Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

A-vitamiini tehostaa elimistön omaa rasvanpolttojärjestelmää – varoitus ravintolisistä: Syö mieluummin näitä ruokia

8:53Onko D-vitamiinpillereiden popsimisesta hyötyä?Talvella voi olla syytä napata D-vitamiinia purkista. Videolla kerrotaan, mitä hyötyä D-vitamiinilisistä on terveydelle.
Julkaistu 27.10.2020 07:03

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Wienin lääketieteellisen yliopiston tutkijat huomasivat, että A-vitamiini lisää rasvanpolttoa kylmässä. Vitamiinia ei kuitenkaan kannata tankata ylen määrin ainakaan ravintolisistä.

A-vitamiinilla on uuden tutkimuksen mukaan tärkeä rooli rasvasolujen toiminnassa, mikä voi vaikuttaa koko elimistön energia-aineenvaihduntaan. Ympäristön kylmä lämpötila nosti tutkijoiden tekemissä hiiri- ja ihmiskokeissa eliöiden A-vitamiinitasoja, mikä auttoi muuttamaan "pahaa" valkoista rasvakudosta "hyväksi" ruskeaksi rasvakudokseksi.

Ruskea rasva on aktiivista rasvakudosta, jossa on enemmän verisuonia ja vilkkaampi aineenvaihdunta kuin valkoisessa rasvakudoksessa. Ruskea rasva tuottaa lämpöä ja kuluttaa energiaa. Lisäksi se kykenee nappaamaan verenkierrosta turhia rasvoja pois. Kylmässä aktivoituvan ruskean rasvakudoksen uskotaan kehittyneen suojaamaan eliöitä kylmältä.

LUE LISÄÄ: Polttaa kaloreita, suojaa lihomiselta ja ehkäisee diabetesta – näin aktivoit elimistösi ruskeaa rasvaa

Nykyisessä maailmantilanteessa ruskeasta rasvasta toivotaan apua elintapasairauksien hoitoon. Suotuisten ominaisuuksiensa vuoksi ruskeasta rasvakudoksesta on toivottu apua lihavuuden, elinten rasvoittumisen ja tyypin 2 diabeteksen hoitoon. 

Tuoreessa tutkimuksessa oli Wienin yliopiston tutkijoiden lisäksi mukana tieteentekijöitä Harvardin yliopistosta, Bostonin yliopistosta sekä Rutgersin yliopistosta. Tiimi toivoo havaitsemastaan mekanismista apua uusien hoitomenetelmien kehittämiseen.

A-vitamiini mukana valkoisen rasvan "ruskistumisessa"

Itävaltalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat osoittivat Molecural Metabolism -tiedejulkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessaan, että kohtuullinen kylmäaltistus nostaa elimistön A-vitamiinitasoja ja sitä veressä kuljettavien proteiinien määrää sekä hiirillä että ihmisillä.

Suurin osa rasvaliukoisesta A-vitamiinista varastoituu maksaan. Kylmäaltistus näyttää stimuloivan A-vitamiinin uudelleenjakautumista rasvakudoksen kohdalla. Kylmyyden aiheuttama A-vitamiinitasojen nousu johti kokeissa valkoisen rasvan muuttumiseen ruskeaksi, mikä tehosti rasvanpolttoa.

Kun tutkijat geenimanipuloivat hiiriä ja estivät A-vitamiinia kuljettavan proteiinin toiminnan, sekä kylmän aiheuttama A-vitamiinitasojen nousu että valkoisen rasvan "ruskistuminen" heikkenivät. Samalla heikkeni hiirien kyky suojella itsellään kylmältä.

Sen sijaan A-vitamiinin lisääminen ihmisen valkoisiin rasvasoluihin sai niissä ilmenemään ruskean rasvan ominaisuuksia, kuten lisääntynyttä aineenvaihduntaa ja energiankulutusta.

LUE MYÖS: Joka neljännellä suomalaisella aikuisella rasvamaksa – "Ei yksimielisyyttä siitä, pitääkö alkoholinkäytöstä luopua kokonaan"

Varo A-vitamiinilisiä – näin saat vitamiinia ruokavaliosta

Tutkijoiden mukaan A-vitamiinilla on tärkeä osa rasvakudoksen toiminnassa ja elimistön aineenvaihdunnassa. Suuria määriä A-vitamiinilisää ei kuitenkaan ole järkevää syödä, ellei lääkäri näin määrää. Rasvanpolton kannalta on tärkeää, että A-vitamiinia menee oikeisiin soluihin oikeaan aikaan, tutkijat huomauttavat.

Suuret A-vitamiiniannokset voivat aiheuttaa ihomuutoksia, maksavaurioita ja luuston haurastumista, kertoo Terveyskirjasto. Raskauden aikana liiallinen A-vitamiinin saanti voi lisätä sikiön epämuodostumien riskiä. Riskejä on todettu vain ravintolisien, ei pelkästä ravinnosta saadun A-vitamiinin aiheuttamana.

Ruokavaliossa hyviä A-vitamiininlähteitä ovat maksa, rasvaiset maitotuotteet, munankeltuainen sekä tummankeltaiset ja oranssit kasvikset.

LUE MYÖS: Kuinka monta minuuttia viikossa pitää harrastaa liikuntaa, että rasvan saa palamaan? Asiantuntija vastaa

LUE MYÖS: Syötkö sinäkin ravintolisiä turhaan? Tällaisia haittoja siitä voi olla

Lähteet: Medical University of Vienna, Molecular Metabolism, Terveyskirjasto

Lisää aiheesta:

Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveetTutkimus: Tietyn vitamiinin puute voi lisätä riskiä sairastua suolistosyöpäänÄlä syö liikaa tätä vitamiinia – voi edistää sydänsairauksiaPolttaa kaloreita, suojaa lihomiselta ja ehkäisee diabetesta – näin aktivoit elimistösi ruskeaa rasvaaParempi kunto purkista? Suositeltu vitamiini yhdistettiin tällä kertaa suorituskykyynD-vitamiinin puutteella voi olla vakavia seurauksia – tärkeä rooli puolustuksessa
VitamiinitRavitsemusVartaloTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Vitamiinit
  • 8.11.06:44
    Ravitsemus

    Reijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistä

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 1.8.17:29
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonista voi tehdä helposti "jäätelöä"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 3.5.14:20
    D-vitamiini

    Tutkimus: Tietyn vitamiinin puute voi lisätä riskiä sairastua suolistosyöpään