Yksi kivennäisaine kumoaa suomalaisten terveyssynnin haittoja

Tällaisia ovat aivoverenvuodon oireet 0:58
Tunnetko aivoverenvuodon oireet? Videolla kerrotaan, millaisten oireiden ilmetessä on tärkeää soittaa välittömästi hätänumeroon.

Liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta ja altistaa aivoverenkiertohäiriöille, mutta suolan haitat ovat pienempiä, jos samanaikaisesti henkilö saa runsaasti kaliumia ruokavaliostaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan parhaassa tilanteessa ovat potilaat, joiden suolan käyttö on kohtuullista ja kaliumin saanti runsasta.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä, ja se perustuu 9 300:n ensimmäistä kertaa aivoverenkiertohäiriöön sairastuneen ja yhtä monen terveen verrokin terveystietoihin 27 eri maasta.

Tulosten valossa riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön ja etenkin aivoverenvuotoon oli suurentunut osallistujilla, joiden natriumin saanti oli yli 4,3 grammaa (vastaa 11 grammaa ruokasuolaa) päivässä, mutta riski havaittiin myös silloin, kun natriumia sai alle 2,8 grammaa (vastaa 7 grammaa ruokasuolaa) päivässä. Tämä näkyi verrattuna 2,8–3,5 gramman päiväsaantiin.

Runsas kaliumin saanti (yli 1,6 grammaa päivässä) pienensi sairastumisriskiä riippumatta siitä, kuinka paljon suolaa potilas sai, mutta suurimmat hyödyt nähtiin potilailla, joiden päivittäinen natriumin saanti oli 2,8–3,5 grammaa.

Suomalaiset syövät liikaa suolaa

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä yleensä suosituksissa kannustetaan laskemaan natriumin saanti alle 2 grammaan (5 grammaa ruokasuolaa) päivässä, mutta ainakaan tämän aineiston perusteella näin tiukka vaatimus ei olisi tarpeen aivoverenkiertohäiriöiden eston suhteen.

Pääsääntöisesti ruokasuolan käyttöä kannattaa kuitenkin vähentää ja kaliumin saantia lisätä. Kaliumia on paljon muun muassa kasviksissa ja hedelmissä.

Suomalaiset saavat suolaa noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin se on lisätty jo valmiiksi.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten aivoinfarkti ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö eli TIA oireilevat.

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.


Lue myös:

    Uusimmat