15.5.2003 Birkkalan rapeat spelttivohvelit katkarapulisukkeineen ja mansikkaherkku

Vuoden Suomalainen Elintarvike - vuoden 2003 Tähtituotteet on valittu. Ne ovat vähittäiskauppasaarjassa: Birkkalan tilan spelttituotteet, Valion Porar 5% juusto, Turun Kalan Ahti-silakat, Myllyn Paras Pullataikina ja Sinebrychoffin Hyvää Päivää vihreä tee -juoma sekä suurkeittösarjassa HK Ruokatalon Kariniemen Kalkkuna -tuotesarja. Tunnustuspalkinnon sai Ingman Foodsin suurkeittiöille tarkoitettu irtojäätelöpallo.

Vieraana ohjelmassa emäntä Pirkko Larmo Birkkalan tilalta, kertomassa speltistä eli alkuvehnästä.

Birkkalan rapeat spelttivohvelit

3 kananmunaa
3 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
1 dl Birkkalan ydinspelttiä (tai vehnäjauhoja)
ripaus suolaa
2 1/2 tl leivinjauhetta
2 dl kermaviiliä
2 dl maitoa
2 dl voi- tai margariinisulaa, juoksevaa Voimariinia tai margariinia tai öljyä
1. Sekoita jauhot, leivinjauho ja suola keskenään. Lisää maito kermaviiliin. Vatkaa munat kevyesti vaahdoksi.
2. Sekoita munavaahtoon vuorotellen jauho- ja kermaviiliseos. Hämmennä lopuksi taikinaan rasvaseos. Anna taikinan levähtää noin 15-30 minuuttia. Kuumenna vohvelirauta (noin 5 minuuttia). Voitele se kevyesti öljyllä tai voisulalla. Levitä taikinaa vohvelipannulle noin 1 dl ja paista vohvelia noin 2 minuuttia. Jäähdytä vohveleita erillään esim. talouspaperilla tai ritilällä niin ne säilyvät rapeina. Valmiit vohvelit maistuvat esimerkiksi vaahterasiirapin kera. Tai tomusokerin ja kanelin kera. Herkkuhetkiin vieraille voi valmistaa esimerkiksi seuraavanlaisia lisukkeita .

Mansikkaherkku

2 dl kermaa
1 dl rahkaa
(1-2 rkl sokeria)
1/2 dl mansikkahilloa
200 g mansikoita

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka, sokeri, hillo ja hiukan survotut mansikat joukkoon ja sekoita. Tarjoile vohveleiden ja mansikkaherkun lisäksi mansikoita.

Maukas katkarapulisuke vohveleille

100 g ruohosipulituorejuustoa
1 dl kermaviiliä
1/2 rkl hunajaa
1/2 dl tillisilppua
180 g katkarapuja
Pehmennä tuorejuusto kermaviilillä. Lisää hunaja, tillisilppu ja katkaravut. Tarjoile vohveleiden ja katkarapulisäkkeen lisäksi erillisessä kulhossa katkarapuja. (raikasta salaattia).


Lue myös:

    Uusimmat