6 helppoa ohjetta – näin onnistut pitämään uudenvuodenlupauksesi!

Uudenvuodenlupaukset kuulostavat joidenkin korviin silkoilta kliseiltä, sillä rakettien paukkeessa tehdyt lupaukset eivät aina ota toteutuakseen. Oikeilla vinkeillä jokainen onnistuu toteuttamaan kunnianhimoisimmatkin uudenvuodenlupauksensa!

Kun pohjatyön tekee kunnolla, voi suuretkin uudenvuodenlupaukset toteuttaa. Poimi vinkit ja onnistu toteuttamaan tekemäsi uudenvuodenlupaus!

1. Ole tarkka lupauksestasi

Elämänmuutoksia on vaikea tehdä ja uudenvuodenlupauksiin liittyy usein aina joissain määrin elämänmuutoksen tekeminen. Jos mielit pitää kiinni lupauksestasi – koski se sitten kattavaa tai minimaalista elämänmuutosta – ole tarkka siitä mitä lupaat. Kun oman lupauksen on pukenut tarkoin sanoiksi ympäripyöreiden sanojen sijaan, on lupauksessa helpompi pysyä: jos on esimerkiksi luvannut olla syömättä herkkuja, on sääntö ehdoton.

2. Aseta välitavoitteita

Etenkin jos uudenvuodenlupauksen täyttäminen vaatii saavutuksia ja paljon työtä, on lupauksen täyttämisen helpottamiseksi syytä asettaa itselleen välitavoitteita. Kun itse lupausta tavoitellessa matkan varrellakin on saavutettavia tavoitteita, on itse päätavoitteenkin saavuttaminen todennäköisempää. Itseään on myös hyvä palkita prosessin etenemisestä – etukäteen sovittujen välitavoitteiden täyttyessä.

3. Tee vain yksi lupaus

Jos suunnitelmasi alkaneelle vuodelle on useiden kilojen painonpudotus, maratonin juokseminen, maailmanympärysmatka ja mustan vyön saavuttaminen karatessa, voi olla, että laitat itsesi turhan koville ja tulet huomaamaan, että jo yhden lupauksen täyttäminen osoittautuu mahdottomaksi. Asettamalla alkaneelle vuodelle yhden tavoitteen – eli tekemällä vain yhden uudenvuodenlupauksen – voi tähän tavoitteeseen panostaa kunnolla ja täten onnistuminenkin tavoitteessa on todennäköisempää.

4. Kirjaa edistymisesi ylös

Kirjaamalla ylös edistymisen uudenvuodenlupauksen toteuttamisessa, voi heikolla hetkellä turvautua muistiinpanoihin. Näkemällä konkreettisesti jo saavutetut tulokset on helpompi pysyä tiukkana ja jatkaa valitulla polulla.

5. Kerro lupauksestasi avoimesti

Kertomalla lähipiirillesi tekemästäsi lupauksesta voit helpottaa lupauksen pitämistä ja voit saada tukea silloin, kun usko lupaukseen ei ole vahvimmillaan. Sosiaalinen paine parantaa myös itsekuria: kun lupauksesta on kertonut usealle, on vaikea myöntää kaikkien nähden epäonnistuneensa.

6. Ole itsellesi armollinen

Oli uudenvuodenlupaus sitten minkälainen tahansa, on tärkeää pitää mielessä se, että jokainen meistä on vain ihminen. Vaikka tavoitteissaan olisi onnistunut alkuun kuinka lupaavasti tahansa, on jossain vaiheessa kohdattava myös aallonpohja – ja annettava se itselleen anteeksi. Vaikka dieetiltä poikkeaisikin aina joskus tai viikossa ei tulisikaan aina urheiltua sitä kolmea kertaa, on hyvä muistaa se, ettei yksi kerta pilaa koko lupausta.

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja