Yhdysvaltalaismiehen painajainen jatkuu – kärsinyt koronaoireista jo yli vuoden

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Epäiletkö koronaa? Katso tästä taudin tyypilliset ja erikoisemmat oireet – näin moni saa taudin vaarallisen muodon

Coloradossa asuvan Ty Godwinin oireet ovat kestäneet nyt vuoden ja kaksi kuukautta. Kivikkoiselle tielle ei valitettavasti näy loppua.

Uutissivusto Today kertoo, että ennen koronapandemiaa Ty Godwin, 58, oli aktiivinen ja urheilullinen mies, joka juoksi maratoneja ja osallistui triathloneihin.

Nykyään hän hengästyy pelkästään postiluukulle kävelemisestä.

Godwin oli ensimmäisiä ihmisiä, joka sairastui koronavirukseen tammikuussa 2020. Koronavirusoireiden olisi pitänyt loppua aikoja sitten, mutta edelleen reilusti yli vuoden jälkeen mies kärsii ikävistä oireista.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Pitkä covid

Pitkään jatkuvaa tautia kutsutaan nimellä "long covid",  joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa pitkää covidia. Long covid -oireyhtymää sairastavalla oireet kestävät tavallista pidempään.

Pitkittyneestä taudista käytetään myös nimitystä long haulers. 

Pitkittyneeksi taudiksi luokitellaan ne, joiden oireet kestävät yli kuusi viikkoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan virusepidemioiden aiheuttamat liitännäissairaudet eivät ole uusi asia, ja niitä tiedetään esiintyvän monella virussairaudella. Vähemmän tuttua on kuitenkin virustautien pitkäaikaiset vaikutukset, jotka voivat kestää pitkään, pahimmillaan koko loppuelämän.

Laaja-alainen oirekuva

Kuluneen vuoden aikana Godwin on kärsinyt useista erilaisista vaivoista: jalkojen polttelusta ja nykimisestä, hengityksen vaikeutumisesta sekä pitkittyneestä kuumeilusta.

Mies ramppasi Kaliforniassa ja Coloradossa lääkärin vastaanotolla yhteensä 73 kertaa. Lopulta hän päätyi Minnesotassa sijaitsevalle Mayo-klinikalle.

Klinikan mukaan 10–30 prosenttia koronavirukseen sairastuneista saattavat kärsiä pitkän covidin aiheuttamista oireista. Useimmat ovat alle 50-vuotiaita.

Suurin osa toipuu täysin, mutta oireilu saattaa olla kuluttavaa ja turhauttavaa.

Neurologisia oireita 

Annals of Clinical and Translational Neurologyn tekemän tutkimuksen mukaan 85 prosenttia pitkään covidiin sairastuneista henkilöistä, jotka eivät kuitenkaan joutuneet sairaalahoitoon, kärsivät neljästä tai useammasta neurologisesta oireesta, kuten aivosumusta, päänsärystä, tunnottomuudesta ja pistelystä sekä haju- ja makuaistin menetyksestä.

Godwinin kärsimys on lähes kokoaikaista, eikä hän siksi pysty käymään töissä.

Aivosumu on ollut yksi turhauttavimmista oireista, josta mies on kärsinyt.

Hän antaa esimerkiksi sattumuksen, joka tapahtui hänelle noutoruokaa haettaessa.

– Hyppäsin autoon, ajoin muutaman korttelin päähän, enkä enää muistanut, mihin olin menossa. En muistanut ravintolan nimeä, vaan minun piti katsoa se kännykästä, hän kertaa.

Tutkimukset jatkuvat

Mayo-klinikan spesialistit yrittävät tutkia Godwinia parhaansa mukaan.

– Tällä hetkellä uskomme, että tämä on elimistön immuunijärjestelmän ylireaktio. Keho taistelee infektiota vastaan, jota ei enää ole, lääkäri Greg Vanichkachorn kertoi Todaylle.

Lääkäri Melody Christians puolestaan valvoo Godwinin hoitoa ja toivoo, että ajan myötä hänen oireensa vähenisivät.

– Meidän täytyy yrittää hallita kroonisia oireita ja toivoa, että hän toipuu täysin. On kuitenkin vielä liian aikaista sanoa varmaksi.

Koko perhe kärsii sairaudesta

Kulunut vuosi on vaatinut veronsa Godwinin ja hänen perheensä elämästä.

– Olemme puhuneet kuolevaisuudesta paljon. Onko hän vielä täällä saattamassa tytärtään alttarille, vaimo Phronsie miettii.

Samat ajatukset pyörivät myös miehen omassa päässä.

– Mietin kuolemaa paljon. Ja sitä, mistä elämäntapahtumista jään paitsi, Godwin sanoo.

Jotkut pitkästä covidista kärsineet ovat kertoneet oireiden loppuneen, kun he ovat saaneet koronavirusrokotteen.

Lääkärit eivät ole varmoja, onko rokotteella samanlainen vaikutus jokaiseen ihmiseen. Godwin on kuitenkin varannut ajan rokotukseen. Hän toivoo, että tämän myötä olisi edes jonkin verran helpotusta luvassa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat