549 päivää sairaalassa koronan takia – Donnell, 43, pääsi vihdoin kotiin: "En pidä enää mitään itsestäänselvyytenä"

Ottaako 3. rokoteannos vai sairastaako korona? THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa, kumpi on parempi vaihtoehto 1:14
KATSO MYÖS: Ottaako 3. rokoteannos vai sairastaako korona? THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastasi tammikuussa, kumpi on parempi vaihtoehto

Koronaan sairastuneen yhdysvaltalaismiehen sairaalareissu venähti 549 päivän pituiseksi, kertoo CNN.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n mukaan koronaviruksen aiheuttama sairaalareissu kestää amerikkalaisilla keskimäärin 5,5 päivää omikronvariantin kohdalla. Viime talvena keskiarvo oli 8 päivää ja deltavariantti pudotti keskiarvon 7,6 päivään.

Donnell Hunter, 43, vietti viimeiset 1,5 vuotta yhdeksässä eri sairaalassa ja hoitokodissa koronataudin aiheuttamien oireiden vuoksi. Donnellin perhe kertoo CNN:lle miehen saaneen covid-19-tartunnan syyskuussa 2020, jolloin rokotteita ei vielä ollut edes saatavilla. Taistellessaan koronavirusta vastaan sairaalassa perheenisältä jäi väliin muun muassa tyttärensä ensimmäinen päiväkotipäivä sekä lapsenlapsensa syntymä.

Donnell pääsi kotiin vietettyään eri sairaaloissa 549 päivää. Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

– En pidä enää mitään itsestäänselvyytenä, se on varma. Elin 550 päivää näkemättä lapsiani. Minulla on pojanpoika, jota en ollut vielä edes tavannut, ja se on iso juttu, Donnell kertoi CNN:lle maanantaina.

Seitsemän lapsen isä kertoo rakastavansa perhettään enemmän kuin itseään.

– Kun taistelen, taistelen heidän takiaan, Donnell kuvailee kamppailuaan koronaa vastaan.

Koronaoireet pahenivat nopeasti

Syyskuussa 2020 Donnell työskenteli normaaliin tapaan laitoksenhoitajana kaasuyhtiössä, kunnes alkoi yhtäkkiä kärsiä hengitysvaikeuksista. Tilanne eteni nopeasti niin pahaksi, että Donnell joutui pyytämään pomoaan heittämään hänet sairaalaan New Mexicon Carlsbadiin. Siellä perheenisä teki positiivisen koronatestin.

Tutkimusten jälkeen Donnell päästettiin kotiin, mutta hän joutui palaamaan jo seuraavana päivänä takaisin hengitysongelmien pahentuessa.

– Luulin, että voisin vain taistella sitä vastaan, mutta ei ollut mitään mahdollisuutta.

Tunteja myöhemmin Donnellin vaimo Ashley, 34, sai soiton, että mies siirrettäisiin isompaan sairaalaan Albuquerqueen, kolmen tunnin ajomatkan päähän Hunterin perheen kodista. Viikkoa myöhemmin Donnell ei enää vastannut itse puhelimeen.

– Soitin sairaalaan ja he kertoivat intuboineensa Donnellin ja laittaneet hänet hengityslaitteeseen, Ashley kertoo CNN:lle.

Huoli perussairaudesta ja tunteiden vuoristorataa

Ashley näki miehensä laitteissa videopuhelun avulla ja näky oli hänen mukaansa sydäntäsärkevä. Normaalisti paljon urheileva ja vapaa-ajallaan koripalloa valmentava Donnell makasi nyt avuttomana letkuissa.

Ashleyta huolestuttivat erityisesti Donnellin perussairauden aiheuttamat riskit koronataudissa. Donnell oli kärsinyt munuaisten vajaatoiminnasta ja saanut dialyysihoitoa 15 vuotta, kunnes hänelle tehtiin munuaisensiirto vuonna 2015. Operaatiosta johtuen Donnell joutui syömään hylkimisenestolääkitystä, joka heikensi hänen immuunipuolustustaan. 

Ensimmäisen kuukauden ajan Ashley kävi itkemässä suihkussa, jotta ei huolestuttaisi lapsia. Lopulta hän istui alas 4-, 8-, 11-, 13, ja 14-vuotiaiden lasten kanssa keskustellakseen tilanteesta. Donnellilla on aikaisemmasta suhteesta myös 21- ja 27-vuotiaat lapset.

– Sanoin lapsille, että emme itke siksi, että jotain pahaa tapahtuisi. Itkemme, koska kaipaamme häntä ja toivoisimme hänen olevan kotona meidän kanssamme. 

Kuukausien aikana Ashley kävi läpi tunteiden vuoristoradan. Jossain vaiheessa hän sulkeutui täysin, koska pelkäsi tunteiden ottavan vallan.

Kotiinpaluu 549 sairaalapäivän jälkeen

Donnell kävi läpi yhteensä yhdeksän eri sairaalaa ja kaksi pitkäaikaisen akuutin hoidon laitosta kahdessa eri osavaltiossa, Arizonassa ja New Mexicossa. Donnellin läheiset ajoivat vuorotellen jopa 8 tunnin matkan toiseen osavaltioon ollakseen hänen tukenaan sairaalassa. 

Maaliskuun alussa 2022 Donnel pääsi vihdoin sairaalasta kotiin vietettyään ympärivuorokautisessa hoidossa 549 päivää. Kotikaupungissaan Roswellissa häntä odotti kokonainen paraati, joka toivotti perheenisän tervetulleeksi takaisin. 

– Näin ensimmäisenä pojanpoikani ja hän oli kuin olisi tuntenut minut koko ikänsä. Hän kurkotti minua kohti ja alkoi suukotella. Se oli niin mahtavaa, Donnell kuvailee. 

Viimeisin sairaalalasku yli miljoonan

Donnell ei suinkaan vielä saanut terveen papereita. Aiemmin paikallisessa firmassa töissä käynyt Ashley työskentelee nyt käytännössä miehensä omaishoitajana.

Ystävät ovat myös perustaneet hyväntekeväisyyskampanjan perheen tueksi. Donnell ei ole vielä saanut sairaalalaskujaan, mutta pelkästään viimeisimmän hoitolaitoksen lasku tulee olemaan yli miljoona dollaria.

Donnell tarvitsee vielä kotonaan erilaisia apuvälineitä esimerkiksi riittävään hapensaantiin. Hänen oikea kätensä menetti osittain toimintakykynsä, mutta toivoa sen kuntoutumiseen ei ole vielä menetetty. 

– En pysty vielä kunnolla kävelemään itse, tarvitsen taluttajan ja minulla on pyörätuoli. Olen kotona, mutta asiat eivät vielä ole niin kuin ennen ja edessä on pitkä kuntoutuminen. 

Donnel tietää olevansa onnekas, sillä hänellä oli koko ajan perhe tukemassa vaikeiden aikojen yli. Hän kertoo tavanneensa myös monta potilasta, jotka olivat täysin yksin. 

– Älkää luopuko toivosta, Donnell neuvoo kaikkia haastavassa elämäntilanteessa olevia.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat