Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiin

Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan 1:35 Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan
KATSO MYÖS: Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan.

Jättääkö kotona valmistetun keiton maku toivomisen varaa? Asiantuntijat paljastavat viisi kohtaa, missä kotikokit menevät yleensä metsään.

Viilenevä ilma tuo monen mieleen taas lämmittävät keitot, joita on helppo valmistaa kotona isompikin satsi.

Vaikka keittojen valmistaminen onkin lähtökohtaisesti hyvin simppeliä, muutamassa kohtaa hätäily ja mutkien suoriksi vetäminen kostautuvat lopputuloksessa niin keiton rakenteessa kuin maussakin.

Asiantuntijat listasivat Huffpostille, mihin viiteen kohtaan kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota soppaa keitellessä.

1. Liikaa tai liian vähän suolaa

Ruoan maustamisessa resepti antaa hyvät suuntaohjeet, mutta mittamääriä ei kannata tuijottaa liian orjallisesti. Tärkeintä on maistaa ruokaa valmistuksen aikana ja maustaa tarvittaessa lisää.

Kotitekoisen keiton kanssa suolatasapainon saavuttaminen voi olla erityisen hankalaa, sillä keiton poreillessa nestettä haihtuu ja samalla suolaisuus lisääntyy. Huffpostin haastattelemat kokit kehottavatkin mieluiten lisäämään hieman suolaa koko kokkausprosessin ajan, eikä kaikkea kerralla.

– Suolaa pitäisi lisätä hieman alussa, hieman valmistuksen aikana ja vielä hieman, kun keitto on lähes valmista, Restaurant Associates -yrityksen kokki Einav Gefen toteaa.

Jos suolaa lipsahtaa kuitenkin kerralla liikaa, asian voi korjata muutamalla tapaa. 

Heart and Soul -yksityiskokkien palveluksessa työskentelevä kokki Lisa Brooks kehottaa lisäämään keittoon muutaman palasen perunaa, jotka sitten imevät itseensä ylimääräistä suolaa.

– Tämän pitäisi toimia useimmissa liemipohjaisissa keitoissa, Brooks toteaa.

Gefen taas neuvoo lisäämään keittoon enemmän lientä tai esimerkiksi kermaa, jos keitossa on niitä jo valmiiksi. Viimeisenä oljenkortena keittoon voi koittaa lisätä hieman kaikkea, mitä keitossa alunperinkin on, jotta suolan määrä tasoittuisi.

2. Kaikkia aineksia ei kannata lisätä keittoon kerralla

Lopputuloksen kannalta ei ole yhdentekevää, missä vaiheissa lisäät aineksia keittoon ja kypsytätkö niitä mitenkään muutoin, kuin viskaamalla kiehuvaan liemeen.

Esimerkiksi sipuleita kannattaa kuullottaa edes jotenkin ennen nesteen lisäämistä kattilaan, neuvoo Coastal Soups -yrityksen kokki Ben Goodnick. Goodnickin mukaan kirkkaaseen keittoon sipuleja kannattaa kuullottaa, kunnes ne ovat läpikuultavia, ja hieman tujumpaan soppaan taas, kunnes ne ovat ruskistuneet.

– Tämä tekee sipulin mausta makeamman ja monitahoisemman, Goodnick toteaa.

Myös tuoreiden yrttien lisäämisessä kannattaa olla tarkkana, sillä kaikkia ei kannata heittää sopan joukkoon heti ensikättelyssä, vaan pikemminkin keiton ollessa jo lähes valmista.

Einav Gefen suosittelee lisäämään voimakkaat yrtit kuten timjamin, rosmariinin ja laakerin lehdet melko varhaisessa vaiheessa keittoon, jotta niistä saa mahdollisimman paljon makua irti. Kevyemmät yrtit, kuten persiljan, basilikan ja korianterin, Gefen lisäisi taas aivan keittämisen loppupuolella.

3. Keitä soppaa riittävän kauan

Keiton valmistamisessa ei kannata kiirehtiä.

– Lempeä poreilu on parasta, jolloin kaikille aineksille on aikaa hauduttaa makuja ja luoda tasapainoinen ja herkullinen keitto, Einav Gefen toteaa. 

Sopiva keittoaika riippuu paljolti siitä, mitä aineksia keitto pitää sisällään.

Gefenin mukaan kasviskeitot saattavat tarvita vain noin 45 minuuttia, kun taas keitot, joissa on esimerkiksi papuja tai linssejä, tarvitsevat noin tunnin tai puolentoista tunnin keittoajan. Kovempia lihoja sisältävät keitot saattavat vaatia jopa kaksi tuntia, että liha pehmenee riittävästi.

Hidas valmistus matalalla lämpötilalla ei takaa pelkästään sitä, että kaikki raaka-aineet ehtivät kypsyä, vaan myös sen, että liemi ehtii imeä makua kaikista aineksista.

4. Kansi päälle vai ei?

Moni on varmasti pohtinut, pitääkö kattilan päällä pitää kantta vai ei. Tämäkin riippuu käytännössä siitä, mitä kattilassa porisee.

Einav Gefen kertoo laittavansa kannen päälle, jos padassa on esimerkiksi palkokasvipohjaisia keittoja, ettei keitosta haihdu liikaa nesteitä.  Liemipohjaisia keittoja valmistaessa Gefen jättää kannen taas pois, mutta säätelee nesteen haihtumisen määrää sillä, että keitto poreilee vain miedolla lämmöllä.

Ben Goodnick neuvoo samansuuntaisesti ja huomauttaa, että jos kannen jättää pois, vettä haihtuu enemmän ja keiton maut vahvistuvat.

5. Kaikki ainekset eivät vaadi samaa keittoaikaa

Jotta valmiissa keitossa ei ole sohjoksi muuttuneita perunoita ja vielä kovia porkkanoita, ainekset kannattaa lisätä keittoon niiden kypsymisajan vaatimassa järjestyksessä.

– Jos teen muhennosta merenelävistä, aloitan keittämällä ensiksi kovemmat kasvikset kuten perunat. Kaikki pehmeämmät ja pakasteesta tulevat kasvikset voi lisätä myöhemmin ja viimeinen asia, jonka lisään keittoon ovat tuoreet merenelävät, sillä ne kypsyvät vain sekunneissa, Lisa Brooks toteaa.

Einav Gefen huomauttaa, että myös esimerkiksi palkokasveilla ja viljoilla kestää yleensä kauemmin kypsyä kuin pastalla, joten ne tulisi lisätä ensimmäisenä.

Katso myös: Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi

Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi 1:13
MTV testasi Kape Aihisen ylistämän tavan valmistaa perunamuusia. Testaa kotona!

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.