Rasmuksen, 16, äiti pelkää poikansa joutuneen rikoksen uhriksi: "Ei ole mitään syytä, miksi hän olisi halunnut kadota kuin tuhka tuuleen"

Rasmus, 16, on yhä kateissa Lapualla – vihjeitä sataa poliisille 6:29
Mitä tapauksesta tiedetään. Rikostoimittaja summaa tapauksen videolla.

Lapualla kadonneen Rasmuksen äiti pelkää poikansa joutuneen rikoksen uhriksi. Äiti ei usko, että vasta 16-vuotias poika olisi ollut omaehtoisesti yli kuukauden kateissa ottamatta minkäänlaista yhteyttä perheeseensä. 

16-vuotias Rasmus Takaluoma nähtiin viimeisen kerran Lapualla sijaitsevan ravintolan ulkopuolella lauantaiyönä 12. marraskuuta.

Viimeinen varma havainto pojasta on tehty noin kello yhdeltä yöllä, kun hän lähti kävelemään Lapualla sijaitsevan ravintola Lapuanhovin edustalta. Havaintojen mukaan poika poistui paikalta yksin.

Rasmus oli vain hetkeä aiemmin poistettu ravintolasta, poliisin sanojen mukaan "jonkinlaisen käsikähmän" seurauksena.

Rasmuksen äiti Marika Tuominiemi pelkää poikansa joutuneen rikoksen uhriksi.

– Olen ollut alusta asti sitä mieltä. Ei ole mitään syytä tai asiaa, miksi Rasmus olisi halunnut kadota kuin tuhka tuuleen, äiti kertoo MTV Uutisille.

Äidin mukaan Rasmus ei ole koskaan aikaisemmin ollut kateissa, toisin kuin esimerkiksi erilaisilla nettipalstoilla on väitetty.

Äiti ei usko onnettomuuteen

Tuominiemi näki itse poikansa viimeisen kerran ennen tämän katoamista perjantai-iltapäivänä 11. marraskuuta noin kello kolmen aikaan iltapäivällä. Äiti ja poika viestittelivät vielä samana iltana puoli yhdeksän aikaan.

Äitinsä luona asuvan Rasmuksen oli määrä tulla yöllä kotiin. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut.

Lapualla kadonneesta teinistä on tullut poliisille jopa 350 vihjettä, mutta ne eivät ole tuoneet ratkaisevaa johtolankaa.

Poliisi ei epäile katoamiseen liittyen rikosta, mutta rikoksen mahdollisuutta ei ole suljettu poiskaan.

Rasmuksesta ei ole saatu ravintolasta poistumisen jälkeen yhtään varmaa havaintoa. Tiedossa ei ole, mitä hänelle tapahtui, tai mihin suuntaan hän tarkalleen poistui.

Ravintolan valvontakamerat tallensivat Rasmuksen kävelyn poispäin ravintolasta kohti toisella puolella katua sijaitsevaa parkkipaikkaa, mutta kauemmas ei kameran näkymä yllä.

Äiti ei usko onnettomuuteen.

– Jos Rasmukselle olisi tapahtunut joku onnettomuus tai hän olisi vaikka jäänyt maahan makaamaan, hänet olisi jo löydetty. Hän on kuitenkin peruslaiska nuori, joka ei kävele valtavan pitkiä matkoja. 

– Jos Rasmus olisi kävellyt kotiin päin, hän olisi tallentunut useampaan valvontakameraan matkalla. Tällaisia kuvia hänestä ei ole. Siksi epäilen, että hän on noussut jonkun auton kyytiin pian ravintolasta poistumisen jälkeen, Tuominiemi sanoo.

Puhelin kiinni

Nuorukainen ei ole ollut katoamisensa jälkeen yhteydessä tiettävästi kehenkään ja hänen puhelimensa on ollut kiinni katoamisyöstä lähtien. Hänen pankkitilillään ei myöskään ole katoamisyön jälkeen tapahtumia. Äiti epäilee, että Rasmuksen puhelimen akku on loppunut jo ravintolassa.

Äiti ei kuitenkaan usko, että välikohtaus, jonka takia Rasmus poistettiin ravintolasta, liittyisi hänen katoamiseensa.

Sen sijaan äiti toivoo, että ravintolan valvontakameroita tutkittaisiin poliisissa tarkemmin.

– Ravintolan valvontakameroissa näkyy, että siellä on kolme miestä tuijottanut jäätävästi Rasmusta. Erityisesti yksi heistä on tuijottanut häntä todella tiiviisti ja tiukasti. En ole itse pystynyt katsomaan tuota tallennetta, mutta olen jutellut ihmisen kanssa, joka on sen nähnyt. Olen pyytänyt poliisia selvittämään, keitä nämä miehet olivat.  

Rikoskomisario Harri Teivaanmäki Pohjanmaan poliisista kertoo MTV Uutisille, että poliisi on käynyt tutkimassa ravintolan valvontakameroita.

– Jos on olemassa lisää tallenteita, toivoisin, että ne kaikki toimitettaisiin poliisille, hän sanoo.

Äiti: Rasmukselle anniskeltiin ravintolassa

Hämmästystä tapauksessa on herättänyt se, että kadonnut nuorukainen vietti katoamisiltanaan aikaa anniskeluravintolassa, vaikka hän on alaikäinen.

Ravintolan omistaja vakuutti eilen MTV Uutisille, että pojan iästä pyrittiin kyllä varmistumaan ja että hänen henkilöpaperinsa oli illan aikana tarkistettu niin ovella kuin tiskilläkin.

Äiti ei usko, että Rasmuksella oli väärennetyt henkilöpaperit mukanaan.

– Olen niin monta kertaa tutkinut hänen taskujaan ja kassejaan, että en todellakaan usko hänellä olleen väärennettyjä papereita.

– Tiedän varmuudella, että baaritiskillä oli töissä henkilö, joka tietää Rasmuksen ja tietää hänen olevan alaikäinen ja silti hänelle on myyty alkoholia. Olen kuullut useista lähteistä, että Rasmukselle oli anniskeltu ravintolassa, Tuominiemi kertoo.

Maastoetsinnöissä ei löytynyt mitään

Poliisi on tehnyt maastoetsintöjä Takaluoman löytämiseksi toissa viikolla.

Etsinnät kohdistettiin Lapuan taajaman alueelle ja Lapuanjokeen useiden satojen metrien alueella. Apuna on ollut myös koira. Etsinnät olivat tuloksettomia. Pojasta ei löydetty jälkeäkään.

Toistaiseksi maastoetsintöjä ei jatketa.

– Jos tulisi vihjeitä joistakin paikoista, joita kannattaisi tutkia, tekisimme tietenkin lisää maastoetsintöjä, Teivaanmäki sanoo.

Pojan omaiset ja tuttavat ovat myös itse etsineet Rasmusta viikkojen ajan.

– Maastoetsinnät tehtiin vasta kaksi viikkoa Rasmuksen katoamisen jälkeen, kun mielestäni ne olisi pitänyt tehdä nopeammin, äiti harmittelee.

Erityisen raskasta perheelle

Tuominiemi sanoo kuluneen kuukauden olleen erityisen raskas koko perheelle. Rasmuksella on kolme nuorempaa sisarusta. Heistä vanhimmalle, 15-vuotiaalle veljelle, tapaus on ollut hyvin vaikea kestää.

– Veli on hädin tuskin jaksanut käydä koulussa eikä hän ole Rasmuksen katoamisen jälkeen jaksanut ollenkaan tavata kavereitaan tai käydä missään.

Äiti itse ei ole kyennyt käymään töissä poikansa katoamisen jälkeen.

– En pysty menemään töihin, koska työssäni en voi tehdä virheitä. Yritän selviytyä päivästä toiseen ja pitää toivoa yllä. Niin kauan kuin toisin todistetaan, haluan uskoa, että Rasmus löytyy vielä elossa.

Poliisikin toivoo erityisesti omaisten takia, että Rasmuksen katoaminen ratkeaisi pian.

– Myötätuntomme on tietenkin omaisten puolella ja toivomme, että Rasmus löytyy pian. Poliisilla on käytössä kaikki mahdolliset keinot, jotta kadonnut henkilö löytyisi, Teivaanmäki vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat