27-vuotiaan junamatkustajan laukusta löytyi erikoinen yllätys Suomen rajalla: Tuhkasta ja hiuksista valmistettuja "timantteja"

Suomen Tullissa törmättiin marraskuussa erikoislaatuiseen tapaukseen, jossa 27-vuotiaalta junamatkustajalta löytyi 37 timantilta näyttävää kiveä, selviää jutun esitutkinta-aineistosta. Venäläisnainen oli tehnyt tätä ennen useita lyhyitä junamatkoja Pietarista Suomeen, ja Tulli päätti tutkia, mikä matkojen tarkoitus oli.

Kaikki oli valmista, kun nainen saapui marraskuisena torstaina Vainikkalan rajanylityspaikalle. Tulli seurasi naisen tekemisiä, kun nainen ajoi taksilla Lappeenrantaan ja meni suoraan keskustan postitoimistoon. Siellä nainen otti käsilaukustaan kolme minigrip-pussia ja laittoi pussit kolmeen kirjekuoreen.

Kun Tulli takavarikoi postilähetykset, niistä löydettiin timantin näköisiä kiviä, jotka osoittautuivat keinotimanteiksi.

Keinotimantit eivät ole mitään halpakopioita timanteista. Timanttilähetyksen vastaanottajafirma esimerkiksi myy timantteja koosta riippuen reilusta 500 punnasta reiluun kymmenentuhanteen puntaan kappaleelta.

Nainen ei kuitenkaan ilmoittanut rajalla, että hänellä olisi mitään tulliselvitettävää tavaraa mukanaan, vaikka hän saapui EU:n ulkorajan yli EU:n tullialueelle. Hän tunnusti tuoneensa timantteja Suomeen myös aiemmilla matkoillaan.

Tullin takavarikoimista postilähetyksistä suurin, 33 timantin lähetys oli osoitettu Britanniassa toimivalle yritykselle, joka mainostaa nettisivuillaan myyvänsä eurooppalaisessa laboratoriossa valmistettavia synteettisiä timantteja.

Firma valmistaa nettisivujensa mukaan oikeita timantteja muistuttavia keinotimantteja kuolleiden läheisten tai lemmikkien tuhkasta tai hiuksista ja myy niitä muistoesineiksi asiakkailleen.

Kaksi muuta kirjelähetystä olivat matkalla Espanjaan ja Puolaan.

Tullilla on nyt hallussaan tuhkatimanttivalikoima

Nainen kertoi, että hän toimii pietarilaisessa yhtiössä ja on käynyt toisinaan työmatkoilla Suomessa.

Matkojen tarkoitus oli tuoda ”kivinäytteitä” Suomeen ja lähettää niitä edelleen annettuihin osoitteisiin. Pomo oli sanonut hänen mukaansa, että Suomesta pystyy lähettämään postia yksinkertaisemmin, nopeammin ja halvemmalla.

Lopulta nainen tuomittiin veropetoksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tammikuussa. Jutun käsittely jatkunee hovioikeudessa, sillä nainen on valittanut tuomiosta.

Käräjäoikeus katsoi, että nainen toi matkoillaan Suomeen yli 300 timanttia. Nainen määrättiin myös maksamaan noin 14 000 euroa arvonlisäveroja arviolta liki 60 000 euron kivilähetyksistä.

Miehen syytteet kaatuivat käräjäoikeudessa, sillä varmuutta hänen osallisuudestaan postilähetyksiin ei saatu.

Timantit ovat tällä hetkellä Tullissa, ja ne voivat vielä päätyä tuomituksi valtiolle ja tullihuutokauppaan. Tutkinnassa ei pystytty selvittämään sitä, onko Tullilla nyt hallussaan keinotimantteja, joissa on jonkun läheisen tuhkaa vai ei.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.