MTV Uutiset tapasi Abdullahin, joka pakeni Afganistanista vuonna 2001 – nykyään pankkiirina työskentelevä mies kertoo miten löysi onnen Suomesta

7:38
Suomessa asuva Abdullah Sadiqui ei ole mielissään synnyinmaansa Afganistanin nykytilasta – nämä asiat huolettavat eniten.

Taleban ryösti tulevaisuuden Afganistanin lapsilta ja naisilta. Uomansa Suomesta löytänyt Abdullah Sadiqui katsoo synnyinmaansa kriisiä epäuskoisena. 

Afganistanilaislähtöinen Abdullah Sadiqui, 39, elää onnellista perhe-elämää Helsingissä. Sadiquilla on vaimo ja kolme lasta, jotka ovat 5–10-vuotiaita.  Sadiqui opiskeli Suomessa tradenomiksi ja työskentelee nyt asuntolaina-asioita hoitavana S-pankkiirina.

– Toteutan asiakkaiden suurimmat unelmat ikiomasta kodista, hän sanoo sujuvalla suomella. 

Sadiqui pakeni Afganistanista jo lapsena Intiaan, josta tie vie lapsuudenperheen kanssa kiintiöpakolaisena Suomeen vuonna 2001. Hänen mukanaan Intiasta tulivat tuolloin isä ja äiti sekä viisi sisarusta, jotka ovat tahoillaan avioituneet ja työllistyneet hyvin.

Sadiqui seuraa huolestuneena synnyinmaansa kriisiä, kun äärijärjestö Taleban otti elokuussa vallan Yhdysvaltojen vetäydyttyä äkisti maasta 20 vuoden läsnäolon jälkeen. Erityisen huolissaan hän on maassa vielä asuvien sukulaistensa suhteen.

Sadiqui muistaa vielä vierailunsa Afganistanissa vuonna 2009, jolloin ihmisoikeustilanne oli nykyistä valoisampi.

– Ihmiset halusivat päästä eteenpäin ja näkivät valoa tunnelin päässä. Nuoret opiskelivat ja aikuiset olivat töissä. Vaikka oltiin raunioiden keskellä, oli kuitenkin rauha. 

"Opiskelu on ainoa tapa viedä demokratiaa eteenpäin"

Nyt Taleban on vienyt tulevaisuuden erityisesti naisilta ja lapsilta. 

– Afganistanissa pitäisi keskittyä opiskeluun, koska se on ainoa tapa jolla demokratiaa voidaan viedä eteenpäin. Maassa on nyt menty 40–60 vuotta ajassa taaksepäin.

Talebanin vallattua nopeassa tahdissa Afganistanin elokuussa Suomi evakuoi maasta yli 400 ihmistä. Joukossa oli suomalaisten lisäksi muun muassa nykyisiä ja entisiä lähetystön työntekijöitä sekä turvamiehiä perheineen. 

Pelastettujen määrää on arvostelu pieneksi verrattuna moneen muuhun maahan.

Mitä mieltä Abdullah Sadiqui on Suomen panoksesta pelastusoperaatiossa? Katso videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja