16-vuotias Rasmus Takaluoma kateissa kaksi kuukautta – poliisi ei tutki rikosta, äiti pelkää pahinta

Rasmus, 16, on yhä kateissa Lapualla – vihjeitä sataa poliisille 6:29
Mitä tapauksesta tiedetään. Rikostoimittaja summaa tapauksen videolla.

Lapualla kadonnut Rasmus Takaluoma, 16, on ollut kateissa pian kaksi kuukautta. Poliisi on saanut pojasta erittäin suuren määrän vihjeitä, mutta ei yhtäkään läpimurtoon johtavaa.

Takaluoma nähtiin viimeisen kerran Lapualla sijaitsevan ravintola Lapuahovin ulkopuolella 12. marraskuuta yöaikaan. Viimeinen varma havainto ajoittuu noin kello yhteen yöllä, kun poika lähti ravintolan edustalta jalan.

Nuorukainen oli aiemmin illalla poistettu ravitsemusliikkeestä käsikähmän takia. Mukana välikohtauksessa oli myös vapaa-aikaansa viettänyt poliisimies, jonka ei kuitenkaan epäillä liittyvän nuorukaisen katoamiseen millään tavalla.

Ravintolan valvontakamerat kuvasivat, kun Takaluoma käveli poispäin ravintolasta ja kohti kadun toisella puolella sijaitsevaa parkkipaikkaa.

Sen jälkeen jäljet loppuvat. Pojan kulkusuunnasta tämän jälkeen ei ole saatu minkäänlaista vihiä.

Takaluoman puhelin on ollut illan jälkeen kiinni, eikä poika ole ollut tiettävästi millään muullakaan tavalla yhteydessä kehenkään katoamisillan jälkeen. Myöskään pojan pankkitilillä ei ole tapahtumia katoamisen jälkeiseltä ajalta.

Jo 440 vihjettä

Tapauksen tutkintaa johtava rikoskomisario Harri Teivaanmäki kertoo, että poliisi on tähän mennessä saanut jo noin 440 vihjettä 16-vuotiaan katoamiseen liittyen. Yksikään niistä ei kuitenkaan ole johtanut pojan jäljille.

Osa vihjeistä on ollut Teivaanmäen mukaan luonteeltaan sellaisia, ettei niitä ole kyetty edes tarkistamaan. Todenperäiseltä vaikuttavia vinkkejä puolestaan selvitelty monin tavoin.

– Viime aikoina vihjeitä on tullut vähemmän, eikä mitään ratkaisevaa tai löytöön johtavaa ole tullut selville, Teivaanmäki sanoo nyt.

Virallisia maastoetsintöjä ei ole tehty enää pitkään aikaan.

– Ei voida tehdä, kun ei tiedetä mistä etsiä, tutkinnanjohtaja toteaa.

Poliisi ei usko katoamiseen liittyvän rikosta. Teivaanmäen mukaan rikoksen mahdollisuutta ei kuitenkaan ole toisaalta suljettu poiskaan.

Toistaiseksi juttua tutkitaan tavallisena katoamisena.

Tutkinnanjohtajan mukaan todennäköisyydet pojan löytymiseksi hengissä pienenevät jatkuvasti. Toivoakin silti vielä on.

– Ainahan sitä toivoa voi, mutta todennäköisyys tietysti aina vain pienenee. En osaa sanoa siihen löytyykö (poika) vai ei. Toivottavasti löytyy.

"Olen ollut alusta asti sitä mieltä"

MTV Uutiset haastatteli aiemmin kadonneen Rasmus Takaluoman äitiä, joka pelkää poikansa joutuneen rikoksen uhriksi.

– Olen ollut alusta asti sitä mieltä. Ei ole mitään syytä tai asiaa, miksi Rasmus olisi halunnut kadota kuin tuhka tuuleen, Marika Tuominiemi kommentoi MTV Uutisille joulukuussa.

Äidin mukaan Rasmus ei ole koskaan aiemmin ollut kateissa, toisin kuin verkon keskustelupalstojen huhuissa on väitetty.

Nainen näki poikansa itse viimeistä kertaa ennen katoamista perjantaina iltapäivällä 11. marraskuuta. Hänen mukaansa Rasmuksen oli määrä tulla yöksi kotiin.

Tuominiemi ei usko, että 16-vuotias olisi kadonnut omasta tahdostaan tai esimerkiksi onnettomuuden seurauksena.

– Jos Rasmukselle olisi tapahtunut joku onnettomuus tai hän olisi vaikka jäänyt maahan makaamaan, hänet olisi jo löydetty. Hän on kuitenkin peruslaiska nuori, joka ei kävele valtavan pitkiä matkoja, Tuominiemi kommentoi aiemmin.

Äiti uskoo, että Rasmus olisi voinut esimerkiksi nousta jonkun auton kyytiin ennen katoamistaan.

– Jos Rasmus olisi kävellyt kotiin päin, hän olisi tallentunut useampaan valvontakameraan matkalla. Tällaisia kuvia hänestä ei ole. Siksi epäilen, että hän on noussut jonkun auton kyytiin pian ravintolasta poistumisen jälkeen, Tuominiemi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat