Tästä syystä on hyvä olla lyhyt!

Tuoreen tutkimuksen mukaan pituus voi olla myöhemmällä iällä terveyttä heikentävä tekijä.

Albert Einstein College of Medicine -oppilaitoksessa tehdyn tutkimuksen mukaan kymmenen lisäsenttiä pituudessa kasvattaa syöpäriskiä peräti 13 prosenttia vaihdevuosien loppuajoista kärsivillä naisilla. Tulokset julkaistiin viime viikolla.

Keskivertoihmistä on äärimmäisen vaikea määritellä, mutta tutkimustulosten valossa keskimittaisia naisia arvioitaessa tulokset ovat hurjat. Jos tutkimustulokset todella pitävät paikkansa, keskimittaisella kiinalaisella naisella on 13 prosenttia suurempi riski sairastua syöpään kuin keskimittaisella guatemaalaisella naisella. Samaa laskukaavaa käyttäen alankomaalaisnaisten riski sairastua syöpään olisi peräti 25 prosenttia korkeampi kuin guatemaalaisten naisten. Kun puhutaan huippumalleista tai naiskoripalloilijoista, puhutaan tietysti vielä tätäkin hurjemmista luvuista.

Tutkimustulokset johtuvat luultavasti siitä, että pituus on tunnetusti yhteydessä elinvuosiin miesten kohdalla: miehet ovat keskimäärin naisia pidempiä ja kuolevat nuorempina kuin naiset. Tutkimusten mukaan pidemmät ihmiset sairastuvat myös lyhyempiä helpommin.

Pituutta on tutkittu pitkään

Aiemmin on ajateltu, että pituus ja pitkäikäisyys olisivat vuorovaikutussuhteessa. Aikoinaan kun hygieniataso ja tieto oikeanlaisesta ravitsemuksesta alkoivat parantua, ihmiset kasvoivatkin toki pidemmiksi – ja samalla eliniänodotekin kasvoi. Koska tutkimukset keskittyivät tuolloin kuitenkin hyvin homogeenisiin ihmisryhmiin, viittasivat tulokset suoraan siihen, että pituus olisi yhteydessä pidempään ikään.

Tutkimuksissa on vuosien saatossa pyritty selvittämään pituuden vaikutuksia ihmisten muihin ominaisuuksiin. On selvitetty, että pidemmät miehet tienaavat enemmän kuin lyhyet ja pidempien miehien itsetunto on todennäköisemmin kohdallaan kuin lyhyiden miehien. Väitetään myös, että pitkillä ihmisillä on lyhyitä ihmisiä korkeampi älykkyysosamäärä ja enemmän kumppaneita elämänsä aikana kuin lyhyillä. Näitä yhtäläisyyksiä pituuden ja muiden ominaisuuksien välillä on selitetty sillä, että pitkät ja menestyneet ihmiset valitsevat herkästi kumppaneikseen juuri pitkiä ja menestyneitä ihmisiä – ja siten heidän ominaisuutensa periytyvät.

Pituus ei kuitenkaan tee ketään automaattisesti fiksummaksi: on tärkeää pitää mielessä, että esimerkiksi nälänhätä vaikuttaa pituuskasvuun ja harvoin maissa, joissa on ruuasta pulaa, koulutustasokaan on yleisesti kovin korkea. Myöskään sisaruskatraan pisin lapsi ei ole yhtään todennäköisemmin älykkäin kuin muutkaan lapsista.

Miten suhtaudut omaan pituuteesi? Kommentoi alle!

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Slate.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja