Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

27.11.2002 Jauheliha- ja tomaattimakaronilaatikko sekä karpalovaahto

Julkaistu 28.11.2002 14:57

Kotiruoka ja perusmaut ovat tällä hetkellä muodissa. Lahjaideaksi kirjakaupasta löytyy monta kirjaa, joissa on koti-perusruokaa. Esim: Painonvartijat, Marita Suontausta :Kotiruokaa, Saara Kotamäki-Martti Lehtinen-Harri Lilienkampf: Muistoja kotiliedeltä, Ritva Lehmusoksa: 99 suomalaista kotiruokaa (ilmestynyt viime vuonna). Ruotsalaisen Anna Bergenströmin Joka kodin keittokirja on myös hyvä peruskeittokirja. Se valittiin tänä vuonna vuoden käännöskeittokirjaksi Ruoka 2000 messuilla. Vuoden suomalaiseksi keittokirjaksi 2002 valittiin Kesän kaunein sato, jonka on kirjoittanut alastarolainen maatilan emäntä ja yrittäjä Margit Heikkilä.

Jauheliha-makaronilaatikko


(ohje kirjasta Muistoja Kotiliedeltä)

Perinteinen makaronilaatikko
Perinteinen makaronilaatikkoCopyright MTV Oy 2002

4 dl makaroneja
(6 dl pikamakaroneja)
1,5 l vettä
2 tl suolaa

250 g sika-nautajauhelihaa
1 sipuli
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 l maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
valkopippuria

korppujauhoja ja juoksevaa voimariinia tai voinokareita

1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vesessä.
2. Ruskista jauheliha ja sipulit rypsiöljyssä ja mausta. Lado seos ja makaronit kerroksittain voideltuun vuokaan.
3. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon maito ja kaada munamaito makaroni-jauhelihaseoksen päälle.
4. Sirottele pinnalle korppujauhoja ja pirskota päälle vähän juoksevaa voimariinia. Paista 225 asteessa n. 45 min, kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa lisäksi raastetta tai salaattia.

Tomaatti-makaronilaatikko


(mukaillen Painovartijoiden kirjasta Kotiruokaa)

Tomaatti-makaronilaatikkoTomaatti-makaronilaatikkoCopyright MTV Oy 2002

3 dl (tummaa tms) makaronia
vettä
suolaa

100-150 g maustettua sulate- tai tuorejuustoa (rasvaa 9-15%)

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
2 tl öljyä
250 g paistijauhelihaa
1 prk tomaattimurskaa
3 dl vettä+ 1/2 kasvisliemikuutio tai fondia
1 tl yrttimausteseosta tai 1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
mustapippuria

vähän juustoraastetta

1. Kuullota hienonnetut sipulit, valkosipulit ja raastettu porkkana öljyssä. Lisää jauheliha ja paista hetki tai paahda jauheliha erikseen.
2. Lisää joukkoon tomaattimurska, vesi ja fondi sekä mausteet ja anna kypsyä n. 10 min. Keitä sillä aikaa makaronit.
3. Levitä kevyesti voideltuun vuokaan kerroksittain makaronia ja tomaattikastiketta. Lisää kerrosten väliin sulatejuustoa nokareina. Ripottele päällimmäisen tomaattikastikekerroksen päälle vähän juustoraastetta.
4. Kypsennä 225 asteessa uunin alaritilätasolla n. 30 minuuttia.

Karpalovaahto


(ohje kirjasta Kesän kaunein sato)

3 dl vahvaa karpalomehua
1 dl sokeria
(3 rkl karpalolikööriä)
5 liivatelehteä

1. Pane liivatteet kylmään veteen pehmiämään.
2. Kuumenna 1 dl mehua kiehuvaksi ja sulata joukkoon puristetut liivatelehdet.
3. Lisää joukkoon loput mehusta, sokeri ja likööri. Vatkaa seos kuohkeaksi sähkövatkaimella ja nosta kylmään hyytymään.
4. Annostele karpalovaahto jälkiruokamaljoihin ja pursota pinnalle halutessasi kermavaahtoa tai lisää nokare jäätelöä koristeeksi tai koristele annos appelsiininkuorisuikaleilla. Karpalovaahto on kevyt ja kirpeän raikas jälkiruoka, joka sopii hyvin jälkiruuaksi esim. joulunajan aterioille.

- Toim. Kati Nappa

Lisää aiheesta:

Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikorttiVuodelle 2026 osuu yhdeksän arkivapaata – näin ne sijoittuvat!Ostitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpalojaOletko tullut ajatelleeksi? Eläinsuojeluyhdistykseltä tärkeä muistutus lemmikin omistajilleVoiko Suomeen iskeä pahin influenssa kymmeneen vuoteen? Virusmuunnos huolettaa maailmallaEnnennäkemätön jauheliha kauppoihin
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 10:15
    Ruoka

    Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti

  • 09:02
    Juhlapyhät

    Vuodelle 2026 osuu yhdeksän arkivapaata – näin ne sijoittuvat!

  • 08:14
    Takaisinvedot

    Ostitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpaloja

  • 06:46
    Lemmikit

    Oletko tullut ajatelleeksi? Eläinsuojeluyhdistykseltä tärkeä muistutus lemmikin omistajille

  • Eilen18:58
    Influenssa

    Voiko Suomeen iskeä pahin influenssa kymmeneen vuoteen? Virusmuunnos huolettaa maailmalla