Liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta ja altistaa aivoverenkiertohäiriöille, mutta suolan haitat ovat pienempiä, jos samanaikaisesti henkilö saa runsaasti kaliumia ruokavaliostaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan parhaassa tilanteessa ovat potilaat, joiden suolan käyttö on kohtuullista ja kaliumin saanti runsasta.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä, ja se perustuu 9 300:n ensimmäistä kertaa aivoverenkiertohäiriöön sairastuneen ja yhtä monen terveen verrokin terveystietoihin 27 eri maasta.
Tulosten valossa riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön ja etenkin aivoverenvuotoon oli suurentunut osallistujilla, joiden natriumin saanti oli yli 4,3 grammaa (vastaa 11 grammaa ruokasuolaa) päivässä, mutta riski havaittiin myös silloin, kun natriumia sai alle 2,8 grammaa (vastaa 7 grammaa ruokasuolaa) päivässä. Tämä näkyi verrattuna 2,8–3,5 gramman päiväsaantiin.
Runsas kaliumin saanti (yli 1,6 grammaa päivässä) pienensi sairastumisriskiä riippumatta siitä, kuinka paljon suolaa potilas sai, mutta suurimmat hyödyt nähtiin potilailla, joiden päivittäinen natriumin saanti oli 2,8–3,5 grammaa.