Kommentti: Ukrainan lähikuukausien taistelukyky – tai sen puute – voi ratkaista sodan kulun

Naton Euroopan-joukkojen komentajan, kenraali Christopher Cavolin avautuminen Yhdysvaltain kongressissa keskiviikkona oli kuvaava. Cavoli tietenkin halusi hätkähdyttää kongressia ja saada kuukausia jumittuneen Ukrainan 55 miljardin dollarin apupaketin läpi, mutta silti tiedot Venäjän valmiuksista olivat kylmääviä. 

Ammuksia ja uusia tankkeja tuotetaan ripeästi, Pohjois-Koreakin auttaa ja sotilaita on mobilisoitu enemmän tai vähemmän julkisesti niin, että Cavolin mukaan joukkoja on enemmän kuin ennen hyökkäyssodan alkua.

Venäjä näyttäisi varustautuvan ainakin Harkovan piiritykseen, sekä murtamaan Ukrainan puolustuksen pitkin maiden rintamalinjaa. Eli kääntämään sodan kulun itselleen voitolliseksi.

Ukrainaan luvattu länsiapu – ammuksista aina F-16 -hävittäjiin, on tulossa vasta alkukesästä. Jo nyt Ukraina on joutunut pikkuhiljaa peräytymään sen jälkeen kun se menetti Avdijivkan talvella, koska miehet ovat rättiväsyneitä eikä ammuttavaa oikein ole. Ilmatorjuntakin ontuu, kun Patriotit on lähes ammuttu loppuun.

Ukrainan olisi kestettävä vielä kaksi kuukautta. Vaihtoehto on kauhistuttava.  

Ukraina on länsitarkkailijoiden mukaan pahimmassa ahdingossa sitten sodan alun ammuspulan vuoksi 2:07
Ukraina on länsitarkkailijoiden mukaan pahimmassa ahdingossa sitten sodan alun ammuspulan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat