5.8.2004 Karstula

(ohjeet seitsemälle)

Kalkkunatournedos ja loppukesän juureksia

  • 2 kalkkunan rintaa (noin 1,4 kg)
  • 200 g pekonia
  • 200 g varsiselleriä
  • 200 g lanttua
  • 200 g naurista
  • 200 g porkkanaa
  • 200 g palsternakkaa
  • 3 dl valkoviiniä
  • yhden sitruunan kuori
  • 3 rkl rakuunaa
  • 7 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl karkeaa Dijon-sinappia

Leikkaa kalkkuna annospaloihin ja kääri pekoni pihvien ympärille. Sido kiinni pellavalangalla ja paista pihvien pinta pannulla kauniin ruskeaksi. Laita jokaisen pihvin päälle noin teelusikallinen Dijon-sinappia.

Pilko juurekset tasakokoisiin paloihin. Laita kaikki juurekset uunivuokaan ja mausta sitruunan kuorella, oliiviöljyllä, suolalla sekä pippurilla. Paista uunissa 225° asteessa ylälämmössä noin 45 minuuttia sekoittaen välillä. Laita kalkkunapihvit mukaan vuokaan noin 10 minuutiksi, kun juurekset ovat lähes valmiita. Kaada vuoasta paistolientä kattilaan ja sekoita siihen pilkottua rakuunaa, Dijon-sinappia sekä oliiviöljyä.

Suklaamoussea ja vadelmia

  • 4 keltuaista
  • 120 g sokerilientä
  • 300 g tummaa suklaata
  • 1/2 l kermaa

Keitä ensin sokeriliemi, puolet vettä ja puolet sokeria. Yhdistä keltuaiset ja sokeriliemi. Kypsennä vesihauteessa koko ajan sekoittaen kunnes massa on kypsää (82 asteista). Sekoita massaan sulatettu suklaa ja lopuksi hieman jäähtyneeseen seokseen kermavaahtoa. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Voit hyvin valmistaa moussen jo edellisenä päivänä.

  • 500 g vadelmia
  • 200 g sokeria
  • 1 kokonainen liivate

Kiehauta vadelmat ja sokeri kattilassa. Siivilöi siemenet pois. Valmista hyytelö yhdestä desilitrasta vadelmakastiketta lisäämällä yksi liivatelehti. Tarjoile moussen kanssa vadelmakastiketta ja pilkottua vadelmahyytelöä sekä koristeena kokonaisia vadelmia.

Lue myös:

    Uusimmat