Ostitko yhtä reseptiä varten monta nippua tuoreyrttejä ja nyt et tiedä mitä tekisit ylijääneillä kasveilla?
Kesällä ylimääräiset yrtit voi istuttaa vaikkapa omaan kasvihuoneeseen tuottamaan lisäsatoa ja talvisinkin satoa saa omalla pöytäpuutarhalla. Yrtit voi kuitenkin myös säilöä eri tavoin, tai käyttää ne luovasti ruoanlaitossa.
1. Kuivata yrtit
Yrttejä ei ole mikään pakko käyttää edes tuoreena. Voit säästää ne myöhempää käyttöä varten kuivaamalla.
– Yrtit kuivuvat nopeasti huoneenlämmössäkin. Lehdet ja varret kuivataan erikseen, mausteyrtit voidaan kuivata myös pieninä kimppuina. Yrtit ovat kuivia, kun lehdet murentuvat helposti ja varret napsahtavat poikki, vinkkaavat Martat
Kuivaaminen onnistuu joko kasvikuivurilla tai sitten ripustamalla yrtit pieninä nippuina katonrajaan. Auringonvaloa on vältettävä. Myös sähköuunissa kuivattaminen onnistuu, kun lämpötila on reilut 30 astetta ja uunin luukku raollaan. Kuivaamisen jälkeen yrtit pakataan tiiviisiin astioihin.
Eri yrttien kuivausohjeita löydät yrttitarha.fi-sivustolta
2. Pakkaseen jääkuutioissa
Tuoreet yrtit ovat loistava vaihtoehto liialliselle suolan ja sokerin kanssa läträämiselle. Yrttien sisältämät antioksidantit tekevät myös hyvää elimistöllesi. Etenkin kesäaikaan valitettava tosiasia on, että yrtit nahistuvat nopeasti. Laita siis yrttejä jääpalamuotteihin ja kaada päälle hieman vettä. Ensi kerralla voit vain nakata pakasteessa olevan kuution ruokasi sekaan ja maku paranee nopeasti ja terveellisesti!