Rasmus, 16, jo kuukauden kateissa – Lapuahovin omistaja kertoo, miksi nuorukainen poistettiin ravintolasta katoamisiltana

6:29
Mitä tapauksesta tiedetään. Rikostoimittaja summaa tapauksen videolla.

16-vuotias Rasmus Takaluoma on ollut kateissa jo yli kuukauden ajan. Viimeisen kerran poika nähtiin Lapualla sijaitsevan ravintolan ulkopuolella. MTV Uutiset tavoitti ravintolan omistajan.

Takaluomasta tehtiin viimeinen varma havainto 12. marraskuuta noin kello yhdeltä lauantaiyönä, kun hän lähti kävelemään Lapualla sijaitsevan ravintola Lapuanhovin edustalta. Poika poistui paikalta yksin.

Hänet oli vain hetkeä aiemmin poistettu ravintolasta, poliisin sanojen mukaan "jonkinlaisen käsikähmän" seurauksena.

MTV Uutiset tavoitti ravintolan omistajan Zafer Demirin. Hänen mukaansa katoamisillan välikohtaus ei ollut kovinkaan dramaattinen, mutta järjestyksenvalvoja päätti poistaa pojan ravintolasta tilanteen rauhoittamiseksi.

Demir kertoo, että pojan sekä toisen paikalla olleen henkilön välillä oli tilanteessa jonkinlainen riita tai erimielisyys, joka sai yrittäjän käsityksen mukaan alkunsa nuorukaisen aloitteesta. Ilta sujui ravintolassa muuten normaalisti.

– Se oli pieni hässäkkä, jossa Rasmus oli osallisena. Katsoimme, että hänet pitää poistaa paikalta, jotta tilanne rauhoittuu, Demir kertoo.

Toisena osapuolena käsikähmässä oli vapaa-aikaansa ravintolassa viettänyt poliisi.

Koska kyse on valtion virkamiehestä, välikohtausta selvitetään erillisenä asiana Valtakunnansyyttäjänvirastossa. Poliisin ei uskota liittyvän Rasmuksen katoamiseen millään tavalla, vaan selvitys liittyy poliisin toimintaan välikohtauksessa.

Iästä pyrittiin varmistumaan

Kysymyksiä tapauksessa on herättänyt se, että kadonnut nuorukainen vietti katoamisiltanaan aikaa anniskeluravintolassa, vaikka on alaikäinen.

Ravintolan omistaja vakuuttaa, että pojan iästä pyrittiin kyllä varmistumaan ja että hänen henkilöpaperinsa oli illan aikana tarkistettu niin ovella kuin tiskilläkin.

Demirin mukaan Rasmusta palvellut järjestyksenvalvoja oli kokenut ammattilainen. Paperit olivat kuitenkin kaikesta päätellen väärät.

– Jos olisimme tienneet, että hänellä on väärät paperit, olisimme poistaneet hänet ravintolasta, yrittäjä sanoo.

Yritti palata ravintolaan

Demirin mukaan Rasmus yritti palata takaisin ravintolaan vielä noin 10 minuutin kuluttua sen jälkeen, kun hänet oli ravintolasta lopulta poistettu. Järjestyksenvalvoja ei laskenut häntä enää sisään.

Viimeinen havainto teinistä tehtiin kello yhden aikaan lauantaina 12. marraskuuta, kun hän lähti ravintolalta kävellen. Tilanne tallentui valvontakameravideolle.

Tiedossa ei ole, mihin nuorukainen oli matkalla tai mihin hän päätyi.

Yrittäjä toivoo parasta.

– Tämä on rauhallinen alue. Kukaan ei tiedä, mitä pojalle on käynyt. Kaikki haluavat, että hän löytyy hengissä ja terveenä, Demir kommentoi ja kertoo tapahtuneen aiheuttaneen pahaa mieltä.

Jälkeä jättämättä

Poliisi ei ole löytänyt minkäänlaisia jälkiä nuoren miehen liikkeistä katoamisen jälkeen.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Harri Teivaanmäki on kertonut, että Rasmus lähti valvontakamerakuvien perusteella ravintolalta kohti toisella puolella katua sijaitsevaa parkkipaikkaa. Poliisi pitää mahdollisena, että nuorukainen oli matkalla kotiinsa.

Varmuutta tästä ei ole.

Poliisi on pyytänyt vihjeitä pojan liikkeistä, ja vihjeitä on myös saatu. Tutkinnanjohtajan mukaan poliisi on tähän mennessä seulonut jo noin 300 vinkkiä, mutta yksikään ei ole tuonut ratkaisevaa johtolankaa.

Vaikka kaikki toivovat alaikäisen pojan löytyvän vielä hengissä, poliisi suhtautuu asiaan realistisesti.

Vapaaehtoinen katoaminen tuntuu viikkojen vieriessä yhä epätodennäköisemmältä, sillä poika ei ole katoamisillan jälkeen ollut esimerkiksi yhteydessä kehenkään tai käyttänyt pankkitiliään. Poliisi on tehnyt myös maastoetsintöjä ja kotietsintöjä, mutta tuloksetta.

Poliisi ei usko, että katoamiseen liittyisi rikosta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja