11.12. Kukkakaalikeitto ja gratinoitu kukkakaali

  • 1 kg kukkakaalia
  • 2 jauhoista perunaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 iso sipuli
  • 1 l kasvis- tai kanalientä
  • 2 dl kuohukermaa tai kookosmaitoa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl fenkolinsiemeniä

Poista kukkakaalista lehdet ja puiseva kanta pois ja kuori perunat. Paloittele ne kuumaan kattilaan jossa kuullotat niitä öljyn tai voin kanssa hetken. Kuori ja silppua sipuli. Lisää joukkoon sipulipalat sekä kaikki mausteet. Anna aineiden kuullottua pitkään miedolla lämmöllä ja kaada lopuksi liemi kattilaan. Lisää myös vettä niin, että kaikki raaka-aineet peittyvät juuri ja juuri. Keitä keitto kypsäksi ja lisää lopuksi kerma tai kookosmaito. Anna kiehua hetki ja sekoita sauvasekoittimella. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

Aurajuustolla gratinoitua kukkakaalia

  • 1 kukkakaali
  • 1 prk kermaviiliä
  • 50 g Aurajuustoa
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa

Paloittele kukkakaali nupuiksi ja kiehauta niitä hetki suolalla ja etikalla maustetussa vedessä. Siivilöi keitinvesi pois ja kaada nuput uunivuokaan. Sekoita kermaviili sekä aurajuusto keskenään ja kaada kukkakaalien päälle. Gratinoi uunissa grilli vastusten alla 225 asteessa 5-10 min ajan.

Reseptit: Alex Nurmi

Lue myös:

    Uusimmat