Uudet nimisuosikit: Nämä olivat suosituimmat lasten nimet vuonna 2023

Millaisia nimiä suomalaiset suosivat lapsille juuri tällä hetkellä? 1:45
KATSO MYÖS: Nimistötutkija Minna Saarelma-Paukkala kertoo vuoden 2023, mikä etukirjain on erityisen suosittu suomalaisten lasten nimissä.

Vuoden 2023 suosituimmat suomenkieliset lasten nimet olivat Aino ja Eino.

Digi- ja väestötietovirasto kertoo tiedotteessaan, että kaksi vuotta suosituimpina lasten niminä keikkuneet Olivia ja Leo on suistettu kärkipaikaltaan. Vuoden 2023 suosituimmat suomenkieliset lasten ensimmäiset etunimet olivat nimittäin yllättävän yhteensopivat Aino ja Eino.

Ruotsinkielisistä lasten nimistä suosituimmat olivat Ellen ja Liam. Muunkielisistä lasten nimistä suosituimmat puolestaan olivat kahden edellisvuoden tapaan Sofia ja Adam.

Näin monta lasta sai nimekseen Aino viime vuonna

Digi- ja väestötietoviraston mukaan 264 tyttöä sai vuonna 2023 ensimmäiseksi etunimekseen Aino. Einoksi nimettiin 376 poikaa.

Vertailun vuoksi: vuonna 2022 Oliviaksi nimettiin 245 tyttöä ja Leoksi 278 poikaa.

Ainon jälkeen suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat viime vuonna Olivia, Aada, Lilja ja Sofia.

Poikien suosituimmat ensimmäiset etunimet Einon jälkeen olivat Oliver, Väinö, Elias ja Onni. Yllättävä nousija on nimi Vilho, joka on kivunnut vuoden 2022 sijalta 15 jo sijalle 8, yllättävä laskija puolestaan Leo, joka on pudonnut kärkipaikalta sijalle 6.

– Suosituimpien nimien listalla ei ole tapahtunut suuria muutoksia verrattuna viime vuosiin. Perinteisiksi mielletyt etunimet jatkavat listan kärkisijoilla. Usein vanhemmille on myös tärkeää, että nimi on helposti käytettävissä ulkomailla. Pehmeät äännerakenteet ovat suosiossa, toteaa henkikirjoittaja Laura Mattila Digi- ja väestötietovirastosta tiedotteessa.

Ruotsinkielisistä lasten ensimmäisistä etunimistä suosituimpia Ellenin ja Liamin jälkeen olivat Astrid, Ebba ja Saga sekä Theo, Alvar ja Leon. Muunkielisistä lasten nimistä Sofian ja Adamin jälkeen suosituimpia etunimiä olivat Emilia ja Olivia sekä Mark ja Daniel. Kaikista annetuista etunimistä suosituimpia olivat Maria ja Erik.

Näin uusi nimi ilmoitetaan

Lapsen tiedot on voinut ilmoittaa väestötietojärjestelmään digitaalisesti verkkolomakkeella joulukuusta 2022 lähtien. 

Lapselle voi antaa 1–4 etunimeä. Nimen pitää vastata vakiintunutta nimikäytäntöä, eikä se saa aiheuttaa haittaa tai pahennusta tai olla etunimeksi soveltumaton.

Digi- ja väestötietovirasto muistuttaa, että täysin uuden etunimen arviointiin tarvitaan kuitenkin yhä asiantuntijatyötä. Niinpä tällaisessa tapauksessa kannattaa varautua pidempään käsittelyaikaan.

Lue myös:

    Uusimmat