A-vitamiini tehostaa elimistön omaa rasvanpolttojärjestelmää – varoitus ravintolisistä: Syö mieluummin näitä ruokia

Onko D-vitamiinpillereiden popsimisesta hyötyä? 8:53
Talvella voi olla syytä napata D-vitamiinia purkista. Videolla kerrotaan, mitä hyötyä D-vitamiinilisistä on terveydelle.

Wienin lääketieteellisen yliopiston tutkijat huomasivat, että A-vitamiini lisää rasvanpolttoa kylmässä. Vitamiinia ei kuitenkaan kannata tankata ylen määrin ainakaan ravintolisistä.

A-vitamiinilla on uuden tutkimuksen mukaan tärkeä rooli rasvasolujen toiminnassa, mikä voi vaikuttaa koko elimistön energia-aineenvaihduntaan. Ympäristön kylmä lämpötila nosti tutkijoiden tekemissä hiiri- ja ihmiskokeissa eliöiden A-vitamiinitasoja, mikä auttoi muuttamaan "pahaa" valkoista rasvakudosta "hyväksi" ruskeaksi rasvakudokseksi.

Ruskea rasva on aktiivista rasvakudosta, jossa on enemmän verisuonia ja vilkkaampi aineenvaihdunta kuin valkoisessa rasvakudoksessa. Ruskea rasva tuottaa lämpöä ja kuluttaa energiaa. Lisäksi se kykenee nappaamaan verenkierrosta turhia rasvoja pois. Kylmässä aktivoituvan ruskean rasvakudoksen uskotaan kehittyneen suojaamaan eliöitä kylmältä.

Nykyisessä maailmantilanteessa ruskeasta rasvasta toivotaan apua elintapasairauksien hoitoon. Suotuisten ominaisuuksiensa vuoksi ruskeasta rasvakudoksesta on toivottu apua lihavuuden, elinten rasvoittumisen ja tyypin 2 diabeteksen hoitoon. 

Tuoreessa tutkimuksessa oli Wienin yliopiston tutkijoiden lisäksi mukana tieteentekijöitä Harvardin yliopistosta, Bostonin yliopistosta sekä Rutgersin yliopistosta. Tiimi toivoo havaitsemastaan mekanismista apua uusien hoitomenetelmien kehittämiseen.

A-vitamiini mukana valkoisen rasvan "ruskistumisessa"

Itävaltalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat osoittivat Molecural Metabolism -tiedejulkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessaan, että kohtuullinen kylmäaltistus nostaa elimistön A-vitamiinitasoja ja sitä veressä kuljettavien proteiinien määrää sekä hiirillä että ihmisillä.

Suurin osa rasvaliukoisesta A-vitamiinista varastoituu maksaan. Kylmäaltistus näyttää stimuloivan A-vitamiinin uudelleenjakautumista rasvakudoksen kohdalla. Kylmyyden aiheuttama A-vitamiinitasojen nousu johti kokeissa valkoisen rasvan muuttumiseen ruskeaksi, mikä tehosti rasvanpolttoa.

Kun tutkijat geenimanipuloivat hiiriä ja estivät A-vitamiinia kuljettavan proteiinin toiminnan, sekä kylmän aiheuttama A-vitamiinitasojen nousu että valkoisen rasvan "ruskistuminen" heikkenivät. Samalla heikkeni hiirien kyky suojella itsellään kylmältä.

Sen sijaan A-vitamiinin lisääminen ihmisen valkoisiin rasvasoluihin sai niissä ilmenemään ruskean rasvan ominaisuuksia, kuten lisääntynyttä aineenvaihduntaa ja energiankulutusta.

Varo A-vitamiinilisiä – näin saat vitamiinia ruokavaliosta

Tutkijoiden mukaan A-vitamiinilla on tärkeä osa rasvakudoksen toiminnassa ja elimistön aineenvaihdunnassa. Suuria määriä A-vitamiinilisää ei kuitenkaan ole järkevää syödä, ellei lääkäri näin määrää. Rasvanpolton kannalta on tärkeää, että A-vitamiinia menee oikeisiin soluihin oikeaan aikaan, tutkijat huomauttavat.

Suuret A-vitamiiniannokset voivat aiheuttaa ihomuutoksia, maksavaurioita ja luuston haurastumista, kertoo Terveyskirjasto. Raskauden aikana liiallinen A-vitamiinin saanti voi lisätä sikiön epämuodostumien riskiä. Riskejä on todettu vain ravintolisien, ei pelkästä ravinnosta saadun A-vitamiinin aiheuttamana.

Ruokavaliossa hyviä A-vitamiininlähteitä ovat maksa, rasvaiset maitotuotteet, munankeltuainen sekä tummankeltaiset ja oranssit kasvikset.

Lue myös:

    Uusimmat