Polttaa kaloreita, suojaa lihomiselta ja ehkäisee diabetesta – näin aktivoit elimistösi ruskeaa rasvaa

93-vuotias avanto-Erkki 7:00
Huomenta Suomessa tavattiin maaliskuussa 2018 jo 93-vuotias sotaveteraani Erkki Makkonen, joka käy edelleen joka aamu avannossa. Tällä kertaa Erkki pulahti Allas Sea Poolin yksiasteiseen kylmävesialtaaseen.

Aktiivinen ruskea rasva ehkäisee lihomista ja kakkostyypin diabetesta. Tuon terveydelle hyödyllisen kudoksen aktiivisuuteen voi myötävaikuttaa esimerkiksi kylmäaltistuksella, mutta avantoon ei ole pakko siltikään pulahtaa.

Aika harva haluaa kehoonsa lisää rasvaa – paitsi jos kyse on ruskeasta rasvasta.

Ruskea rasva on aktiivista rasvakudosta, jossa on enemmän verisuonia ja vilkkaampi aineenvaihdunta kuin valkoisessa rasvakudoksessa. Ruskea rasva kykenee tuottamaan lämpöä ja kuluttamaan energiaa sen sijaan, että varastoisi sitä.

Ruskea rasva on todennäköisesti kehittynyt suojaamaan meitä kylmältä. Ruskeaa rasvaa on suurten suonten ja tärkeiden elinten ympärillä. Suurin kertymä, joka kuvantamalla on pystytty havaitsemaan, on solisluiden seudulla, jossa sijaitsevat verta aivoihin kuljettavat kaulasuonet. 

Eritoten vastasyntyneen ihmisen kehossa on suhteellisesti paljon ruskeaa rasvaa. Sitä löytyy kuitenkin myös aikuisilta, varsinkin hoikilta ja normaalipainoisilta. 

– Mutta lihavuus ei poissulje mahdollisuutta aktiiviseen ruskeaan rasvaan, sanoo aihetta tutkinut dosentti Kirsi Virtanen Turun yliopistosta.

Lihavuus vähentää ruskean rasvan määrää

Aktiivinen ruskea rasva kuluttaa energiaa ja kykenee nappaamaan verenkierrosta turhia rasvoja pois. Onkin arveltu, että ruskea rasva voisi suojella lihavuudelta, elinten rasvoittumiselta ja kakkostyypin diabetekselta. 

– Suurempi ruskean rasvan massa on selkeästi yhteydessä parempaan sokeritasapainoon, parempaan rasvatasapainoon ja elimistön insuliiniherkkyyteen, Virtanen sanoo.

Mutta jos verenkierrossa on liikaa rasvaa, jota ruskea rasva kerää itseensä, sekin rasvoittuu. Lihavuuden on huomattu vähentävän aktiivisen ruskean rasvan määrää kehossa, kun taas laihtumisen on havaittu lisäävän sitä. Samaten ylipainoisilla ruskea rasva ei aktivoidu yhtä herkästi kuin hoikilla.

Kylmä ja insuliini aktivoivat ruskeaa rasvaa

Lepovaiheessa olevaa ruskeaa rasvakudosta kutsutaan beigeksi. Se pystyy muuntumaan tarpeen ja olosuhteiden mukaan joko valkoiseen tai ruskeaan päin. Lepotilassa oleva beige rasva aktivoituu kylmän ja insuliinin vaikutuksesta.

Jos ihminen vaikka pistää kätensä tai jalkansa kylmään veteen, viesti välittyy ihon reseptoreiden kautta aivoihin, sympaattinen hermosto aktivoituu ja ruskeaan rasvaan sitoutuvat välittäjäaineet käynnistävät sen aktivoitumisen ympäri kehoa. Ruskea rasva aktivoituu minuuteissa. Aktivaatio pysyy niin kauan kuin kylmäaltistus kestää ja sammuu pian sen loppumisen jälkeen. 

– Kuitenkin esimerkiksi avantouimareista tiedämme, että heillä on erittäin aktiivista ruskeaa rasvaa, vaikka eivät pitkään avannossa kerrallaan olekaan, Virtanen kertoo.

Avantouinti on äärimmäinen ja toki tehokas tapa aktivoida ruskeaa rasvaa, mutta vähempikin riittää, Virtanen kannustaa. Tutkimuksissa ruskean rasvan on huomattu aktivoituvan 17-asteisessa huoneessa. Huonelämpötilan laskeminen, käsien peseminen kylmällä vedellä tai ulkoilu alle 20 asteessa riittävät aktivoimaan ruskeaa rasvaa. Monesti kesäisinkin Suomen vesistöjen lämpötila pysyy varsin maltillisissa lukemissa, jolloin pulahtaminen aktivoi ruskeaa rasvakudosta.

Tutkimuksissa on havaittu lisäksi, että yksittäinen ateria aktivoi ruskean rasvan hapenottokykyä yhtä paljon kuin kylmäaltistus. Syödessä suolisto erittää paljon hormoneja, joilla on havaittu olevan vaikutusta ruskean rasvan toimintaan. Ruokailu aiheuttaa nopeasti piikin kudoksen aktiivisuudessa.

– Se saattaa olla yksi juoni sen takana, miksi säännöllinen ateriarytmi on hyödyllistä painonhallinnalle, Virtanen sanoo.

Jos ruskean rasvan aktivoitumista ruokaillessa haluaa tehostaa entisestään, kannattaa lautaselle valita chilipippureita. Niiden sisältämien kapsinoidien on huomattu lisäävän ruskean rasvan toimintaa ja kehon energiankulutusta.

Liikunnan on eläinkokeissa huomattu aktivoivan ruskeaa rasvaa, mutta ihmisillä tätä mekanismia ei ole pystytty toistamaan. Virtanen pitää loogisena sitä, että ihmiselle ei olisi kehittynyt kahta samanaikaisesti energiaa kuluttavaa järjestelmää, sillä tilanne, jossa ruoan tarjonta on yltäkylläistä, on evoluution kannalta varsin uusi.

50 grammaa ruskeaa rasvaa voi polttaa 300 kaloria päivässä

Parhaimmillaan aikuisen elimistössä on 200–300 grammaa ruskeaa rasvaa. Jo 50 grammaa sitä kykenee polttamaan 300 kilokaloria päivässä. Valitettavasti omaa lukuaan ei oikeastaan voi tietää ilman tutkimukseen osallistumista. Esimerkiksi sen, että ihmisellä on koko ajan kylmä, ei ole havaittu olevan yhteydessä ruskean rasvan määrään.

Lihavuus ja kakkostyypin diabetes lisääntyvät maailmassa koko ajan, ja aktiivisesta ruskeasta rasvasta etsitään yhtä apukeinoa painonhallintaan. Virtanen kertoo, että tiettyjen lääkeaineiden on havaittu lisäävän ruskean rasvan aktivoitumista, mutta niillä on havaittu sivuvaikutuksina esimerkiksi sydämen syketaajuutta lisäävää vaikutusta. Uusia lääkeaineita tutkitaan koko ajan.

Toistaiseksi ruskean rasvan lisääminen ja aktivoiminen onnistuvat parhaiten, kun ihminen altistaa itsensä säännöllisesti kylmälle ja huolehtii ateriarytmistään.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat