Saksalaislehdet: AstraZenecan koronarokote toiminut vain 8 prosentille yli 65-vuotiaista – yhtiö kiistää väitteet

2:39
AstraZenecan koronarokotteen tehottomuus puhuttaa Saksassa: "Jos tuo tieto pitää paikkaansa, se muuttaa koko koronastrategian".

Saksalaislehtien mukaan AstraZenecan koronarokote ei ole tarpeeksi tehokas yli 65-vuotiaille. Myöhemmin kuitenkin paljastui, että lehtien väitteet ovat olleet virheellisiä. 

Saksan viranomaiset arvioivat saksalaisille Bildille sekä Handelsblattille, ettei rokote tule saamaan Euroopan lääkeviraston hyväksyntää yli 65-vuotiaille. Rokote on lähteiden mukaan toiminut vain kahdeksalle prosentille yli 65-vuotiaista.

AstraZeneca on kiistänyt saksalaislehtien väitteet. Reutersille yhtiön edustaja kommentoi väitteiden olevan "täysin vääriä". 

Myöhemmin kuitenkin paljastui, että saksalaislehtien väitteet ovat virheellisiä ja kyse on ollut lehtien tekemästä tulkintavirheestä. 

Tuotantovaikeudet jatkuvat

AstraZenecan koronarokotteesta on keskusteltu julkisuudessa jo viime viikolla, sillä yhtiö ilmoitti perjantaina, että sillä on Euroopassa tuotantovaikeuksia. Tuotantovaikeudet supistavat merkittävästi EU:n kanssa sovittuja rokotetoimituksia. 

Reutersin mukaan yhtiö toimittaa vain 31 miljoonaa rokoteannosta maaliskuun loppuun mennnessä, mikä olisi 60 prosenttia aiottua vähemmän.

Euroopan lääkeviraston pääjohtaja Emer Cooke on tänään Euroopan parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnan kuultavana ajankohtaisesta rokotetilanteesta.

Euroopan lääkeviraston odotetaan käsittelevän perjantaina AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston yhteistyössä kehittämän koronarokotteen myyntilupaa. 

Katso alla oleva video: Toimitusongelmat hidastavat suomalaisten rokottamista – Sanna Marin: "Rokotevalmistajien on saatava viipymättä tuotantoketjut kuntoon"

2:43

Juttua muokattu 26.1. kello 14.37: Lisätty tieto siitä, että saksalaislehtien tiedot AstraZeneca-rokotteen tehosta ovat virheellisiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja