16.9.2003 Salviasilakat ja -punajuuret papusekoituksen ja chevre-kastikkeen kera

Salviasilakat uunissa


600 g silakkafileitä
n.1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
n. 10 cm:n pätkä purjoa
10-15 salvianlehteä
1-3 valkosipulinkynttä tilkka rypsiöljyä

1. Viillä purjo halki, huuhdo hyvin ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi (käytä lisäkkeen purjosta osa silakoihin). Pehmitä hetki mikrossa tai käytä sellaisenaan. Silppua tuoreet salvianlehdet tai käytä 1-2 tl kuivattua salviaa. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet (yksikyntinen kiinalainen valkosipuli on helppoin leikattava) ohuiksi viipaleiksi.
2. Nosta leivinpaperi uunipellille ja sipaise pintaan vähän öljyä. Levitä silakkafileet leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin niin, että vierekkäin on parit eli samankokoiset fileet.
3. Ripottele fileille suolaa ja pippuria sekä joka toiselle fileelle purjo- ja salviasilppua ja valkosipuliviipale. Nosta fileiden parit päälle ja ripottele pinnalle vielä vähän suolaa ja pippuria. Jos et saa tai pidä salviasta, käytä hienonnettua tilliä.
4. Kypsennä silakat uunissa 200-225 asteessa n. 10 minuuttia. Tarjoa lisäkkeeksi salviapunajuuria ja papusekoitusta sekä chevrekastiketta.

Salviapunajuuret papusekoituksella

4-6 punajuurta
1 rkl rypsiöljyä
1 isohko purjo
1-4 valkosipulinkynttä
10-15 salvianlehteä
n. 4 dl kypsiä papuja (papusekoitus)
suolaa
mustapippuria

1. Huuhdo kuivatut pavut, liota niitä vedessä n. 8 tuntia, kaada vesi pois ja keitä uudessa vedessä 40-60 minuuttia eli kunnes ne ovat pehmeitä (pakkauksen ohjeen mukaan). Huuhdo pavut vielä keittämisen jälkeen ja valuta. Pakasta loput pavut myöhempää käyttöä varten.
2. Keitä punajuuret kuorineen vedessä pehmeiksi (tuoreudesta riippuen kypsyminen kestää 20-50 minuuttia). Kaada vesi pois ja lisää kattilaan kylmää vettä. Anna jäähtyä hetki. Kuori punajuuret ja lohko ne 4-6 osaan koosta riippuen.
3. Leikkaa purjon vihreästä osasta vähän pois. Halkaise purjo, huuhdo hyvin ja leikkaa viipaleiksi. Ota erikseen vihreä ja vaaleampi osa.
4. Silppua valkosipulit ja salvianlehdet.
5. Kuumenna öljy paistokasarissa tai vokissa. Lisää purjon vaaleampi osa, valkosipulit ja salviasilppua ja kuullota hetki. Lisää punajuurilohkot. Jatka kuullottamista muutama minuutti.
6. Lisää sen jälkeen purjon vihreä osa ja kypsät pavut ja mausta suolalla ja pippurilla sekä kuullota vielä muutama minuutti. Tarkista maku.

Käytä vedellä huuhdottuja etikkapunajuuria ja veteen säilöttyjä valkoisia ja/tai ruskeita papuja

Chevrekastike

50-100 g chevre-vuohenjuustoa tai fetaa
tilkka maitoa

Leikkaa halutessasi chevrestä pinta pois. Paloittele se ja lisää joukkoon tilkka maitoa. Aja tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella tai pienellä teholeikkurilla.

Ylioppilaat

mannapuuroa
sokeria
sitruunan raastettua kuorta
vaniljasokeria
(mantelirouhetta)
vedessä liotettuja rusinoita

1. Keitä mannasuurimoista tai tummista mannasuurimoista 0,5 litran puuro pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Mausta puuro ripauksella sokeria, raastetulla sitruunakuorella ja halutessasi mantelirouheella.
3. Huuhdo kahvikupit kylmällä vedellä ja laita liotetut valutetut rusinat renkaaksi kupin pohjalle.
4. Kaada lämmin puuro kuppeihin ja anna jähmettyä kylmässä.
5. Kumoa kuppien sisällys lautaselle ja tarjoa jälkiruokana tai välipalana mehukeiton kera. Halutessasi voit lisätä rusinoiden sisälle "hatuksi" nokareen jäätelöä tai kermavaahtoa.



Lue myös:

    Uusimmat