19.8.2002 Porkkanasosekeitto, rakuunaöljy ja sieni-kesäkurpitsaleivät

1 l (n. 700 g) porkkanoita
2 hapanta omenaa
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
n. 1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 tl jauhettua muskottipähkinää
rouhittua mustapippuria
sitruunan mehua
suolaa
1 tl sinappia esim. Dijon
(kermaa)

1. Kuori ja paloittele porkkanat ja omenat. Kuutioi sipuli.
2. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli ja kuullota hetki. Lisää kattilaan porkkanat, omenat, kuuma vesi ja kasvisliemikuutiot. Keitä porkkanat kypsiksi.
3. Lisää kypsien kasvisten joukkoon auringonkukansiemenet ja mausteet. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
4. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa sekä tilkka sitruunamehua. Halutessasi täyteläisyyttä lisää tilkka kermaa.

Rakuunaöljy

1 ruukku tuoretta rakuunaa
1 dl öljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
Mittaa kaikki ainekset korkeaan kulhoon ja hienonna tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta öljy suolalla ja pippurilla. Tarjoa keiton pinnalla tai kastikkeena.

Sieni-kesäkurpitsaleivät

1 kesäkurpitsa
1 sipuli
n. 150 g tuoreita kantarelleja
1 rkl öljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
n. 150 g Gouda-juustoa
1 sekaviljaleipä

1. Halkaise kesäkurpitsa, poista siemenet lusikan avulla ja leikkaa noin 0,5 cm paksuiksi viipaleiksi. Hienonna sipuli. Putsaa sienet ja paloittele suurimmat "repimällä".
2. Kuumenna öljy paistinpannussa, lisää sipuli ja kuullota hetki. Lisää pannulle kantarellit ja kesäkurpitsat. Jatka paistamista, kunnes kesäkurpitsat hieman pehmenevät ja kantarelleista irtoaa neste. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla.
3. Halkaise leipä pitkittäin kahteen osaan.
4. Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi ja yhdistä sieni-kesäkurpitsaseokseen. Lusikoi seos välittömästi halkaistuille leiville ennekuin juusto ehtii sulamaan.
5. Paista uunissa 250 asteessa kunnes juusto sulaa ja pinta saa väriä. Tarjoa iltapalana tai keiton lisäksi.

- Toim. Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli
> Katso tästä Ihanan aamun ruokaosuus, osa 1

Lue myös:

    Uusimmat