16.12.2003 Graavit silakat ja silakat punaiselta planeetalta

Silakka kuuluu suomalaiseen joulupöytään. Omia lempisilakoitaan on meille valmistamassa kirjailija, teologi Jaakko Heinimäki. Hän on myös myös Tiinan vieraana keskustelemassa joulun mystiikasta.

Graavit silakat


1/2 kg silakkafileitä
1-2 rkl karkeaa merisuolaa
ripaus sokeria
hienonnettua tilliä

1. Ripottele astian pohjalle vähän suolaa ja lado sen jälkeen kerroksittain silakkafileet, suola, sokeri ja hienonnettu tilli. Nosta päälle kevyt paino ja anna suolautua pari tuntia tai pidempään. Jos suolaat yli vuorokauden, silakoista tulee hyvin suolaisia. Voit halutessasi ravistella ylimääräisen suolan pois ennen tarjoilua ja ripotella sekaan uutta tilliä. Graavit silakat maistuvat perunan ja/tai ruisleivän esim. Maalahden limpun kera.

Silakat punaiselta planeetalta


1/2 kg silakkafileitä
1/2 l vettä
1/2 dl Rajamäen etikkaa (väkiviinaetikkaa)
1 rkl merisuolaa

4-6 aurinkokuivattua tomaattia
vajaa 1 ruukku basilikaa
vähän persiljaa
1 valkosipulinkynsi
1 tl karkeaa merisuolaa
mustapippuria myllystä
1-1,5 dl oliiviöljyä

1. Vedä silakkafileistä nahka pois niin, että saat kaksi fileetä.
2. Sekoita etikka ja merisuola veteen ja lisää silakkafileet. Pyöräytä lusikalla sekaisin. Anna "kypsyä" etikkaliemessä jääkaapissa 0,5 - 4 tuntia. Valuta silakkafileet hyvin lävikössä.
3. Murskaa valkosipulinkynsi ja suola esim. morttelissa.
4. Kaada seos, basilikan lehdet, persilja ja aurinkokuivatut tomaatit pieneen tehosekoittajaan tai sauvasekoittajan kulhoon ja surauta seos hienoksi. Lisää joukkoon vähitellen öljyä, kunnes saat kastikkeesta sopivan löysää. Mausta.
5. Nosta marinoituneet silakkafileet kulhoon ja kaada kastike päälle ja sekoita varovasti. Nosta silakat kauniisti tarjoiluastiaan. Tarjoa joulupöydässä.


Lue myös:

    Uusimmat