Äänestävätkö republikaanit totuutta puolustaneen Trumpin vastustajan pois tehtävistään? Biden: "En ymmärrä republikaaneja"

1:59
Äänestävätkö republikaanit totuutta puolustaneen Trumpin vastustajan pois tehtävistään?

Kongressiedustaja Liz Cheney on harvoja korkea-arvoisia republikaaneja, joka ei ole suostunut levittämään valhetta varastetuista vaaleista. Tänään republikaanien odotetaan äänestävän entistä presidenttiä Donald Trumpia arvostelleen Cheneyn pois tehtävistään.

Republikaanipuolueelle äänestys kongressiedustaja Liz Cheneyn roolista on merkittävä. Se määrittää osaltaan Trumpin otteen puolueesta myös tulevaisuudessa.

– Trump on presidentti, Jeesus on kuningas, huusivat Trumpin tukijat kongressitalon edustalla tammikuussa.

Tammikuun kongressihyökkäyksessä viisi ihmistä kuoli ja yli sata poliisia loukkaantui. Trumpin tukijat ja äärioikeistoryhmät hyökkäsivät kongressiin Trumpin innoittamana.

Yli 400 kapinoitsijaa on saanut syytteet ja tutkinta jatkuu yhä. Itsekin kongressitalolta turvaan juossut republikaanijohto tuomitsi vielä tammikuussa niin hyökkääjät kuin presidentin valheet varastetuista vaaleista.

– Hyökkääjille oli syötetty valheita. Presidentti ja muut vaikuttajat provosoivat heidät, senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell sanoi tammikuussa.

Moni uskoo varastettuihin vaaleihin

Muutama kuukausi hyökkäyksen jälkeen republikaaneilla on toisenlainen ääni kellossa. Kongressin tapahtumia vähätellään ja tuoreimmissa kyselyissä yli puolet republikaaneista sanoo uskovansa, että vaalit on varastettu Trumpilta. Puolueen johto vieraileekin säännöllisesti tapaamassa Trumpia Floridassa ja republikaanit yrittävät tiukentaa myös äänestysoikeuksia eri puolilla maata.

Varastetuista vaaleista levitetään salaliittoteorioita. Yhden väitteen mukaan Joe Bidenin Arizonan osavaltion voittoäänet olisi tuotu Etelä-Koreasta lentokoneella.

Cheney on kolmanneksi korkein republikaanipolitiikko edustajainhuoneessa ja konservatiivikonkarin savustaminen ulos johtoasemista on poikkeuksellista. Tilalle kaavaillaan newyorkilaista Trump-myönteistä edustajaa Elise Stefanikia, joka uskollisesti levittää valheita varastetuista vaaleista.

Cheney on konservatiivisempi kuin Stefanik, mutta vain Stefanik myötäilee Trumpia. Trump onkin edustajainhuoneen republikaanijohtajan Kevin McGarthyn kanssa ilmoittanut tukevansa Stefanikia. Mikäli Cheney erotetaan, Trumpin ote republikaaneista vahvistuu entisestään.

Äänienemmistöllä vaalit voittanut demokraatti, presidentti Joe Biden, kommentoi toimittajille lyhyesti republikaanien äänestystä Washingtonissa.

– En ymmärrä republikaaneja, Biden totesi.

2:07
Yhdysvalloissa talousasiantuntijat varoittavat rokovastaisuuden vahingoittavan maan taloutta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja