Mainos

Yksivuotiasta haukuttiin lihavaksi ympäri maailmaa: "Voin fyysisesti pahoin"

Elämme hyvin ulkonäkökeskeisessä yhteiskunnassa, jossa vääränlaiseksi koettu olemus tuomitaan herkästi. Mutta meneekö yksivuotiaan painon kommentointi jo liiallisuuksiin?

Zoe Semchuk järkyttyi syvästi, kun hänen miehensä Imgur-kuvapalveluun lataama kuva alkoi elämään omaa elämäänsä. Kuvassa oli heidän yksivuotias tyttärensä, ja se oli tarkoitus julkaista vain yksityisessä galleriassa. Lapsen isä vaihtoi vahingossa kuvan näkymisen julkiseksi, ja iva taaperon painoa sekä vanhempien kasvatusta kohtaan lähti leviämään kulovalkean tavoin.

Pilkan kohteeksi joutuneen pienokaisen äidin mukaan tukeva lapsi on perinyt ulkomuotonsa vanhemmiltaan ja on myös lääkäreiden mielestä terve, normaalipainoinen taapero. 

– Tuhannet ihmiset haukkuivat pientä lastani lihavaksi ja tuomitsivat vanhemmuuteni ilman minkäänlaista käsitystä perheestämme. Kuvan leviäminen näin laajasti kertoo, kuinka periksiantamaton yhteiskuntamme on ulkonäkoasioissa, Semchuk kirjoittaa Scary Mommy -sivustolla.

Kukaan ei kysynyt lupaa kuvan julkaisemiseen

Muutama päivä kuvan jakamisen jälkeen kanadalainen Semchuk sai viestin australialaiselta ystävältään. Hän kertoi nähneensä kuvan Semchukin tyttärestä paikallisen uutissivuston artikkelissa, joka käsitteli lasten ylipainoa. Kauhistunut äiti otti yhteyttä uutissivustoon ja pyysi poistamaan välittömästi kuvan lastaan suojellakseen. Sivusto kuitenkin kieltäytyi perustellen, että aihe oli jo ehtinyt saada paljon huomiota.

Järkyttynyt Semchuk teki nopean nettihaun pienten lasten ylipainosta ja löysi monia artikkeleita, joissa oli surullisenkuuluisa kuva hänen rakkaasta tyttärestään. Kommenttiosiot olivat täyttyneet läskiksi lasta haukkuvista ja leväperäisiksi vanhemmiksi väittävistä arvosteluista. Osa sivustoista oli sumentanut lapsen kasvot, osa ei. Mistään ei oltu kysytty vanhempien lupaa kuvan julkaisemiseen.

– Voin fyysisesti pahoin. En voinut uskoa, että vasta yksivuotias tyttäreni oli joutunut tällaisen häpäisyn kohteeksi vartalonsa vuoksi, Semchuk kirjoittaa.

Eniten huomiota kuva herätti Euroopassa ja Australiassa, ja se päätyi esimerkiksi suositun brittiläisen aamuohjelman keskusteluaiheeksi. Yksi ohjelman vetäjistä jakoi huolensa taaperon käsivarsista.

– Halusin hypätä näytön läpi ja lyödä häntä naamaan, Semchuk kirjoittaa.

Vanhemmilla on suuri vaikutus lastensa hyvinvointiin


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Semchuk pyytää kanssaeläjiään miettimään, miltä tuntuisi, jos kuva omasta lapsesta leviäisi ympäri maailmaa keräämässä ilkeitä kommentteja.

– Toivun vieläkin tästä suunnattomasta syyllisyydestä vahingossa jaetusta kuvasta. Mutta uskon, että olemme kaikki parempia ihmisiä kuin mitä tapaus antaa ymmärtää.

Pienen tytön vanhemmat ovat saaneet arvokkaan oppitunnin kuvien julkaisemiseen liittyvistä riskeistä. Lisäksi Semchuk kertoo ymmärtäneensä vastuunsa myönteisen kehonkuvan luomisesta lapselleen. Pienet lapset tarkastelevat alati vanhempiensa käyttäytymistä, ja sillä miten ulkonäköasioihin suhtautuu on suuri vaikutus lapsen mielen ja kehon hyvinvointiin.

 Lähde: Scary Mommy

***

10:36

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.