7 vinkkiä – näin hyödynnät ylimääräiset yrtit

Ostitko yhtä reseptiä varten monta nippua tuoreyrttejä ja nyt et tiedä mitä tekisit ylijääneillä kasveilla?

Kesällä ylimääräiset yrtit voi istuttaa vaikkapa omaan kasvihuoneeseen tuottamaan lisäsatoa ja talvisinkin satoa saa omalla pöytäpuutarhalla. Yrtit voi kuitenkin myös säilöä eri tavoin, tai käyttää ne luovasti ruoanlaitossa.

1. Kuivata yrtit

Yrttejä ei ole mikään pakko käyttää edes tuoreena. Voit säästää ne myöhempää käyttöä varten kuivaamalla.

– Yrtit kuivuvat nopeasti huoneenlämmössäkin. Lehdet ja varret kuivataan erikseen, mausteyrtit voidaan kuivata myös pieninä kimppuina. Yrtit ovat kuivia, kun lehdet murentuvat helposti ja varret napsahtavat poikki, vinkkaavat Martat

Kuivaaminen onnistuu joko kasvikuivurilla tai sitten ripustamalla yrtit pieninä nippuina katonrajaan. Auringonvaloa on vältettävä. Myös sähköuunissa kuivattaminen onnistuu, kun lämpötila on reilut 30 astetta ja uunin luukku raollaan. Kuivaamisen jälkeen yrtit pakataan tiiviisiin astioihin.

Eri yrttien kuivausohjeita löydät yrttitarha.fi-sivustolta

2. Pakkaseen jääkuutioissa

Tuoreet yrtit ovat loistava vaihtoehto liialliselle suolan ja sokerin kanssa läträämiselle. Yrttien sisältämät antioksidantit tekevät myös hyvää elimistöllesi. Etenkin kesäaikaan valitettava tosiasia on, että yrtit nahistuvat nopeasti. Laita siis yrttejä jääpalamuotteihin ja kaada päälle hieman vettä. Ensi kerralla voit vain nakata pakasteessa olevan kuution ruokasi sekaan ja maku paranee nopeasti ja terveellisesti!

3. Käytä juomissa

Tuoreita yrttejä voi käyttää esimerkiksi oman teejuoman pohjana. Viikonloppuina tai juhlapäivinä yrteistä voi loihtia myös esimerkiksi maukkaita booleja sekä drinkkejä. Esimerkiksi ylimääräisistä mintunlehdistä syntyy raikas mojito.

4. Mausta lisukkeet yrteillä

Käytä ylijääneitä yrttejä esimerkiksi riisin keitinvedessä, niin saat hieman uutta potkua tähän lisukkeeseen. Yrtit sopivat myös paistettujen perunoiden kaveriksi.

5. Yrteistä voita, etikkaa, tuorejuustoa tai öljyä

Yrtit tekevät tavallisesta viinietikasta makuelämyksen. Lisää 1 dl yrttejä 3-4 desilitraan viinietikkaa. Katso valmistusohjetäältä.

Yrttiöljyä voit puolestaan nautiskella esimerkiksi kalan tai grillilihan kyljessä. Öljy sopii myös salaatinkastikkeisiin. Tähän yrttiöljyynhyödynnät ylijääneet persiljat, basilikat ja tillit.

Tuoreen patongin kanssa maistuu itse tehty yrttivoi! Mausta voi esimerkiksi valkosipulilla, ruohosipulilla, basilikalla, timjamilla ja persiljalla. Kokeile myös omia yrtti-tuorejuustoja.

6. Kokeile herkullisia reseptejä

Yrttireseptien klassikko on tietenkin basilikainen pesto. Kokeile myös näitä reseptejä:

7. Käytä kauneudenhoidossa

Kuivatut yrtit säilyvät vuoden verran kotioloissa. Tämän jälkeen niitä voi kuitenkin käyttä esimerkiksi jalkakylvyissä. Tuoreista yrteistä voi tehdä myös vaikkapa saippuaa. Monilla yrteillä on rentouttavia vaikutuksia, joten ne sopivat mainiosti hemmotteluun!

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja