15-vuotias kesätyöntekijä kuoli traagisella tavalla Porissa – omainen löysi tunteja myöhemmin

15-vuotias kesätyöntekijä kuoli työtapaturmassa Porissa. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan polttopuita tekevän yrityksen työtavoissa ja -olosuhteissa ilmeni useita turvallisuuspuutteita.

Turma sattui kesäkuussa 2023, kun kesätyöntekijä oli yksin tekemässä polttopuita klapikoneella ilman valvontaa.

Otkesin tutkintaselosteen mukaan uhri oli jäänyt vaatteistaan kiinni klapikoneen tukkipöydän niin sanottuun rullarataan, kun hän oli mahdollisesti kurottanut puun rankoja tai pyrkinyt poistamaan häiriötä tukkipöydästä.

Vainajan löysi uhrin omainen, joka lähti etsimään kesätyöntekijää, koska ei ollut saanut häneen yhteyttä useaan tuntiin.

Uhrin päällä oli useampi tukkipöydältä pudonnut puun ranka.

Otkes löysi useita turvallisuuspuutteita

Otkesin mukaan työpaikalla oli useita turvallisuuspuutteita sekä työtavoissa että olosuhteissa. Yrittäjä ei ollut tehnyt esimerkiksi vaarojen arviointia lainkaan.

Tutkintaselosteen mukaan klapikoneen hallintalaite oli muun muassa ohitettu niin, että puut tukkipöydältä klapikoneeseen kuljettava rullarata pyöri jatkuvasti.

Uhrilla ei ollut aiempaa kokemusta vastaavanlaisesta työstä, eikä yrittäjä ollut perehdyttänyt häntä koneiden käyttöohjeisiin.

Sen sijaan kesätyöntekijää oli opastettu käyttöohjeiden vastaisesti poistamaan häiriöt kuljettimen ollessa käynnissä.

Yirttäjä oli tarjonnut kesätyöntekijälle mahdollisuuden hankkia suojavarusteet ja -vaatteet, mutta ei valvonut niiden käyttöä.

Otkes katsoo, että työskentelyolosuhteet olivat erityisen vaarallisia nuorelle ja kokemattomalle kesätyöntekijälle.

15-vuotias kesätyöntekijä ei olisi edes saanut nuoren ikänsä vuoksi tehdä vaaralliseksi luokiteltua työtä.

Otkesin keskeinen johtopäätös on, että työpaikan haitta- ja vaaratekijät tulee arvioida ennen työntekijän palkkaamista, ja työntekijälle tulee perehdyttää turvalliset työmenetelmät.

Työnantajan tulee lisäksi huolehtia, että käytössä olevat koneet ja olosuhteet eivät aiheuta vaaraa työntekijöille.

Lue myös:

    Uusimmat