Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"

Hernekeitto
Tuukan kikka pehmentää soppaherneet, mutta mitä mieltä siitä on keittiökemiaan perehtynyt asiantuntija? Shutterstock

Kypsymättömät herneet ovat aiheuttaneet kotikokeille päänvaivaa. Lukijamme Tuukka vinkkaa nyt helpon kikan, jolla kovimmatkin herneet pehmenevät. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tammikuussa kotikokkeja piinaavasta erikoisesta herneilmiöstä: herneet eivät tunnu kypsyvän hernekeittoa valmistaessa.

Herneilmiö on herättänyt keskustelua muun muassa ruotsalaisissa sosiaalisen median ruoanlaittoryhmissä. Kotikokkien mukaan herneet eivät tällä hetkellä kerta kaikkiaan kypsy.

– Ihan sairasta. Liotin keltaisia herneitä 24 tuntia, keitin soppaa 3 tuntia ja silti joukossa on vielä hieman kovia herneitä, sosiaalisessa mediassa kommentoitiin Dagens Nyheterin mukaan.

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimusjohtaja, Turun yliopiston professori Anu Hopia avasi MTV Uutisille ilmiön taustoja. Herneiden kypsymättömyydelle on Hopian mukaan olemassa montakin mahdollista syytä. 

Kotikokit ovat kuitenkin keksineet ongelmaan erinäisiä kikkoja.

Tuukka keksi kikan, joka pehmentää herneet

Lukijamme Tuukka kertoo löytäneensä asiaan sattumalta ja kemiaa järkeilemällä ratkaisun. 

– Huomasin kerran kokkaillessani, kun nakkasin vasta kiehumaan laittamaani hernekeittoon erään tomaattisalsakastikkeen jämät, että herneet pysyivät aivan kivikovina. Ajattelin, että jos happamuus kerran saa herneet pysymään kovina, niin pehmentäisikö emäksisyys, Tuukka kertoo MTV Uutisille.

Niinpä Tuukka keksi kokeilla ripauttaa herneiden keitinveteen hieman ruokasoodaa. Tämän seurauksena keitto vaahtosi valtavasti, mutta hetken päästä herneet alkoivat pehmetä. Tuukka etsiskeli aiheesta tietoa vielä netistä ja huomasi, että ruokasoodakikka on maailmalla yleisesti tiedossa. 

– Tämä halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini, ja voin suositella sitä lämpimästi kaikille hernekeittoa keitteleville. Ainoa "vaara" on, että jos ruokasoodaa nakkaa kerralla liikaa, niin keitto saattaa vaahdota kattilasta yli, eli sitä pitää ripotella pikkuhiljaa ja hämmentää sekaan ja antaa vaahdon tasaantua, ennen kuin mahdollisesti ripottelee lisää. 

Vanhan kansan viisaudesta apua?

Nykyään Tuukka kertoo ripottelevansa melkeinpä jokaiseen keittelemäänsä hernekeittoon ainakin hieman ruokasoodaa, koska se nopeuttaa herneiden kypsymistä.

Tuukka suosittelee myös kaapimaan keiton pintaan nousevia herneenkuoria ja normaalistikin esiintyvää vaahtoa pois. 

– Vanhan kansan viisauksien mukaan näiden poiskaapiminen vähentää hernekeiton aiheuttamia ilmavaivoja, ja kun näin olen keitoilleni jo pitkään tehnyt, eivät keitot ole kovin erityisesti ilmavaivoja aiheuttaneet. Ruokasoodan ripottelu ja sen aiheuttama vaahtoaminen saavat muutoinkin nuo herneenkuoret nousemaan keiton pintaan, mistä niitä on helppo lusikalla kerätä pois.

Näin kommentoi asiantuntija

Mutta mitä mieltä Tuukan vinkistä on sitten asiantuntijamme Anu Hopia?

– On aina kiinnostavaa, kun näitä keittiön ilmiöitä mietitään myös teoreettisesti ja tieteellisen tiedon näkökulmasta, Hopia kommentoi.

Hän vahvistaa, että kasvisten soluseinämien rakennusaineet todella liukenevat emäksisissä olosuhteissa ja kasvikset siten pehmenevät nopeammin ja varmemmin keitettäessä. 

Myös klorofyllin kirkas vihreä väri säilyy paljon paremmin emäksisessä ympäristössä, jolloin vihreät kasvikset säilyttävät kypsänäkin kauniin värinsä. 

Niksissä yksi huono puoli

Soodakikassa on kuitenkin yksi huono puoli.

–  Harmillinen juttu kuitenkin on, että C-vitamiini, joka on happo, reagoi emäksisessä liuoksessa, jolloin kasvisten C-vitamiini tuhoutuu. En tiedä, tuhoutuuko se kokonaan, mutta ainakin pitoisuus pienenee merkittävästi. Uskoisin, että tämän vuoksi tuota soodakikkaa ei kovin yleisesti suositella.

Hopia kuitenkin muistuttaa, että suomalaiset saavat C-vitamiinia paljon myös kypsentämättömistä kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

– Niinpä en usko, että kenenkään tarvitsee keripukkia pelätä, vaikka varmistaisikin kasvistensa pehmeän rakenteen ja kirkkaan värin tuolla tavalla. Hyvä kuitenkin tietää tämäkin puoli asiasta.

Lue myös: Miksi hernekeittoa syödään laskiaisena ja torstaisin?
Jos haluat valmistaa perinteistä hernekeittoa itse, kokeile esimerkiksi tätä Hellapoliisin hernekeittoa

Katso myös video: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"

Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa" 1:15
Suomalaiset rakastavat kurkkuja ja tomaatteja. Millä nämä kasvikset voisi korvata? Vinkkejä ruokavalintoihin antoivat Huomenta Suomen haastattelussa Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen ja Terveystalon ravitsemusterapeutti Mari Aalto.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.