85-vuotiaiden ja sitä vanhempien helsinkiläisten koronarokotukset alkavat maanantaina – "Tällä hetkellä rokotteita käytössä melko vähän"

1:57
Video: Etulinjan hoitohenkilökunnan ja ikääntyneiden rokottamiseen tarvitaan 2 miljoonaa rokotetta – Suomeen tullut vasta 200 000 annosta.

85 vuotta tänä vuonna täyttävien ja sitä vanhempien helsinkiläisten sekä heidän omaishoitajiensa koronarokotukset alkavat ensi maanantaina, tiedottaa Helsingin kaupunki. Lisäksi HUS kertoo avaavansa oman nettisivun koronarokotusten ajanvaraukseen Uudenmaan alueella. 

Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan vuonna 1936 tai aiemmin syntyneet voivat varata koronarokotusaikansa osoitteesta koronarokotus.hel.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300, joka on avoinna arkisin klo. 8–18. 

Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarisen mukaan rokotukset aloitetaan ensin Jätkäsaaren, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteillä. Neljäs piste on tulossa myöhemmin. 

– Puhelinajanvarauksen kapasiteetti on mitoitettu suureksi, mutta toivomme malttia varsinkin alussa. Toivomme myös, että muut kuin nyt rokotusvuorossa olevat eivät vielä soittaisi vaan jaksaisivat odottaa vuoroaan, Lukkarinen sanoo tiedotteessa. 

Ikääntyneiden lisäksi rokotusvuorossa ovat myös sellaiset omaishoitajat, joilla on omaishoidon tuen päätös. He saavat varattua aikansa koronarokotuksiin puhelinpalvelusta. 

2000 rokotetta ikääntyneille

Helsingissä ensi maanantaina alkavissa rokotuksissa on käytettävissä reilut 2000 rokotetta ikääntyneille. Vuonna 1936 tai aiemmin syntyneitä helsinkiläisiä on noin 14 000 henkilöä.

– Tällä hetkellä rokotteita on käytössä melko vähän. Etenemme rokotuksissa sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Siitä, miten paljon rokotteita sadaan ja miten nopeasti jatkossa rokotukset edistyvät, ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tähän vaikuttaa hyvin paljon tämän viikon lopussa ennakoitu AstraZenecan rokotteen myyntilupa, kertoo terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Nettisivulta tarvittavat tiedot rokotusjärjestyksestä

HUS on myös kertonut avaavansa Uudenmaan kuntien yhteisen koronarokotusten ajanvaraussivuston osoitteeseen koronarokotusaika.fi. Verkkosivun kautta ohjataan rokotusvuorossa olevat asukkaat ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset oman rokotteensa ajavaraukseen. 

Koronarokotusaika.fi-sivustolle on koottu myös linkit kaikkien Uudenmaan kuntien koronarokotussivuille. Kuntien sivuilta löytyy tietoa siitä, ketkä ovat kyseisessä kunnassa rokotusvuorossa, kunnan rokotuspisteet sekä puhelinpalvelun yhteystiedot.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat joissain kunnissa 80 vuotta täyttäneet, joissain taas yli 85-vuotiaat. Lisäksi ensimmäisessä vaiheessa rokotettavien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokotukset jatkuvat edelleen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja