Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – tuli halvemmaksi ja lapsikin tykkäsi: "Ihan sikahyvää!"

Pellinkiläinen makaronilaatikko 8:14 Pellinkiläinen makaronilaatikko
KATSO MYÖS VIDEO: Näin valmistuu Kari Aihisen huippusuosittu makaronilaatikko

Korvasimme makaronilaatikosta jauhelihan ja lopputulos yllätti maistajat.

Perinteinen jauhelihasta tehty makaronilaatikko on yksi suosituimmista arkiruoista. Kerroimme elokuussa, että suomalaiset toden totta ovat jauhelihakansaaLihatiedotuksen mukaan puolet myytävästä tuoreesta lihasta on maassamme jauhelihaa ja sen myynnin arvo on noin puolet lihakaupasta. Pääosa myytävästä jauhelihasta on teollisuuden pakkaamaa.

Halvempaa ja yhtä hyvää makaronilaatikkoa yksinkertaisella muutoksella?

Allekirjoittaneenkin perheessä jauheliha on yksi arkiviikon perusraaka-aineista, josta kokataan vaihdellen lihapullia, jauhelihakastiketta, makaronilaatikkoa, mureketta tai tortillan täytettä. Erityisesti perheen 6-vuotiaalle nämä ruoat maistuvat aina takuuvarmasti, joten jauhelihapaketin eksyminen ostoskoriin kauppareissuilla ei paljon perusteluja kaipaa.

Elintarvikkeiden hinnat ovat viime aikoina nousseet tuntuvasti, ja ostosreissuilla tulee yhä enemmän mietittyä sitä, miten arjen ruokavalinnoissa voisi säästää. Terveystoimittajamme Valpuri Haapala vinkkasi oman taktiikkansa penninvenyttäjän makaronilaatikon valmistamiseen:

– Silloin harvoin, kun valmistan makaronilaatikkoa, teen sen aina soijarouheesta. Olen ollut kasvissyöjä 14 vuotta, mutta soijarouhe maistuu nähdäkseni myös sekasyöjille oikein maustettuna. Muiden raaka-aineiden sekaan heitettynä eroa ei edes huomaa. Ottaen inflaation huomioon voi sanoa, että soijarouhe on ihan yhtä hyvää, paljon edullisempaa ja riittoisampaa. 

Jauhelihan suurkuluttajana on helppo suhtautua tähän kasvissyöjän vinkkiin skeptisesti. Päätimme kuitenkin testata, miltä soijarouheesta valmistettu makaronilaatikko maistuu – ja ennen kaikkea uppoaako se myös perheen kovimmalle ruokakriitikolle, 6-vuotiaalle.

Näin soijarouhe kannattaa maustaa

Valmistimme makaronilaatikon siis muuten tutuin maustein ja muna-maidon kera, mutta vaihdoimme jauhelihan soijarouheeseen. Valpurin valmistusmetodilla soijarouhetta turvotetaan ensin mausteliemessä, jonka jälkeen se paistetaan pannulla jauhelihan tapaan sipulien kera.

Yleensä keitämme makaronit lihaliemessä ekstramaun takaamiseksi, mutta tällä kertaa kokeilimme kasvislientä.

Nappaa makaronilaatikon resepti: Soijarouhe-makaronilaatikko

Soijarouheen voi käytännössä maustaa ihan samaan tapaan kuin jauhelihankin. Siispä ripottelimme pannulle muun muassa paprikamaustetta ja currya. 

– Jauhelihamaustettakin voi käyttää. Mausteita voi laittaa ihan oman maun mukaan, mutta soijakastike soijarouheen mausteliemessä on olennainen tuomaan makuun syvyyttä, terveystoimittajamme Valpuri vinkkaa.

Tumma soijarouhe muistuttaa pannulla erehdyttävästi jauhelihaa, vaikkakin se on jauhelihaa muruisammassa muodossa.

"Ihan sikahyvää", totesi 6-vuotias tietämättään ainesosavaihdoksesta

Soijarouheesta tehdyn makaronilaatikon valmistaminen oli aivan yhtä helppoa kuin jauhelihaversionkin. Fakta kuitenki on, että loppujen lopuksi maku ratkaisee. Mitä mieltä maistajat siis olivat lopputuloksesta?

Perheen 6-vuotiaalle ei etukäteen kerrottu tätä pientä ainesosavaihdosta suosikkiruoassa. Hän söi lautasellisen makaronilaatikkoa hyvällä halulla.

– Ihan sikahyvää! pieni ruokakriitikko totesi kysyttäessä ruoan maistuvuutta.

Lopulta hänelle paljastettiin, että ruoassa ei itse asiassa ollut lainkaan jauhelihaa.

– Miten niin ei ollut? lapsi ihmetteli.

Ruoka maistui mainiosti myös aikuisille. Emme toki aio jauhelihasta luopua kokonaan jatkossakaan, mutta soijarouhe lisätään varmasti ostoslistallemme tulevaisuudessakin.

Makaronilaatikon hinta

Laskimme vielä, kuinka paljon edullisemmaksi makaronilaatikko soijarouheeseen tehtynä tulee naudan jauhelihaan tai sika-nautajauhelihaan verrattuna. Hintataulukkoon on listattu makaronilaatikossa käyttämämme pääraaka-aineet. Yksittäisiä mausteita ei ole mukana.

Noin kaksi desilitraa tummaa soijarouhettaa vastaa 400 gramman jauheliha-annosta makaronilaatikossa. Yhdestä 250 gramman pussista riittää pääraaka-ainetta siis noin neljään makaronilaatikkoon.

 

Naudan jauheliha

Sika-nautajauheliha

Soijarouhe

Pääraaka-aine

3,99 € (Pirkka 17%, 400 g)

2,85 €  (Snellman, 400 g)

0,45 € (Salliselta tumma soijarouhe, n. 2 dl)

Kananmunat

0,65 € (3 kpl)

0,65 € (3 kpl)

0,65 € (3 kpl)

Maito

0,55 € (7 dl)

0,55 € (7 dl)

0,55 € (7 dl)

Makaroni

0,24 € (250 g)

0,24 € (250 g)

0,24 € (250 g)

Sipuli

0,13 € (1 kpl)

0,13 € (1 kpl)

0,13 € (1 kpl)

Yhteensä:

5,56 €

4,42 €

2,02 €

Nappaa makaronilaatikon resepti: Soijarouhe-makaronilaatikko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.