7-viikkoinen vauva sairastui koronaan – brittiäiti listaa oireet: ”He luulivat, että kyseessä on verenmyrkytys”

Isossa-Britanniassa asuva äiti kertoo kymmeniä tuhansia tykkäyksiä ja jakoja keränneessä Facebook-päivityksessään seitsenviikkoisen vauvansa koronaoireista.

Toni Rhodes kertoo huomanneensa Curtis-vauvansa käytöksessä reilu viikko sitten jotain outoa.

Curtis oli ollut levoton ja itkenyt tavallisesta poikkeavaa parkua. Sitten vauva oli muuttunut uniseksi. Hän nukkui rauhallisemmin kuin yleensä. Parin päivän kuluttua oudon käytöksen alkamisesta vauvan ruokahalu katosi, eikä hän syönyt 12 tuntiin. Sitten lapsen iho muuttui laikukkaaksi ja silmät turvonneiksi sekä vetistäviksi. Curtisille tuli lievää yskää ja nuhaa. Vauva oli edelleen hyvin väsynyt ja haluton syömään.

Maanantaina päivällä, muutamia päiviä oireiden alkamisen jälkeen, vanhemmat päättivät viedä vauvansa päivystykseen. 

– Hänellä oli hieman kuumetta ja korkea syke. Ottaen kaiken huomioon he luulivat, että kyseessä on verenmyrkytys, Toni kirjoittaa.

Curtisia ryhdyttiin hoitamaan antibiootein. Hoitohenkilökunta teki vauvalle myös koronatestin varmuuden varalta.

Rauhoittava viesti vanhemmille

Curtis kotiutettiin keskiviikkona, kun vauvan kunto oli parantunut. Torstaina vanhemmat saivat soiton sairaalasta. Heille kerrottiin, että lapsella oli todettu koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti.

Syytä sairaalahoitoon ei kuitenkaan enää ollut. Curtis on palannut lähes entiselleen. Toipilas ei ole tarvinnut lääkitystä kotiutumisensa jälkeen. Sairaalasta on neuvottu tuomaan lapsi päivystykseen, jos tällä ilmenee hengenahdistusta. 

– Jaamme tarinamme rauhoittaaksemme vanhempia, että vauvat voivat selviytyä (koronaviruksesta), Toni kirjoittaa. 

Jos päivitys ei näy, voit avata sen tästä.

Lasten koronaoireet ovat usein lieviä. Pienellä osalla lapsia virus voi kuitenkin johtaa vakavaan sairauteen, minkä vuoksi hoitoon hakeutumista ei pidä viivytellä, jos huomaa lapsensa yleiskunnon heikkenevän. Yhdysvalloissa alle vuoden ikäinen pikkulapsi on kuollut covid-19-tautiin.

Tunnista koronaviruksen oireet

Toni alleviivaa kirjoituksessaan, ettei hänen vauvallaan ollut koronavirustartuntaan liitettyjä korkeaa kuumetta ja jatkuvaa kuivaa yskää.

Vanhemmilla ei ole ollut koronaoireita, mutta lääkärit ovat neuvoneet heitä tarkkailemaan mahdollisesta tartunnasta kertovia oireita. Nyt perhe on eristyksissä kotonaan.

Koronatartunnasta kertovat oireet muistuttavat alkuvaiheessa minkä tahansa hengitystieinfektion oireita. Oireita ovat:

  • kuume
  • yskä
  • hengitysvaikeus
  • lihaskivut
  • väsymys
  • päänsärky

On myös viitteitä siitä, että ruoansulatusongelmat, haju- ja makuaistin katoaminen sekä silmien punertaminen voivat olla oireita koronatartunnasta.

Jos epäilet saaneesi koronatartunnan, mutta tilanne ei ole hälyttävä, tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee.

Riskiryhmäläisten tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen muita herkemmin. Jos sinä tai lapsesi kuulutte riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseesi, jos toiselle teistä nousee äkillinen korkea kuume tai tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.

Lue myös:

    Uusimmat