A

À la: (ransk.) viittaa tapaan, jolla ruokalaji on valmistettu. Nimi voi olla henkilön tai paikan mukaan, esim. kasvikset á la greque, kasvikset kreikkalaiseen tapaan.

À la carte: (ransk.) ruokalistan mukaan. Saatat törmätä á la carteen myös ruokalajien otsikoissa.

À la cordon bleu: (ransk.) erityisen kallis ja hienosti valmistettu ruoka. Saanut nimensä arvostetun ranskalaisen ritarikunnan mukaan.

À la duchesse: (ransk.) herttuattaren tapaan. Ruokalajissa käytetään duchesseperunoita.

À la grecque: (ransk.) kasvikset kreikkalaiseen tapaan. Keitetään ja jäähdytetään (marinointi) liemessä, jossa on etikkaa, öljyä ja mausteyrttejä. Tarjotaan kylminä alkupaloina.

À la jardiniére: Puutarhurin rouvan tapaan tulevan paistin kanssa tarjotaan hollanninkastikkeella kuorrutettuja kasviksia: vihreitä herneitä ja papuja, porkkanoita, kyssäkaalia ja kukkakaaliruusukkeita.

Aasialainen kurkku: Kookas valkea tai kellertävä lavakurkku.

AC: (ransk. Appellellation dOrigine Contrôlée) ranskalaisen laatuviinin merkintä, joka täyttää vaatimukset mm. kasvupaikan ja rypäleiden osalta.

Acajoupähkinä, cashewpähkinä: Munuaisen muotoinen valkoinen pähkinä. Myydään usein tölkissä, paahdettuna ja suolattuna. Usein alkudrinkin kanssa.

Aceto balsamico, balsamiviinietikka: (ital.) tummanruskea rypälemehusta keitetty ja käytetty viinietikka, joka kypsytetään puutynnyreissä.

Hinta nousee vuosikertaviinien tapaan. Sopii erityisesti salaatinkastikkeisiin, marinaadeihin ja keitettyjen kasvisten, marjojen sekä hedelmien kanssa.

Adelina Patti: Samannimisen sopraanon mukaan nimetty jäätelöannos, jossa on suklaajäätelöä, kermavaahtoa, mansikoita ja kaksi vohvelia.

Agar, agar-agar: Levistä valmistettu hyytelöaine.

Agnolotti: Täytetty raviolityyppinen pasta.

Aioli: Majoneesityyppinen, valkosipulinmakuinen kastike/tahna. Sopii mm. keitetyn kalan, kasvisten ja keittojen kanssa sekä dippaukseen.

Akvaviitti: (lat.aqua vitae, elämän vesi) pohjoismainen mm. kuminalla maustettu viina, joka tarjotaan kylmänä snapsina esim. sillivoileivän kanssa.

Al dente: It. "hampaissa tuntuva"; pasta tai vihannekset keitetään niin, että niissä säilyy purutuntuma.

Aladobi: A la daube, kylmä kala-, muna-, liha-, tai kasvishyytelö

Alfalfa, sinimailanen: Rehukasvi, jonka siemenistä idätetään ituja.

Allspice, maustepippuri: Ei ole pippuri vaan neilikan sukulainen. Erityisesti monien keitettyjen liha- ja kalaruokien mm. lipeäkalan sekä patojen, muhennosten ja sieniruokien mauste.

Allumettes-pommes: Allumettes, tulitikkuperunoita, erittäin ohuiksi suikaleiksi leikattuja ja friteerattuja perunoita

Aluna: Kaliumaluminiumsulfaatti, käytettään säilönnässä.

Amerikansalaatti, jäävuorisalaatti: Rapea keräsalaatti.

Aminohapot: Ruoasta tulevat proteiinien osat.

Angostura: On yrttikatkero, joka on alunperin kehitetty vastsalääkeeksi. Angosturaa käytetään myös ruoan valmistuksessa mm. useissa hedelmäruoissa, muhennoksissa, kastikkeissa, keitoissa jne. Maku on maustekastikemainen. Angostura sisältää mm. sinikka-nimisen kasvin juuria, sitrushedelmien aromiaineita, erilaisia lääkejuuria, kuten väinönputkea eli angelikaa ja inkivääriä sekä piparkakkumausteita.

Anjovis: Mm. Välimeressä elävä kala, joka joutuu öljyyn tai suolaan(sardelli). Pohjoismainen versio anjoviksesta tehdään kilohailista.

Annelini: (ital.) suuret pastarenkaat, jotka humahtavat yleensä keittoihin. Italialaiset loihtivat niistä myös makaronilaatikon tyylistä uuniruokaa.

Annos: Yhdellä kertaa syötäväksi tarkoitettu määrä ruokaa.

Antipasto: Kylmä alkuruoka, jossa yleensä tarjolla monia pieniä herkkuja samalta suurelta lautaselta ( esim. leikkeleitä, simpukoita, mustekalaa, sieniä jne. )

Aperitiivi: (ransk. aperitif) ruokahalua herättävän juoman tulee olla miedonmakuinen ja vähän alkoholia sisältävä. Yleinen alkujuoma on kuiva tai puolikuiva kuohuviini.

Apfelstrudel: Saksalainen omenatorttu joka on valmistettu ohueksi kaaviloidusta voitaikinasta

Appenzeller: Hyvä jälkiruokajuusto. Sopii myös leivälle ja ruoanlaittoon. Tämän puolikovan lehmänmaitojuuston kypsyttäminen hoituu valkoviinin, siiderin ja mausteiden kanssa.

Arbuusi, vesimeloni: Arbuusi kasvaa mm. Etelä-Venäjällä. Vesimeloni on kotoisin Etelä-Afrikasta. Tummanvihreä kuori ja punainen hedelmäliha, jossa on paljon mustia siemeniä. Nykyään saa myös siemenettömiä lajikkeita

Aromilasi: Konjakkilasi, jossa on suppea suu.

Arrowjuuri: Trooppinen viljelykasvi, josta saadaan suurustamiseen käytettävää nuolijuurijauhoa

Aspic: Hyytelö: kirkas liha-, kala-; tai lintuhyytelö. Käytetään esim. kylmien ruokien hyytelöimiseen tai hyytelöiden pohjana.

Au feu: Liedellä kypsennetty.

Au four: Uunissa paistettu

Au naturel: sellaisenaan tarjottu joko keitettynä, paistettuna tai raakaan

Aubergiini, munakoiso: Perunan ja tomaatin sukulaisen sanotaan tulevan alun perin Intiasta. Hyvä munakoiso on kiinteä, ehjäkuorinen ja kiiltävä. Kuivuu nopeasti eikä sitä voi pitää liian kylmässä. Munakoisoa ei tarvitse kuoria eikä sen siemeniä poistaa. Maku on parhaimmillaan kypsennettynä. Ennen paistamista: ripottele viipaleille suolaa, huuhtele ja kuivaa.

Auringonkukkaöljy: Kasviöljy, joka toimii parhaiten esim. salaattikastikkeissa.

Avec: Ranskaa ja tarkoittaa kanssa, kera. Esimerkiksi ruokalistassa kahvi avec tarkoittaa, että kahvin kanssa tarjotaan myös konjakkia tai likööriä.

Lue myös:

    Uusimmat