"Selvittämisen tarvetta on" – näin puolustus- ja ulkoasianvaliokuntien puheenjohtajat arvioivat Suomen osuutta Afganistan-operaatiossa

5:03

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) peräänkuuluttavat tarvetta selvityksille Suomen osuudesta länsimaiden Afganistan-operaatiossa kahdenkymmenen vuoden aikana. 

Kanervan mielestä ulko- ja puolustusministeriöiden hallinnollisluonteisten selvitysten lisäksi tarvitaan myös laaja asiantuntijaselvitys koko kriisinhallintaoperaation luonteesta ja Suomen osallisuudesta. Hänestä asiassa olisi kuultava myös kansainvälisiä asiantuntijatahoja.

– Kyllähän tässä selvittämisen tarvetta on, Kanerva toteaa Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman haastattelussa.

Kanervan ja Niikon mukaan selvityksestä tulisi ammentaa oppia, miten ja millaisissa kriisinhallintaoperaatioissa Suomi toimii jatkossa. 

"Kyllä se porukka, mitä me sieltä haettiin on aika pieni"

Talebanin vallattua nopeassa tahdissa Afganistanin elokuussa Suomi evakuoi maasta reilut 400 ihmistä. Joukossa oli suomalaisten lisäksi muun muassa nykyisiä ja entisiä lähetystön työntekijöitä sekä turvamiehiä perheineen.

– Kyllä se porukka, mitä me sieltä haettiin on aika pieni suhteessa monen muun maan määrään, Niikko sanoo.

Niikon ja Kanervan mukaan Suomi tuli yllätetyksi evakuointisuunnitelmissaan.

– Oli maita, joille se tuli yllätyksenä ja maita, joille se ei tullut yllätyksenä. Suomi kuului valitettavasti tähän viimeisimpään kategoriaan, Kanerva sanoo.

Kanerva tähdentää, että oli Suomen kansanväliselle maineelle tärkeää auttaa Suomelle työskennelleitä afganistanilaisia. 

– On erittäin tärkeää, että Suomi on luotettava toimija kansainvälisillä areenoilla. Tämä on ihan elintärkeä intressi Suomelle, Kanerva sanoo.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen MTV3-kanavalla tiistaisin kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja