Koronavirukseen sairastuneen diabeetikon, 58, ei uskottu selviävän – brittiperhe ehti jo jättää jäähyväiset: "Hänen toipumistaan voidaan pitää ihmeenä"

Diabetekselle stoppi - elintapaohjaus vaikuttaa 8:18
Tyypin 2 diabetes on yksi merkittävimmistä kansantaudeista – kuinka hankalalle taudille saa helpotuksen?

Diabetesta sairastavan perheenisän ei pitänyt selvitä koronaviruksen aiheuttamasta taudista. Toisin kuitenkin kävi. Miehen selviytymistarinasta kertovat useat brittimediat. 

Mal Martin sai huhtikuussa kuolemantuomion. Diabetesta sairastava 58-vuotias walesilaismies oli sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, ja lääkärit olivat varmoja, ettei riskiryhmään kuuluvalla miehellä ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia selviytyä. 

Miehen vaimo Sue kertoi Radio Fourin Today -lähetyksessä, että hän sekä pariskunnan lapset Hana, 16, ja William, 13, jättivät tuolloin Malille viimeiset hyvästit. Perhelle annettiin aikaa vain muutama minuutti. 

– Olimme pukeutuneet suojavaatteisiin päästä varpaisiin, kun jätimme hänelle hyvästit. Meille kerrottiin tuolloin, että hän kuolee todennäköisesti seuraavana päivänä, Sue muistelee. 

Tuosta hetkestä eteenpäin alkoi aika, jonka aikana Malin vaimo odotti kauhuissaan joka päivä, soittaako lääkäri vain kertoakseen, että hänen rakas aviomiehensä on hävinnyt kamppailun tappavaa tautia vastaan. 

– Seuraavien viikkojen aikana lääkärit tekivät töitä pitääkseen Malin hengissä, Sue sanoo. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Näin sairaus eteni: "Hän vain makasi ja oli eloton"

Mal kärsi koronaviruksen ensimmäisistä oireista maaliskuun 19 päivä. Vain kuusi päivää myöhemmin hänet kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan heikentyneen kunnon vuoksi. 

Seuraavat kuusi viikkoa Malin tila oli kriittinen. Vaikka koronavirustesti näyttikin kriittisten viikkojen jälkeen negatiivista, Mal oli edelleen todella heikko – munuaiset olivat vaurioituneet koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Kun Mal lopulta heräsi, hän pystyi kommunikoimaan vain liikuttamalla kulmakarvaansa, nyökkäämällä tai silmäänsä räpäyttämällä. 

– Kun puhuimme ensi kertaa FaceTimen kautta, hän näytti kamalalta. Hän vain makasi ja oli eloton. Hänen silmänsä olivat auki, mutta hän ei oikeasti nähnyt, Sue muistelee.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Suen mukaan lääkärit olivat varoitelleet, että rankan koettelemuksen jälkeen Mal ei välttämättä olisi entisensä: hänen äänensä ja luonteensa ovat voineet muuttua. Perheen onneksi Mal oli oma itsensä.

– Se oli ensimmäinen valonpilkahdus pimeyden keskellä, Sue kuvailee helpotustaan. 

Kaikkiaan Mal vietti teho-osastolla 80 päivää, joista 61 hän oli kytkettynä hengityslaitteeseen. Mirror-lehden mukaan mies sairasti keuhkokuumeen kaikkiaan kolme kertaa hoitojakson aikana. 

– Kaikki lääkintäasiantuntijat sanovat, että Mal oli niin lähellä kuolemaa, että hänen toipumistaan voidaan pitää ihmeenä.

Sairaus jätti karut jälkensä

Vaikka Malin kunto on alkanut vähitellen palautumaan valtavan rasituksen jälkeen, hänen on käytävä leikkauspöydällä. 

Hänen etu- ja keskisormensa sekä molemmat peukalonsa amputoidaan, sillä hänen ääreisverenkiertonsa ei toiminut sairauden ja lääkityksen vuoksi niin kuin pitää. 

Ennen leikkausta Malin on kuitenkin kasvatettava lihasmassaa. Pitkä aika hengityskoneessa on surkastuttanut hänen lihaksensa, jotka eivät olleet saaneet liikuntaa kuukausiin. 

– Hän saattaa kärsiä hengästyneisyydestä ja hän saattaa tarvita dialyysihoitoa vielä pitkään. 

Tukea satelee ympäri maailmaa

Tällä hetkellä koko perheen yhteisenä tavoitteena on saada Mal kuntoon. Miehen sairauskertomus on puhuttanut ihmisiä ympäri maailman, ja Walesissa asustava perhe onkin saanut valtavat määrät kannustavia viestejä muun muassa Uudesta-Seelannista, Australiasta, Espanjasta sekä Etelä-Afrikasta. 

– Kun miettii sitä, että keskustelimme hautajaisista ja kaikesta siitä, mikä meillä oli vielä edessämme ja kuinka toivottomalta tilanne tuntui, on uskomatonta puhua siitä, että saamme hänet kotiin. Olemme vain uskomattoman kiitollisia, Sue sanoo.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: BBC, Mirror, Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat