7.3.2002 Viikonlopun menu, mm. punainen virkistys ja salviakyljyksiä

Punainen virkistys
-
Salviakyljykset, lämmin lantturaaste, purjoperunasose
-
Paistettua ananasta ja halvavaahtoa

Punainen virkistys

4-6 dl tomaattimehua
pätkä kurkkua
vähän rapeaa salaattia
2-4 sellerinvartta
mustapippuria
(tabascoa)

1. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi ja noin 1/3 selleristä ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi ja pätki rapea salaatti.
2. Jaa ainekset laseihin ja kaada päälle maustettua tomaattimehua ja sekoita.
3. Nosta laseihin pieni kaunis sellerinvarsi lehtineen. Tarjoa kylmänä hyvän leivän kera.

Lämmin lantturaaste

noin ½ kg lanttua
1 rkl öljyä
2-3 rkl hunajaa tai siirappia
0,5 - 1 tl suolaa
mustapippuria
tilkka vettä
persiljaa

1. Raasta lanttu karkeaksi raasteeksi.
2. Lorauta kattilaan tai paistokasariin vähän öljyä ja kuullota lanttua miedohkolla lämmöllä viitisen minuuttia.
3. Lisää hunaja ja muut mausteet sekä vähän vettä. Peitä kannella ja anna hautua pehmeäksi. Ripottele sekaan persiljaa.

Salviakyljykset

4 porsaankyljystä
12-14 salvian lehteä
4 pientä viipaletta vahvan makuista juustoa esim. Cheddar, Gruyere tai emmental
suolaa, mustapippuria
1 tl öljyä

1. Leikkaa terävällä veitsellä kyljykseen pitkittäin taskumainen viilto. Ripottele sisään vähän pippuria ja sujauta taskuihin pari salvian lehteä ja pieni juustopala. Juusto ei saa tulla reunojen yli. Painele kyljys tasaiseksi ja tikuta tarvittaessa.
2. Kuumenna öljyllä sipaistu pannu ja nosta kyljykset pannulle. Paista noin 4 minuuttia lämpöä vähentäen.
3. Käännä kyljykset, mausta suolalla, pippurilla ja parilla salvian lehdellä.
4. Nosta jokaisen kyljyksen päälle lämmintä lantturaastetta ja paista kyljyksiä vielä 3-5 minuuttia paksuudesta riippuen. Varo liian kovaa lämpöä, etteivät kyljykset pala. Jos haluat välttää paistamista tai ruokailijoita on paljon, lado täytetyt ja maustetut kyljykset uunivuokaan ja lisää päälle raaka maustettu lantturaaste. Sujauta vuoka paistopussiin tai lado kyljykset suoraan paistopussiin pellin päällä. Kypsennä 180-200 asteessa 30-40 min. 5. Tarjoa lisäkkeeksi purjosilpulla ( lisää perunoiden joukkoon kypsymisen loppuvaiheessa) maustettua muusia.

Paistettua ananasta ja halvavaahtoa


1 tuore ananas tai 2 prk ananasta mehussa
2 rkl voita
2-4 rkl vaaleaa siirappia
kanelia tai inkivääriä

1. Leikkaa ananaksesta molemmat päät pois ja leikkaa sen jälkeen kuori pois ananasta pystyssä pitäen. Käytä terävää veistä. Poista pienet mustat kohdat veitsellä tai kuorimaveitsen päällä.
2. Leikka ananas kiekoiksi. Jos käytät purkkiananasta, valuta ne hyvin.
3. Sulata voi pannussa ja paista muutama rengas kerrallaan. Nosta vadille kunnes kaikki on paistettu ja lisää sen jälkeen kaikki takaisin pannulle ja valuta päälle vaaleaa siirappia ja ripottele sekaan kanelia tai inkivääriä. Sekoita nostellen Anna lämmetä ja tarjoa viipaleet kuumina kylmän halvavaahdon kanssa.

Halvavaahto

0,5 - 1 prk ranskan- tai kuohukermaa
pala halvaa

1. Murusta tai raasta halva hienoksi. Sekoita se vaahdotetun ranskan- tai kuohukerman joukkoon. Lisää halvaa oman makusi mukaan välillä maistellen sillä halva on aika makeaa. Anna jäähtyä hetki kylmässä.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat