ISW julkaisi kauhuskenaarion: Näin Baltian voi käydä, jos Venäjä voittaa: "Kolmatta vaihtoehtoa ei ole"

Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle? 7:23
Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle?

Naton puolustuksen kannalta Venäjän voitolla Ukrainassa olisi "järisyttävät seuraukset", kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomo ISW on ottanut tiukkasanaisesti kantaa Yhdysvalloissa kuukausia jumittaneeseen Ukrainan aseapuun.

ISW:n mukaan on ongelmallista, että Yhdysvalloissa vaikutetaan olettavan, että sota Ukrainassa pysyy pattitilanteessa, jatkoi Yhdysvallat merkittävää tukeaan tai ei.

Myös esimerkiksi brittilehti Economist on todennut, että vuodenvaihteessa taajaan viljelty pattitilannearvio on Ukrainan kannalta tällä hetkellä lähinnä optimistinen.

– Yhdysvalloilla on vain kaksi todellista vaihtoehtoa. Joko se jatkaa nopeasti sotilasavun antamista ja Ukraina voi vakauttaa rintaman. Toinen vaihtoehto on, että Yhdysvallat antaa Venäjän voittaa Ukrainan armeijan, ISW katsoo.

Jos Venäjä voittaa Ukrainassa, etenee se Naton rajoja kohti laajalla rintamalla.

– Kolmatta vaihtoehtoa ei ole, ISW toteaa.

Naton tulevaisuus linkittyy Ukrainaan

Vaikka Venäjä ei ole pystynyt tekemään suuria läpimurtoja, on se edennyt Itä-Ukrainassa hitaasti, mutta varmasti viikko toisensa jälkeen tämän vuoden puolelle. Suurin Venäjän onnistuminen oli Avdijivkan valtaus helmikuussa.

Jos Yhdysvallat antaa Venäjän voittaa Ukrainan, nousee Venäjän hyökkäyksen riski Natoa vastaan huomattavasti, ISW katsoo. 

Ajatushautomon mukaan erityisesti Baltian maiden puolustamisesta voisi tulla Natolle lähes ylitsepääsemättömän haaste.

Jos Venäjä voittaisi Ukrainan, ei Kremlin tarvitsisi murehtia "Euroopan suurimmasta ja vahvimmasta armeijasta Venäjän jälkeen", ISW kirjoittaa. 

Venäjän hallitsema Ukraina myös pakottaisi Naton levittämään omat Euroopassa olevat joukkonsa huomattavasti suuremmalle alueelle kuin siinä tapauksessa, että Ukraina selviää Venäjän hyökkäyssodasta.

– Naton tulevaisuus on yhteydessä Ukrainaan riippumatta siitä, onko Ukraina puolustusliiton jäsen vai ei, ISW toteaa.

3–5 vuoden aikaikkuna

Maaliskuussa Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) arvioi MTV Uutisille, että Vladimir Putinin kaltaisten "diktaattorien ruokahalu kasvaa syödessä".

Mitä enemmän onnistumisia Putin saa, sitä innokkaampi hän on syömään seuraavan palan kakkua, Toveri muotoilee.

Jo tuolloin ISW:n mukaan ilmassa on sellaisia merkkejä, että seuraava pala kakkua saattaa olla laajamittainen konflikti puolustusliitto Natoa vastaan. 

ISW nosti tuolloin esille Puolan presidentin Andzej Dudan aiemman arvion, jonka mukaan Putin pyrkii siirtämään Venäjän kohti sotataloutta, jotta se pystyisi hyökkäämään Natoa vastaan jo vuonna 2026 tai 2027.

Tanskan puolustusministeri Troels Lundin tarjoama aikaikkuna on samansuuntainen. Hän sanoi helmikuussa, että Venäjä saattaa yrittää hyökätä Natoa vastaan 3–5 vuoden päästä.

– Kyllähän se riski on olemassa, ihan katsomalla historiaa. Venäjä on imperialistinen valtio, jolla jatkuva laajentuminen on jotenkin sielussa, Toveri sanoo.

Toveri otti Lundin tapaan esille 3–5 vuoden aikaikkunan. 

– Sen ajan Putin todennäköisesti haastaa länttä. Jos Venäjä saa vuoden sisään Ukrainan sodan pakettiin ja Donald Trump voittaa Yhdysvaltain vaalit, niin hänen kaudellaan kannattaa yrittää, Toveri arvioi.

"Itseään ruokkiva ajatus"

Toverin mukaan Eurooppa on sotilaallisesti ja teollisesti vahvistumassa. Tämä tiedetään myös Venäjällä. 

– Putin tietää, että hänen pitää toimia nopeasti, Toveri jatkaa.

– Hän on monesti sanonut, että Venäjä on sodassa lännen kanssa. Pitäisi ymmärtää, että olemme sodassa Venäjää vastaan.

Nato-valtiot ovat tukeneet Ukrainaa aseilla, koulutuksella, tiedustelulla ja rahalla. Venäjän sotapropaganda on jo pitkään väittänyt, että Venäjä käy Ukrainassa sotaa Natoa vastaan.

– Se on vähän itseään ruokkiva ajatus. Se voi alkaa propagandana, mutta muuttua totuudeksi. Jos Ukrainassa tulee menestystä, sekä Putin että hänen ympärillään olevat tahot voimaantuvat.

– Voi vahvistua ajatus, että vaikka länsi tuki Ukrainaa, eivät he silti lyöneet meitä.

Putin vähätteli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Miksi juuri nyt? 4:01

Putin vähätteli maaliskuussa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Miksi juuri nyt?

Lue myös:

    Uusimmat