12.9.2003 Samin tapaksia

Sitruuna-rosmariinipaahdetut porkkanat

4-5 porkkanaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 oksaa rosmariinia
puolikas sitruunaa
suolaa, mustapippuria
Kuori ja halkaise porkkanat. Vedä pestyn sitruunan kuoresta kuorimaveitsellä pari suikaletta ja purista ruokalusikallisen verran mehua porkkanoiden päälle. Hienonna rosmariininlehdet ja lisää ne öljyn ja mausteiden kanssa porkkanoiden päälle. Hiero kaikki mausteet kunnolla porkkanoihin ja paahda uuni pellillä tai vuoassa uunissa 220 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja sekoita kunnolla vielä keskenään niin että maut tasaantuvat. Tarjoa joko kuumana tai kylmänä.

Sardellipaprikat

1 paprika
4 fileetä sardellia
1 rkl kapriksia
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä

Halkaise paprika ja poista siemenkota. Leikkaa puolikkaat vielä pituussuuntaan kahtia. Nosta paprikat uunipellille kovera puoli ylöspäin. Lisää kunkin paprikan päälle sardellifilee, muutama viipale valkosipulia ja muutama kapris. Ripottele öljyä päälle ja paahda uunissa 220 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa kuumana.

Jambon Serranoa ja kukkakaali-basilikapureeta

4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
1 pieni kukkakaali
50 g parmesaani- tai manchegojuustoraastetta
1 valkosipulinkynsi
1 ruukku basilikaa
0,5 dl paahdettuja manteleita
0,5 dl oliiviöljyä

Keitä kukkakaali kypsäksi suolalla maustetussa vedessä ja jäähdytä. Laita se tehosekoittimeen juuston, valkosipulin, basilikanlehtien ja manteleiden kera. Soseuta ja lisää öljyä. Tarkista maku ja tarjoa kinkun kera.

Chorizo-perunatortilla


50 g chorizo makkaraa tai metwurstia
300 g kypsiä perunoita
oliiviöljyä
4 munaa
0,5 dl vettä
suolaa, mustapippuria

Pilko makkara ohuiksi viipaleiksi. Pilko myös perunat. Riko munat ja sekoita veden kanssa. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu ja ruskista perunat oliiviöljyssä. Lisää makkara ja ruskista vielä hieman. Lisää sitten munaseos ja kääntele hieman, jotta seos hyytyy tasaisesti. Anna ruskistua kunnolla ja käännä kakku sitten lautasen avulla tai heittämällä. Ruskista vielä toiseltakin puolelta. Tarjoa heti.

Kapristaikinassa friteeratut punajuuret

2 keskikokoista punajuurta
vettä, suolaa, laakerinlehti

0,75 dl pilsneriä
1,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kapriksia

öljyä friteeraamiseen

Keitä punajuuret kuorineen suolalla ja laakerinlehdellä maustetussa kypsäksi. Jäähdytä, kuori ja leikkaa lohkoiksi. Sekoita vehnäjauhot pilsneriin, hienonna kaprikset ja sekoita joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuivaa ja pyöräytä punajuurilohkot vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy noin 160 asteseksi. Kasta punajuuret friteeraustaikinaan ja paista öljyssä kullanruskeiksi. Voit paistaa myös paistinpannussa välillä käännellen. Nosta hetkeksi valumaan talouspaperin päälle.

Pariloitu pippurigraavilohi

250 g graavilohta palana
1 rkl vahvaa sinappia
mustapippuria

Poista nahka ja ruodot lohesta. Kuumenna valurautapannu ja pariloi lohen pinta nopeasti kauttaaltaan. Hiero mustapippuria ja sinappia pintaan ja anna jäähtyä. Viipaloi lohi suoraan noin puolen sentin viipaleiksi.



Lue myös:

    Uusimmat