Afganistanin vaaleista jätetty yli 16 000 valitusta – lähes miljoona ääntä hylättiin

Afganistanin vaaliviranomaisille on tehty yli 16 000 valitusta presidentinvaalien järjestämisestä, viranomaiset kertovat.

Afganistanin keskusvaalilautakunta kertoi aiemmin viikolla istuvan presidentin Ashraf Ghanin voittaneen syyskuun alussa järjestetyn vaalien ensimmäisen kierroksen hivenen yli 50 prosentin äänisaaliilla. Hänen pitkäaikainen vastustajansa Abdullah Abdullah sai lautakunnan mukaan vajaat 40 prosenttia äänistä. Tämä tarkoittaisi, ettei toista kierrosta tarvita.

Vaalien alustavien tulosten piti valmistua jo lokakuussa, mutta niiden julkistamista on lykätty toistuvasti. Vaalilautakunta on vedonnut teknisiin ongelmiin, mutta etenkin Abdullahin taustajoukot ovat epäilleet vaalivilppiä. Heti vaalien jälkeen raportoitiin muun muassa samojen ihmisten äänestäneen monta kertaa.

Lopulta vaaleissa annetuista 2,7 miljoonasta äänestä lähes miljoona hylättiin ja vain 1,8 miljoonaa hyväksyttiin. Afganistanissa on 37 miljoonaa ihmistä, joista vajaat 10 miljoonaa on rekisteröitynyt äänestäjiksi.

Vaalien lopulliset tulokset julistetaan lähiviikkoina, kun valitukset on käsitelty. Viranomaisilla on 15 päivää aikaa valitusten käsittelyyn.

Abdullah hävisi Ghanille myös vuoden 2014 vaalit, joita niin ikään epäiltiin vilpillisiksi. Esimerkiksi Abdullahin ääniosuus oli toisella kierroksella pienempi kuin ensimmäisellä hänen voitettuaan ensimmäisen kierroksen selvin luvuin.

Lue myös:

    Uusimmat