Mainos

Aasiassa muistetaan tsunamin viisivuotispäivää - katso kuvat

Eri puolilla Kaakkois-Aasiaa hiljennytään tänään muistamaan tuhoisan tsunamin uhreja. Tänään tulee kuluneeksi tasan viisi vuotta siitä, kun tapaninpäivän tsunami tappoi yli 220 000 ihmistä. Suomalaisia luonnonkatastrofissa kuoli 179.

Indonesian Acehissa uhrien muistoa kunnioitetaan hiljentymällä ja rukoilemalla. Rukouksia luetaan paitsi moskeijoissa myös joukkohautojen vierellä. Maakunnassa tsunamiin kuoli lähes 170 000 ihmistä.

Muistopäivää vietetään myös Intiassa, Sri Lankassa ja Thaimaassa, joissa tsunamin uhreja oli yhteensä yli 50 000. Thaimaassa uhreja kunnioitetaan antamalla buddhalaisille munkeille ruokaa ja almuja.

Etelä-Thaimaassa taivaalle lähetettiin yli 2500 perinteistä muistolyhtyä. Kuva: Epa

Ovatko varoitusjärjestelmät riittäviä?

Viisivuotispäivä on herättänyt keskustelua siitä, onko Kaakkois-Aasiassa vieläkään varauduttu riittävän hyvin uuteen hyökyaaltoon. Seismologit uskovat, että alueella kärsitään lähitulevaisuudessa lähes varmasti yhtä rajusta maanjäristyksestä kuin vuoden 2004 tsunamin synnyttänyt järistys oli.

Alueen maat ovat hankkineet viime vuosina erilaisia tsunamivaroitusjärjestelmiä, mutta läheskään kaikki ranta-alueiden asukkaat eivät edelleenkään tiedä, miten tsunamivaaran tunnistaa ja miten hyökyaaltoa kannattaa paeta.

Tsunamista selviytynyt ruotsalainen Josephine Lindberg muistomerkillä Baan Nam Kem Tsunami Memorial Parkissa Phang Nga provinssissa etelä-Thaimaassa. Kuva:Epa

Italialainen mies laskee Andaman-mereen kukkia Thaimaan Phuketissa. Kuva:Epa

Intialaiset kaatavat maitoa mereen muistojuhlassa Marina Beachilla, Chennaissa. Kuva: Epa

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.