Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen Vastaamon vaietusta taustasta: "Tekijän kannalta vain pieni jäävuoren huippu"

Tietoturva-asiantuntijan mukaan Vastaamon taustalla suurempi verkkorikosjärjestelmä – "Tekijän kannalta pieni jäävuoren huippu" 1:36
Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen kertoo, mitä Vastaamo-tapauksesta on opittu.

Vastaamon tietomurto on tekijälleen todennäköisesti vain pieni pala laajempaa rikosten vyyhtiä, joihin poliisi on nyt päässyt käsiksi Vastaamo-tutkinnassa, arvioi tapausta tarkasti seurannut tietokirjailija Petteri Järvinen.

– Tässä taustalla on valtavan iso järjestelmä, jolla on tehty kaikenlaisia verkkorikoksia. Tämä Vastaamohan on tekijän kannalta ilmeisesti vain ihan pieni jäävuoren huippu, siellä on ollut paljon muuta, hän kertoo Huomenta Suomessa.

Vastaamon tietomurrosta ja -kiristyksistä annetaan tänään tuomio käräjäoikeudessa.

Jutun alussa olevalla videolla hän pohtii, tullaanko tästä valtavasta rikosten verkosta nostamaan Suomessa syytteitä.

Itse Vastaamon tietomurtoa hän pitää äärimmäisen helppona. Tiedot oli jätetty suojaamatta niin, että niihin pääsi käsiksi hänen nähdäkseen ilman mitään hakkeritaitoja.

– Sen olisi voinut tehdä kuka tahansa ja luultavasti onkin tehnyt, Järvinen sanoo.

Tapauksesta tulisi Järvisestä yritysmaailmassa oppia se, että viime kädessä johto kantaa vastuun, jos tietoturvassa on puutteita. Videolla Järvinen myös arvioi, että Suomen oikeusjärjestelmänkin tulee uudistua Vastaamo-tapauksen myötä.

– Tästä tulisi 2 000 vuotta vankeutta, jos tämä laskettaisiin perinteisellä kaavalla, Järvinen toteaa.

Vastaamo-jutusta annetaan tuomio – mitä tietomurrosta opittiin? 9:43
Katso koko haastattelu: Vastaamo-jutusta annetaan tuomio – mitä tietomurrosta opittiin? Huomenta Suomen vieraina tietokirjailija Petteri Järvinen ja Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

Lue myös:

    Uusimmat