3-vuotiaan Ilmarin hiukset ulottuvat jo takapuoleen asti – ponnarista on tullut pojalle tärkeä: "Se on niin iskostunut, että pitkät hiukset kuuluvat tytölle"

0:19

Pojillakin voi aivan hyvin olla pitkät hiukset, osoittaa 3-vuotias Ilmari. Äiti kertoo, että joskus ihmiset luulevat poikaa tytöksi, mutta se ei haittaa.

Kun Jenni Hyvösen toinen poika Ilmari syntyi, oli vauvalle heti periytynyt vanhemmilta todella vahva tukka.

– Ilmari syntyi sellaisella ihanalla "pappatukalla", jossa oli jakaus keskellä. Se vain asettui niin hyvin, että annoimme sen olla. Se tukankasvu on ollut aivan huimaa, Jenni kertoo MTV Lifestylelle.

– Rupesimme laittamaan Ilmarin hiukset ponnarille jo ihan käytännöllisistä syistä, kun ne olivat jatkuvasti pienen vauvan silmillä. Jo nelikuukautisena hänellä oli ihan mielettömän pitkä tukka ja aloimme käyttää ponnareita.

Omista hiuksista tuli lapselle tärkeät

Ilmarin hiuksia ei olla koskaan leikattu ja nyt paksut hiukset ulottuvat jo takapuoleen asti. Omasta pitkästä tukasta on tullut lapselle todella tärkeä eikä sitä ole nyt aikomuskaan leikata.

– Ponnarista tuli hänelle unilelu, hän otti ponnarista kiinni aina, kun meni nukkumaan tai pelotti tai häntä sattui. Sitten tukka vain kasvoi ja kasvoi ja aloin laittamaan hänelle lettejä. Se on vain kasvanut samalla kuin poikakin, Jenni selittää.

– Hiukset ovat hänelle todella tärkeät. Ne ovat leikeissäkin mukana, ne ovat hänen Lego Ninjago -hiuksena ja lettinsä, äiti naurahtaa, ja jatkaa:

– Ne ovat osa persoonallisuutta. Ei osaisi edes enää ajatella, että hänellä olisikin yhtäkkiä lyhyt tukka.

Ei todellakaan leikata!

Myös Jennin 9 vuoden ja 11 kuukauden ikäisillä pojilla on todella paksut hiukset. Pienemmällä ponnarit ovat myös jo arkipäivää, ja kaikki isovanhemmatkin ovat jo osanneet varata pojille varaponnereita ja hiusharjat vierailuja varten.

Kun isompi 9-vuotias veli on viety leikkauttamaan paksuja hiuksiaan, vanhemmat ovat samalla ehdottaneet samaa huvikseen Ilmarille.

– Hän saattaa sanoa, että leikataan, mutta kun aiheen ottaa uudelleen puheeksi, hän sanoo, ettei todellakaan, äiti hymyilee.

Palautetta "laidasta laitaan"

Jenni kertoo, että lapsen hyväkuntoiset, vaaleat hiukset keräävät paljon huomiota. Pääasiassa perhe on kuitenkin saanut vain hyvää palautetta. Monet ihailevat hyvin hoidettuja, paksuja, kiiltäviä ja terveitä hiuksia.

– Ilmari aloitti nyt uudessa päiväkodissa, ja siellä oltiin aivan haltioissaan, että vitsi mitkä hiukset, saako tehdä lettejä ja kampauksia. Sanoin vaan, että saa, hän tykkää ja antaa tehdä, Jenni naurahtaa.

Moni voisi kuvitella, että pitkätukkainen poika saa osakseen pilkkaa. Näin kertoi myös kolme vuotta sitten eräs äiti, kun kaverien vanhemmat naureskelivat ja homottelivat pitkätukkaista, pinkkiin pukeutunutta 4-vuotiasta poikaa.

Kukaan lapsi tai aikuinen ei ole sanonut koskaan loukkaavasti Ilmarin hiuksista, vaikka Jennin mukaan palautetta on tullut "laidasta laitaan". Yleisintä on kuitenkin se, että tuntemattomat ihmiset luulevat Ilmaria tytöksi.

"Se on niin iskostunut, että pitkät hiukset kuuluvat tytölle"

– Todella usein sellaiset ihmiset, jotka eivät tunne, kutsuvat Ilmaria pikkuneidiksi tai prinsessaksi. Se on ihan automaattinen oletus, että hän on tyttö, kun on pitkät hiukset. Se on ollut huvittavaa, Jenni sanoo.

– Se on melkein viikoittaista, kun käymme kaupassa ja kassalla ei ole kukaan tuttu. Se on niin iskostunut, että pitkät hiukset kuuluvat tytölle.

Jos perheen tutut kutsuvat Ilmaria tytöksi, he aina korjaavat asian. Jos ihminen on tuntematon, vanhemmat eivät jaksa vaivautua.

– Emme aina jaksa korjata asiaa, jos kyseessä on tuntematon ihminen. Eivät ihmiset tarkoita sillä pahaa, eivät ihmiset sitä loukkaavasti sano. Ei ainakaan päin naamaa kukaan tule sanomaan, Jenni selittää.

"En voi leikata sitä sen takia, että pelkäisin jotenkin tulevaisuutta"

Äiti on sitä mieltä, että jokainen saa ajatella pitkistä hiuksista ja sukupuolirooleista, miten haluaa. Jos joku tuntematon sanoo Ilmaria tytöksi, ei se häntä liikuta.

– Jokaisella on oma mielipide asiasta ja saa ollakin. Eikä meillä pitkähiuksisuus perustu mihinkään muuhun kuin siihen, että Ilmari haluaa ne pitää, Jenni sanoo.

Jenni ei usko, että pitkä tukka johtaisi jatkossakaan kiusaamiseen.

– Jos tulisi jotakin kiusaamisen tyylistä, olen sitä mieltä, ettei se ole Ilmarin vika. Silloin toisessa päässä on ongelma. Pitkä tukka on Ilmarille niin iso turva ja ilo, että en voi leikata sitä senkään takia, että pelkäisin jotenkin tulevaisuutta, Jenni tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja