Aira Samulin tyttärensä sairaudesta: ”Ajattelin, että annan itseni tulla hulluksi, jotta päästään samaan paikkaa hoitoon”

Aira Samulinin tytär sairasti skitsofreniaa lähes koko ikänsä.

Aira Samulin kertoo Pirjo-tyttärensä vaikeasta sairaudesta Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Pirjo menehtyi viime syksynä 71-vuotiaana. Ohjelma kuvattiin keväällä, jolloin Pirjo oli vielä elossa.

Samulinin mukaan tyttären skitsofrenia puhkesi teini-iässä.

– Hän oli hurjan peloissaan. Yritin vain sanoa, että tämä on varmasti ohimenevää. Ajattelin, että se on murrosikää, Samulin muistelee.

Pirjo oli teini-ikäisestä asti sairaalahoidossa. Samulin elätteli pitkään toivetta, että oikeanlaisissa olosuhteissa Pirjo alkaisi voida paremmin.

– Kun rakensin Hyrsylän mutkan, ajattelin, että täällä Pirjo voi parantua. Kaikkea sitä on kuvitellut, Samulin naurahtaa surumielisesti.

Pirjo tuli hetkeksi Hyrsylän mutkaan sairaanhoitajan kanssa, mutta järjestely ei ollut toimiva. Samulin kertoo avoimesti, miten synkkiä ja epätoivoisia ajatuksia tyttären vakava sairaus aiheutti.

– Ajattelin, että annan itseni tulla hulluksi, jotta päästään Pirjon kanssa samaan paikkaa hoitoon.

Samulin kertoo jaksaneensa toisen lapsensa Jarin vuoksi.

– Ajattelin silloin, että jos Jari sairastuu, sitä en kestä. Kyllä sitä vain kestää, mihin sitä lähtee. Tällaiset asiat vaan kuuluvat elämään.

Myöhemmin myös Jari sairastui ja on ollut hoidossa suljetulla osastolla.

Yökylässä Maria Veitola MTV3-kanavalla ja mtv.fissä torstaisin klo 21. Jaksot katsottavissa ennakkoon C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat