27.11.2002 Jauheliha- ja tomaattimakaronilaatikko sekä karpalovaahto

Kotiruoka ja perusmaut ovat tällä hetkellä muodissa. Lahjaideaksi kirjakaupasta löytyy monta kirjaa, joissa on koti-perusruokaa. Esim: Painonvartijat, Marita Suontausta :Kotiruokaa, Saara Kotamäki-Martti Lehtinen-Harri Lilienkampf: Muistoja kotiliedeltä, Ritva Lehmusoksa: 99 suomalaista kotiruokaa (ilmestynyt viime vuonna). Ruotsalaisen Anna Bergenströmin Joka kodin keittokirja on myös hyvä peruskeittokirja. Se valittiin tänä vuonna vuoden käännöskeittokirjaksi Ruoka 2000 messuilla. Vuoden suomalaiseksi keittokirjaksi 2002 valittiin Kesän kaunein sato, jonka on kirjoittanut alastarolainen maatilan emäntä ja yrittäjä Margit Heikkilä.

Jauheliha-makaronilaatikko


(ohje kirjasta Muistoja Kotiliedeltä)

4 dl makaroneja
(6 dl pikamakaroneja)
1,5 l vettä
2 tl suolaa

250 g sika-nautajauhelihaa
1 sipuli
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 l maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
valkopippuria

korppujauhoja ja juoksevaa voimariinia tai voinokareita

1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vesessä.
2. Ruskista jauheliha ja sipulit rypsiöljyssä ja mausta. Lado seos ja makaronit kerroksittain voideltuun vuokaan.
3. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon maito ja kaada munamaito makaroni-jauhelihaseoksen päälle.
4. Sirottele pinnalle korppujauhoja ja pirskota päälle vähän juoksevaa voimariinia. Paista 225 asteessa n. 45 min, kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa lisäksi raastetta tai salaattia.

Tomaatti-makaronilaatikko


(mukaillen Painovartijoiden kirjasta Kotiruokaa)

3 dl (tummaa tms) makaronia
vettä
suolaa

100-150 g maustettua sulate- tai tuorejuustoa (rasvaa 9-15%)

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
2 tl öljyä
250 g paistijauhelihaa
1 prk tomaattimurskaa
3 dl vettä+ 1/2 kasvisliemikuutio tai fondia
1 tl yrttimausteseosta tai 1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
mustapippuria

vähän juustoraastetta

1. Kuullota hienonnetut sipulit, valkosipulit ja raastettu porkkana öljyssä. Lisää jauheliha ja paista hetki tai paahda jauheliha erikseen.
2. Lisää joukkoon tomaattimurska, vesi ja fondi sekä mausteet ja anna kypsyä n. 10 min. Keitä sillä aikaa makaronit.
3. Levitä kevyesti voideltuun vuokaan kerroksittain makaronia ja tomaattikastiketta. Lisää kerrosten väliin sulatejuustoa nokareina. Ripottele päällimmäisen tomaattikastikekerroksen päälle vähän juustoraastetta.
4. Kypsennä 225 asteessa uunin alaritilätasolla n. 30 minuuttia.

Karpalovaahto


(ohje kirjasta Kesän kaunein sato)

3 dl vahvaa karpalomehua
1 dl sokeria
(3 rkl karpalolikööriä)
5 liivatelehteä

1. Pane liivatteet kylmään veteen pehmiämään.
2. Kuumenna 1 dl mehua kiehuvaksi ja sulata joukkoon puristetut liivatelehdet.
3. Lisää joukkoon loput mehusta, sokeri ja likööri. Vatkaa seos kuohkeaksi sähkövatkaimella ja nosta kylmään hyytymään.
4. Annostele karpalovaahto jälkiruokamaljoihin ja pursota pinnalle halutessasi kermavaahtoa tai lisää nokare jäätelöä koristeeksi tai koristele annos appelsiininkuorisuikaleilla. Karpalovaahto on kevyt ja kirpeän raikas jälkiruoka, joka sopii hyvin jälkiruuaksi esim. joulunajan aterioille.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat