300 g jauhelihaa
1 - 2 tlk tomaattimurskaa
6 - 8 dl vettä tai maanantaista lihan keitinlientä
1 pss pakastekeittojuureksia
1/2 - 1 pss pakastekeittoperunakuutioita tai -viipaleita tai 1/2 - 1 tlk ruskeita tai valkoisia papuja
1/2 -1 pss pakastemaissinjyviä
mustapippuria, suolaa
basilikaa
pestokastiketta
1. Kaada tomaattimurska ja vesi tai lihan keitinliemi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää jauheliha nokareina (voit myös paahtaa jauhelihan ensin ja lisätä sen joukkoon tomaattimurskan ja nesteen). Lisää halutessasi kasvis- tai vasikanlihafondia 1-2 rkl.
2. Anna keiton kiehua viitisen minuuttia. Lisää joukkoon keittojuurekset tai valitsemasi sekoitus ja perunakuutiot tai ruskeita tai valkosia tölkkipapuja. Kypsennä pakkauksen ohjeen mukan. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
3. Lisää maissinjyvät ja ja hauduta vielä muutama minuutti. Lisää keiton pintaan halutessasi tuoretta basilikaa tai persiljaa.
4. Tarjoa keiton silmäksi pestokastiketta sekä leipää.
Soodaleipä
Soodaleipä on perinteinen irlantilainen leipä, jossa kohotusaineena käytetään soodaa ja nesteenä piimää (soodahan tarvitsee seurakseen happoa). Jauhoina voit käyttää valkoisia tai täysjyvävehnäjauhoja tai graham- tai ruis- ja vehnäjauhojen seosta. Erittäin maukasta soodaleippä saat valmiista sämpyläjauhoista, joissa on mukana vähän rouhetta ja kauraa. Soodaleivästä on kymmeniä erilaisia ohjeita, nesteeksi voi käyttää myös jogurttia tai kermaviiliä maidon kanssa, joukkoon voi lisätä munaa ja/tai rasvaa ja erilaisia maustavia aineita kuten rusinoita, fenkolia, kuminaa, yrttejä pähkinöitä, auringonkukansiemeniä jne. Älä ihmettele, jos leipään syntyy paiston aikana vihreitä pilkkuja. Esim. auringonkukan siemenet muuttavat väriä soodan ja piimän vaikutuksesta. ( Moni kyselee myös miksi marinoidut valkosipulit muuttuvat sinertäviksi tai vihertäviksi. Etikka ja mausteet savat aikaan värimuutoksen, mutta jostain syystä ei aina!) Soodaleipätaikinan valmistus kestää 4-8 minuuttia ja paisto uunissa 30-40 min. Leipä on parhaimmillaan paistolämpimänä, mutta on hyvää vielä seuraavanakin päivänä sellaisenaan tai mielellään paahdettuna.
