Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

19.11.2003 Nopea jauhelihakeitto ja soodaleipä

Jauhelihakeitto ja soodaleipä
Jauhelihakeitto ja soodaleipäCopyright MTV Oy 2003
Julkaistu 19.11.2003 12:10

300 g jauhelihaa
1 - 2 tlk tomaattimurskaa
6 - 8 dl vettä tai maanantaista lihan keitinlientä
1 pss pakastekeittojuureksia
1/2 - 1 pss pakastekeittoperunakuutioita tai -viipaleita tai 1/2 - 1 tlk ruskeita tai valkoisia papuja
1/2 -1 pss pakastemaissinjyviä
mustapippuria, suolaa
basilikaa

pestokastiketta

1. Kaada tomaattimurska ja vesi tai lihan keitinliemi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää jauheliha nokareina (voit myös paahtaa jauhelihan ensin ja lisätä sen joukkoon tomaattimurskan ja nesteen). Lisää halutessasi kasvis- tai vasikanlihafondia 1-2 rkl.
2. Anna keiton kiehua viitisen minuuttia. Lisää joukkoon keittojuurekset tai valitsemasi sekoitus ja perunakuutiot tai ruskeita tai valkosia tölkkipapuja. Kypsennä pakkauksen ohjeen mukan. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
3. Lisää maissinjyvät ja ja hauduta vielä muutama minuutti. Lisää keiton pintaan halutessasi tuoretta basilikaa tai persiljaa.
4. Tarjoa keiton silmäksi pestokastiketta sekä leipää.

Soodaleipä

Soodaleipä on perinteinen irlantilainen leipä, jossa kohotusaineena käytetään soodaa ja nesteenä piimää (soodahan tarvitsee seurakseen happoa). Jauhoina voit käyttää valkoisia tai täysjyvävehnäjauhoja tai graham- tai ruis- ja vehnäjauhojen seosta. Erittäin maukasta soodaleippä saat valmiista sämpyläjauhoista, joissa on mukana vähän rouhetta ja kauraa. Soodaleivästä on kymmeniä erilaisia ohjeita, nesteeksi voi käyttää myös jogurttia tai kermaviiliä maidon kanssa, joukkoon voi lisätä munaa ja/tai rasvaa ja erilaisia maustavia aineita kuten rusinoita, fenkolia, kuminaa, yrttejä pähkinöitä, auringonkukansiemeniä jne. Älä ihmettele, jos leipään syntyy paiston aikana vihreitä pilkkuja. Esim. auringonkukan siemenet muuttavat väriä soodan ja piimän vaikutuksesta. ( Moni kyselee myös miksi marinoidut valkosipulit muuttuvat sinertäviksi tai vihertäviksi. Etikka ja mausteet savat aikaan värimuutoksen, mutta jostain syystä ei aina!) Soodaleipätaikinan valmistus kestää 4-8 minuuttia ja paisto uunissa 30-40 min. Leipä on parhaimmillaan paistolämpimänä, mutta on hyvää vielä seuraavanakin päivänä sellaisenaan tai mielellään paahdettuna.

Soodaleipä 1 kpl

6-7 dl sämpyläjauhoja tai 2-3 dl ruisjauhoja + 3-3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
3,5 dl piimää

1. Kaada n. 5 dl jauhoja isohkoon kulhoon. Sirottele 0,5 -1 dl lopuista jauhoista pienelle alalle leivinpöydälle.
2. Lisää jauhojen joukkoon kulhoon suola ja sooda (mielellään sihdin läpi) ja sekoita esim. haarukkavatkaimella oikein hyvin, jotta sooda leviää tasaisesti koko jauhomäärään.
3. Tee jauhoihin kolo ja lisää siihen piimä samalla sekoittaen. Kun jauhot ovat suurin piirtein sekaisin, kumoa taikina pöydälle jauhojen päälle.
4. Kasta kätesi jauhoihin ja vaivaa taikinaa palloksi pyörittäen n. 1 min. Jos taikina tuntuu liian löysältä lisää jauhoja.
5. Nosta leipä voidellulle tai leivinpaperoidulle uunipellille ja vedä siihen kunnon ristiviilto terävällä veitsellä. Paista leipä 200 asteessa 30-40 min. uunin alaosassa. Leipä on kypsä, kun pohjaan koputtaessa ääni on kumea, kopsahtava. Anna leivän jäähtyä hetki ritilän päällä ennen leikkamista. Irlantilaiset murtavat leivän neljään osaan viiltojen mukaan ja leikkaavat neljännekset edelleen viipaleiksi.


Lisää aiheesta:

Autoilija! Älä anna talvimyräkän yllättää, vaan toimi näinHelpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!Kristan kynttiläkupit räjähtivät juhlissa – tuikkuvalmistajakin ymmällään: "Ainoa selitys, jonka keksin..."Poskipunan syönti -ilmiö hämmentää – toimittaja maistoi "hittituotetta"Kun rekankuljettaja Tarutuuli näki pientareella savuavan auton, hän ei epäröinyt: "Totesin, että nyt on tosi kyseessä"Emmitkö sitoutumista? Vasta-avioitunut Max kertoo, miksi halusi naimisiin
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 12:15
    Liikenneturvallisuus

    Autoilija! Älä anna talvimyräkän yllättää, vaan toimi näin

  • 09:15
    Ruokaniksit

    Helpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!

  • 06:44
    Turvallisuus

    Kristan kynttiläkupit räjähtivät juhlissa – tuikkuvalmistajakin ymmällään: "Ainoa selitys, jonka keksin..."

  • Eilen21:41
    Meikit

    Poskipunan syönti -ilmiö hämmentää – toimittaja maistoi "hittituotetta"

  • Eilen19:28
    Liikenneturvallisuus

    Kun rekankuljettaja Tarutuuli näki pientareella savuavan auton, hän ei epäröinyt: "Totesin, että nyt on tosi kyseessä"