13 vuotta sitten Niko Saarinen työskenteli Lidlissä, eikä haaveillut julkisuudesta – kaikki muuttui yhdessä yössä: "Minut laitettiin lampaana susien suuhun"

4:48
Niko Saariselta kerjätään sosiaalisessa mediassa rahaa – näin pitkän linjan mediakonkari reagoi niihin

Niko Saarinen on kasvanut aikuiseksi julkisuudessa. Vaikka se on tuonut paljon hyvää, on hän joutunut maksamaan siitä kovan hinnan. Saarisen elämässä on yksi ihminen, joka ei seuraa hänen uraansa julkisuudessa – hänen äitinsä. 

Niko Saarinen, 34, nousi kulovalkean tavoin julkisuuteen, kun hänet nähtiin Big Brother -talossa vuonna 2008.

Saarinen ei ajatellut, että ohjelma toisi julkisuutta. Aika oli vielä 13 vuotta sitten hyvin erilainen tositelevision suhteen – se oli suhteellisen uutta, eikä mikään niin sanottu julkkistehdas, jossa liukuhihnan tavoin tuotettaisiin tähtiä.

– Minua haastateltiin ohjelmaan ja siellä sanottiin, että ei sinua kukaan jouluna tule enää muistamaan. Olin, että okei, se on ihan fine. Muistan, kun talossa vielä naureskelimme, että ajatelkaa, jos meistä kirjoitettaisiin jotain Seiskaan.

Ennen Big Brother -taloon astumista Saarinen työskenteli Lidlissä kassavastaavana ja haaveili apulaismyymäläpäällikön paikasta.

– Olin todella tyytyväinen elämääni ennen BB:tä. Sitten kun tuli ulos talosta, elämä ei ollutkaan enää entisensä ja kesti aikaa hyväksyä se, Saarinen toteaa kotonaan Helsingissä.

Lampaana susien suuhun

Big Brotherin jälkeen Niko Saarista joko vihattiin tai rakastettiin. Nuorella miehellä ei ollut mitään pohjatietoa siitä, millaista on olla julkisuudessa. Tuohon aikaan tuotanto ei Saarisen mukaan antanut mitään koulutusta siitä, millaista se oikein on.

– Se tuli yhtäkkiä aika mittavana. Kyllä minut heitettiin lampaana susien suuhun.

Saarinen kasvoi aikuiseksi julkisuuden parissa.

 – Kyllä se on ollut tosi kova oppikoulu. Ne, jotka ajattelivat, että haluaisin julkisuutta tieten tahtoen, niin miten sellaista voisi haluta? Hinta, mitä olen joutunut maksamaan, on ollut todella kova: Se on vienyt minulta yksityisyyden.

 – Kaikki meni uusiksi yhden yön aikana. Yhtäkkiä ihmiset voivat puhua ja kirjoittaa, mitä ikinä sinusta halutaankaan, hän jatkaa. 

Niko Saariselta pyydetään rahaa sosiaalisessa mediassa. Millaisia nämä viestit ovat ja miltä tällainen oikein tuntuu? Katso haastattelu yltä videolta.

Haastattelussa tosi-tv-konkari paljastaa olevansa myös huono rahankäyttäjä ja tarvitsee siihen muilta apua. 

Joskus uudet realitytähdet pyytävät neuvoja Saariselta julkisuuden suhteen.

 – Saatetaan kysyä, että miten päästä julkkikseksi. Pelkkä halu ei tietenkään riitä, vaan pitää olla jokin tarina tai kiinnostava persoona, pelkkä duckface peilin edessä ei riitä.

 – En usko, että mikään televisio-ohjelma antaa nykyaikana tavikselle sitä, mitä se aikoinaan antoi, hän jatkaa.

Julkisuuden parissa kasvu aikuiseksi

Saarinen nähdään paraikaa televisiossa pyörivässä Selviytyjät Suomi -sarjassa. Ohjelman myötä Saarinen on saanut paljon palautetta siitä, kuinka monella on muuttunut kuva hänestä.

 – Olen kasvanut monta vuotta sitten aikuiseksi ja halusin näyttää sen puolen itsessäni. Koen, että olen saanut näyttää sen oikean puolen itsestäni ja voin sanoa, Selviytyjiin lähteminen olleen yksi parhaista päätöksistä elämässäni. Se julkisuuskuva, mitä minusta on ollut, ei ole vastannut sitä mitä olen.

Saarinen pohtiikin sitä, miten osa ihmisistä ei pääse yli niistä asioista, mitä hän on tehnyt vuosia sitten.

 – Olen katsonut niitä vanhoja juttuja itsestäni ja miettinyt, että apua kuinka hukassa olet ollut ja kuinka lapsi olen silloin ollut. Osa ihmisistä ei pysty näkemään sitä niin. Olenkin sanonut joillekin, että vaikka itse olisit käsitellyt ne asiat, niin internet ei unohda niitä koskaan.

Saarinen totesi vastikään Aki Linnanahde Talk Show -podcastissa, että ei lähde kilpailuun ehdoitta. Hänellä oli kolme nimeä, jonka kanssa ei lähtisi tekemään yhdessä tositelevisiota.

– Moni ymmärsi sen varmaan väärin ja ajattelin, että käyttäydyn diivamaisesti, mutta se ei ole se pointtinsa. Luulen, että kaikilla meillä julkisuudessa työskentelevillä on omat vaatimuksensa.

– Nykyaikana en lähtisi esimerkiksi televisio-ohjelmaan, jossa päällimmäisenä tarkoituksena olisi vetää kännit, tai en välttämättä lähtisi Tempparit-tyyppien kanssa samaan ohjelmaan, sillä olen käynyt läpi jo kaiken sen tyylisen ruljanssin.   

Yksi joka ei tiedä julkisuudesta

Saarinen tekee tällä hetkellä useampaa eri podcastia sekä sosiaalista mediaa ja projektiluontoisia televisio-ohjelmia. Lisäksi hän tekee myös työtä, joka ei näy julkisuudessa.

– Meillä on podcaststudio, missä tehdään audiota ja kuvataan. Lisäksi tuotan paljon podcasteja sekä opetan laitteiston käyttöä.  

Työ Inez-kanavalla tuli juuri päätökseen.

– Työskentelin siellä kaksi vuotta, mutta päätin lähteä, sillä se ei kehittänyt minua mitenkään urallani, eikä se oikein antanut minulle enää mitään. Hyppäsin periaatteessa tuntemattomaan, koska minulla ei ole nyt seuraavaa projektia tiedossa. Pitää ajatella, että jostain jotain tulee.

Monessa median eri osa-alueella keitetyllä Saarisella on haave uransa suhteen.

– Haaveilin jo lapsena radiotyöstä. Nyt vielä, kun on ollut nämä podcastit ja olen kehittynyt puhujana kahden vuoden aikana. En tiedä, ehkä se voisi olla sellainen haaveammatti ja unelma, hän pohtii toiveikkaana.

Vaikka Niko Saarisen hersyvä persoona puhuttaa niin sosiaalista mediaa kuin televisiokatsojia, on olemassa yksi läheinen ihminen, joka ei tiedä tuon tuostakaan miehen julkisesta puolesta.

– Äitini on katsonut urani aikana vain kaksi ohjelmaa: Maisan ja Nikon luksusmatkat sekä Selviytyjät. En tiedä, tietääkö hän, että olen ollut muutenkin televisiossa. Nyt hän laittaa aina lauantai-iltaisin viestiä ja jännittää, miten mulla käy Selviytyjissä.

– Me soittelemme ja kirjoittelemme päivittäin WhatsAppissa ja se riittää. Hän ei edes saa seurata minua somessa ja olen kieltänyt, ettei hän saa kuunnella podcastejani. Meillä on omat juttumme, mistä me puhumme.

Niko Saarinen poikkeuksellisen avoimena tuoreesta parisuhteestaan MTV Uutiset Livessä – nämä kriteerit unelmamiehestä kävivät toteen:

6:01

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja