169-senttinen Markus ja 183-senttinen Julia kertovat, miten pituus vaikuttaa elämään: "Jos tuntematon tulee aukomaan päätään..."

3:48

Suomalaismiesten keskipituus on 178 senttimetriä, naisten 164. Keskimääräisestä poikkeava pituus poikii kommentteja tuntemattomilta ja rajaa vientiä parisuhdemarkkinoilla. Loppupeleissä pituudella on silti vain vähän merkitystä elämään.

Yllä olevalla videolla esittäytyy maailman pienin työssäkäyvä koira.

23-vuotiaalla Markuksella on mittaa 169 senttimetriä. Hän esiintyy tässä jutussa toisella nimellään. Jo lapsena Markus tiesi, ettei venähtäisi serkkunsa tavoin 190-senttiseksi – omat vanhemmat kun olivat lyhyenläntiä.

– Faija väittää olevansa kolme senttiä pidempi, mutta aika saman pituinen on kuin meikäläinen, nuori mies kertoo.

Isän lisäksi pituudesta naljailevat Markuksen välillä kaverit.

– Nuorempana se vähän harmitti, mutta eipä sillä nyt enää ole niin väliä. Kuittailen ihan samalla tavalla takaisin.

Sosiaalisesti lahjakasta Markusta ei koulussa kiusattu – ja jos yritettiinkin kiusata, takataskusta löytyi nopeasti napakka vastaveto.

Tuntemattomien kauhistelu ärsyttää

183-senttinen Julia, 26, sai koulussa lempinimen ”kurki”. Aina luokkansa pisimpiä ollut nainen kertoo, että pituudesta sai koulussa kuulla. Teini-iässä lisäsentit saivat Julian painumaan kumaraan lyhyempien kaverien kanssa.

– Kommentit saivat tosi epävarmaksi. Jossain vaiheessa tein mallinhommia ja sain itsevarmuutta pituuteen. Niissä piireissä oli hieno juttu, että oli pituutta, Julia kertoo.

Pituuteen liittyvät huomiot ovat vähentyneet aikuisiällä, mutta edelleen Julia kertoo kuulevansa niitä usein.

– On ihan ok, jos se on hyväntahtoista. Jos on kauhistelua, tulee sellainen olo, että ei ole ok mennä kenenkään painoakaan kommentoimaan.

Myös Markuksen pinnaa kiristävät tuntemattomat, jotka ottavat toisen pituuden omaksi asiakseen.

– Jos tuntematon tulee lässyttämään ja aukomaan päätään, sitä vähän miettii, että jos olisin saman kokoinen, vetäisin kyllä turpiin.

Samaan hengenvetoon Markus tosin toteaa, ettei koskaan ole ollut oikein turpaanvetäjä.

Urheilu-ura voi pätkäistä pituuteen

Kontaktia Markus on ottanut nyrkkitappeluita enemmän pallopeleissä, kuten jalkapallossa sekä jääkiekossa. Haaveet jääkiekosta ammattina kariutuivat kuitenkin, kun pituus ei yltänyt toivottuihin mittoihin.

– Olisi se varmaan ollut kierrettävissä, jos olisi jaksanut treenata enemmän. Helpompaa olisi ollut, jos olisi 10–15 senttiä lisää, Markus toteaa.

Nyt hän on palaamassa golfkierrokselta. Siellä mitta on riittänyt vallan mainiosti.

Julia puolestaan kertoo, ettei pituus ole juurikaan vaikuttanut hänen harrastuksiinsa.

– Tanssin balettia tosi pitkään. Jossain vaiheessa kuulin, että Kansallisbalettiin oli pituusraja, jonka yli menin. Mutta en sinne tähdännytkään.

Pituus rajaa potentiaalisia kumppaneita

Markuksen 169 senttiä on riittänyt golfkenttien ulkopuolella myös rakkauselämään. Neljä vuotta kestänyt parisuhde tosin päättyi puolisen vuotta sitten. Ex-tyttöystävä löytyi Tinderistä, jossa varsin moni nainen ilmoittaa heti kättelyssä, ettei huoli seuralaisekseen lyhyitä miehiä.

Markus muistuttaa, ettei hänkään haluaisi pitkän naisen kanssa treffeille.

– Varmasti pituus rajaa sitä, mitä itsekin hakee. Jos joku mainitsee olevansa 185 senttiä pitkä, en vaivaudu jutullekaan. Ei ole omasta näkökulmastani niin viehättävää, jos nainen on minuun nähden pitkä, Markus selittää.

Hänen mukaansa kyse ei ole itsetunnosta.

– En nojaa miehisyyttäni pituuteeni.

Omaa pituuttaan Markus ei silti Tinderissä kerro.

– Voihan se olla, että jos ilmoittaisin pituuteni, ei välttämättä tulisi niin paljon mätsejä. Mulla lukee siellä perustiedot, että millainen tyyppi olen.

Julia on tällä hetkellä parisuhteessa sentilleen samanmittaisen miehen kanssa. Sinkkuna nainen käytti Tinderiä, jossa havaitsi, että pituudella on todella merkitystä – ainakin miehen mielestä: muutaman kerran Julia huomasi ”mätsinsä” kadonneen, kun puheeksi oli tullut pituus.

– Kyllä pystyisin seurustelemaan itseäni lyhyemmän miehen kanssa. Jos ei sitä miestä haittaisi, ei se olisi minullekaan ongelma.

Pituus vaikuttaa kaupoilla

Julialle pituudesta on hyötyä käytännön elämässä. Pitkänä hän yltää ylähyllyille, erottuu halutessaan hyvin massasta ja näkee festareilla esiintymislavoille ongelmitta.

Markus sanoo, että on lyhyydessäkin omat hyvät puolensa.

– Voin ostaa kengät naistenosastolta, paitsi puvun kengät. Ne tuppaavat olemaan makean näköisiä.

Julia joutuu osaltaan vaatekauppojen naistenosastolla ongelmiin. Varsinkin sopivan mittaisia housuja on vaikea löytää. Kenkäpuolelta Julia jättää korkokengät kokonaan katsomatta, vaikka haluaisi korkoja käyttää. Silloin tulisi varmasti kommenttia.

– Sitten tulee melkein kaksi metriä täyteen. Voisin käyttää korkokenkiä, jos olisin 10 senttiä lyhyempi.

Ulkonäkö on vain ulkoista

Loppujen lopuksi pituudella on Markuksesta ja Juliasta vain vähän merkitystä. Pituuden sijaan merkitsevät niin monet eri asiat.

– Ei se hirveästi olisi muuttanut elämääni, jos olisin 10–15 senttiä pidempi, Markus sanoo.

Ongelma onkin lähinnä mittailevia katseita luovissa ihmisissä.

– En haluaisi olla sellaisten ihmisten kanssa tekemisissä, jotka eivät pääse yli ulkoisesta, Julia tiivistää.

***

1:08

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja