Ajokortin hakeminen, teoriakoe, perusvero – katso tästä, mikä muuttuu vuodenvaihteen jälkeen

Moni käytäntö kokee muutoksia vuodenvaihteessa. 

1. Tieliikenteen henkilöluvat Trafille

Trafi vastaa 1.1.2016 alkaen tieliikenteen henkilöluvista. Asiontipaikkoina toimivat Ajovarma Oy:n palvelupisteet. Ajovarma ottaa vastaan ajokortti- ja muut hakemukset, luovuttaa tarvittavat luvat ja neuvoo ajokorttiasioihin liittyvissä kysymyksissä.

Trafi hoitaa

 • Ajokortin hankkiminen
 • Ajokortin kaksoiskappaleen tilaaminen
 • Opetusluvan hakeminen
 • Moottoripyörän harjoitusluvan hakeminen
 • Taksinkuljettajan ajoluvan hakeminen ja kaksoiskappale
 • Vammaisen pysäköintiluvan hakeminen
 • Liikenneopettajaluvan hakeminen

2. Kaikki ajokortit myönnetään pitkäaikaisina 1.1.2016 lähtien

Vuoden 2016 alusta alkaen luovutaan kokonaan lyhytaikaisesta ajokortista, jolla tarkoitetaan hyväksytyn tutkintosuorituksen jälkeen saatua, 2 vuotta voimassa olevaa ensimmäistä auton ajokorttia. Ajokortin saa siis jatkossa suoraan 15 vuodeksi ja kuorma- ja linja-autokortit 5 vuodeksi. Kuljettajaopetuksen harjoitteluvaihe ja syventävä vaihe säilyvät edelleen pakollisina.

Ajokortin suorittajalla säilyy velvollisuus osallistua harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen opetukseen, vaikka hän saakin suoraan pitkäaikaisen ajokortin. Jos kuljettaja ei toimita harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen todistusta kahden vuoden kuluessa ajokortin saamisesta Ajovarman palvelupisteeseen ja jatkaa autolla ajamista, poliisi määrää kuljettajan ajokieltoon toistaiseksi.

3. Ajoterveyteen liittyvien lääkärinlausuntojen toimittamismenettely muuttuu

Tammikuun alusta alkaen lääkäri antaa asiakkaalle asiakkaan oman kappaleen lisäksi viranomaiskappaleen ajoterveyteen liittyvästä lääkärinlausunnosta silloin, kun asia liittyy hakemukseen:

 • ajokorttilupahakemus
 • ajokortin uudistaminen voimassaoloajan päättyessä
 • taksinkuljettajan ajolupa
 • liikenneopettajalupa ja vammaisen pysäköintilupa

Hakemusasioissa asiakas toimittaa lausunnon itse Ajovarman palvelupisteeseen.  Viranomaiselle tarkoitetussa lääkärinlausunnosta käyvät ilmi ainoastaan lääkärin ajoterveyteen liittyvät johtopäätöstiedot siitä täyttääkö hakija ajokorttiluokan terveysvaatimukset ja mahdolliset lisävaatimukset esim. silmälasien käytöstä. Asiakas voi itse valita missä Ajovarman palvelupisteessä asioi.

Lääkäri toimittaa vanhaan tapaan lausunnot poliisille muissa terveydentilan valvontaan liittyvissä asioissa:

 • määrätty ikä
 • aikaistettu ajoterveystarkastus
 • poliisin määräys

4. Kuljettajatutkinnon teoriakoe uudistuu

Teoriakoe uudistuu. Teoriakokeen koekysymykset ovat tähän asti perustuneet valokuviin ja vastausaika on ollut kysymyskohtaisesti rajoitettu.

Uudessa järjestelmässä kuvat luodaan animaatiotekniikalla ja kysymyskohtaisista aikarajoituksista luovutaan. Koe tullaan tekemään vuoden alusta lähtien kosketusnäytöllä, jolloin kokeeseen vastaaminen on saatu yksinkertaiseksi. Kokeen kokonaisaika rajoitetaan puoleen tuntiin suoritettavaa luokka kohden. Henkilöautoluokassa koe sisältää 50 kuvakysymystä ja 10 kirjallista kysymystä.    

Nämä kaikki voit tehdä sähköisesti Trafin nettisivuilla 1.1.2016

 • Tarkistaa oman ajoneuvosi ja vesikulkuneuvosi rekisterissä olevat tiedot
 • Ajoneuvon liikennekäyttöönotto  käytä palvelua, kun haluat ilmoittaa ajoneuvosi liikennekäyttöön.
 • Ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto  käytä palvelua, kun haluat ilmoittaa ajoneuvosi tilapäisesti pois liikennekäytöstä.
 • Ajoneuvon  ja vesikulkuneuvon ensirekisteröinti  tee ensirekisteröinti ennen kulkuneuvon käyttöönottoa liikenteeseen.
 • Ajoneuvon  ja vesikulkuneuvon omistajan tai haltijan muutos ja varmenne. Myyjänä voit hankkia palvelusta varmenteen kulkuneuvosi  kauppaa varten. Ostajana tarkistat varmenteen ja ilmoitat omistajanvaihdoksen rekisteriin. Ajoneuvon myyjänä ilmoitat kaupan jälkeen ajoneuvosi luovutuksesta.
 • Rekisteritunnuksella voit tarkistaa auton erääntyneet ja erääntyvät ajoneuvoverot sekä ajoneuvon rekisteriin merkityt tiedot. Kirjautuneena käyttäjänä Oma asiointi -palvelusta saat vastaavat tiedot ajoneuvostasi veloituksetta.
 • Vesikulkuneuvojen teknisten tietojen muutos – voit ilmoittaa vesikulkuneuvon tai sen moottorin teknisten tietojen muutoksista sekä lisätä tai poistaa moottoreita.
 • Ajoneuvon ja vesikulkuneuvon rekisteröintitodistuksen tilaus. Ajoneuvon rekisteröintitodistuksen tarvitset, jos matkustat ulkomaille. Vesikulkuneuvojen rekisteröintitodistus tulee olla aina vesillä liikkuessa mukana.
 • Ajoneuvoveron eräisyyden muutos ja tilinumeron ilmoitus palautusta varten – kun haluat maksaa ajoneuvoverosi  yhden erän sijaan kahdessa tai neljässä erässä tai ilmoittaa tilinumerosi maksun palautusta varten
 • Ajoneuvoveron verovelkatodistuksen tulostus jos makujasi on kertynyt rästiin ja tarvitset tietoja asioidesi hoitoa varten

5. Uusi huvivenelaki tuo selkeyttä venealalle

Huviveneiden teknisen turvallisuuden ja vaatimustenmukaisuuden taustalla oleva eurooppalainen lainsäädäntö tulee voimaan 1.1.2016. Laki ei vaikuta jo käytössä oleviin veneisiin vaan niihin, jotka saatetaan markkinoille tai otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa. Vanhan EU-direktiivin mukaisia tuotteita saa saattaa EU:ssa markkinoille 18.1.2017 asti.

Uusien veneiden tekniset vaatimukset pysyvät pääasiassa ennallaan, mutta tiettyjä turvallisuus- ja ympäristöasioita on tarkennettu. Esimerkiksi veneeseen uudelleen nousun on oltava uuden sääntelyn mukaan mahdollista veteen joutuneelle ilman ulkopuolista apua. Lisäksi muun muassa veneiden suunnitteluluokkien kuvailuissa on luovuttu sanallisista maantieteellisistä kuvauksista ja keskitytty vain vallitsevien olosuhteiden kuvauksiin.

Myös yksityishenkilöiden harjoittaman maahantuonnin toimintatapoihin on luvassa selkeämmät toimintatavat. Uusi direktiivi tulee mahdollistamaan virallisesti myös CE-merkitsemättömien vesiskoottereiden maahantuonnin EU:n ulkopuolelta hyödyntäen ns. rakentamisen jälkeistä arviointia, jolla tuotteen EU-vaatimustenmukaisuus arvioidaan ja se CE-merkitään.

Veneilykauden 2016 alkaessa kaikki veneisiin liittyvät rekisteröinti-ilmoitukset voi tehdä sähköisesti Trafin oma asiointi – palvelussa osoitteessa https://asiointi.trafi.fi/. Osa ilmoituksista on kokonaan itsepalvelua ja rekisteritieto muuttuu välittömästi. Osa taas vaatii liitteitä, jotka tarkistetaan Trafissa ennen tietojen päivittämistä.

6. Ajoneuvon perusvero nousee 1.1.2016

Muutos koskee kaikkia perusveron alaisia autoja. Jos autolla ei ole ajoneuvoliikennerekisterissä auton valmistajan ilmoittamaa CO2-päästötietoa, vero perustuu auton kokonaismassaan.
Autojen, joiden ainoa käyttövoima on sähkö, perusvero määräytyy päästötiedon 0 g/km mukaan.

7. Ammattipätevyyskokeen suoritustapaa laajennetaan

Kuorma- ja linja-auton kuljettajien kirjallisen ammattipätevyyskokeen voi ensi vuoden alusta lähtien suorittaa myös suullisesti.

Mahdollisuus suullisen kokeen järjestämiseen helpottaa kokeen suorittamista silloin, kun opiskelijan kielitaito on puutteellinen, mutta myös sellaisissa tapauksissa, joissa suomen- tai ruotsinkielisellä opiskelijalla on ongelmia luetun ymmärtämisessä.

Suullisessa kokeessa oppilas voisi käyttää apuna tulkkia, jolle asetetaan laatuvaatimukset luotettavuuden takaamiseksi. Laatuvaatimuksen täyttää esimerkiksi tuomioistuintulkin pätevyyden hankkinut tulkki. Opiskelija vastaa itse kustannuksista, jotka tulkin käyttö kokeessa aiheuttaa.

8. Ratarekisteri käyttöön Suomessa

Ratarekisteri (RINF) otettiin käyttöön loppuvuodesta 2015 Euroopan rautatieviraston ERAn ylläpitämässä järjestelmässä. Trafi vastaa Suomen ratarekisteristä, käyttäen ERAn järjestelmää. Ensimmäisessä vaiheessa Liikennevirasto lähetti ratarekisteriin omien ratojensa tiedot. Vuoden 2016 alkaessa Trafi aloittaa projektin TEN-verkkoihin liittyvien yksityisten rataverkonhaltijoiden ratojen tietojen saamiseksi ratarekisteriin 16.3.2017 mennessä.

Kaikki palvelut löydät osoitteesta https://asiointi.trafi.fi/fi


Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja