Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä paistakaan heti öljyssä tai voissa – huippukokki neuvoo tekemään sienille asian, jonka luulit olevan "täysin kiellettyä"

7:48Älä eksy sienimetsään! Kokeneiden retkeilijöiden vinkit
Julkaistu 14.07.2020 20:02
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Oletko aina ajatellut, että sieniä ja vettä ei pidä sekoittaa toisiinsa? Huippukokki kumoaa yleisen harhaluulun.

Kun amerikkalaiskokki Jim Fuller meni australialaisen Channel 9 -kanavan lähetykseen, hän aiheutti pientä hämmennystä sienten valmistusmenetelmällään, kertoo brittilehti Metro.

Nappaa yllä olevalta videolta konkarien vinkit sienimetsälle!

Moni kotikokki on kuullut sanottavan, että sienet tulisi pitää erillään vedestä ruoanlaiton aikana. Niihin voi lisätä hieman suolaa, jotta ylimääräinen kosteus saataisiin pois. Sienet tulisi puhdistaa esimerkiksi paperilla veden sijaan.

Fuller on eri mieltä. Hänen mukaansa kaikenlaiset sienet tulisi keittää kiehuvassa vedessä, jotta niihin tulee syvempi maku. Hän julkaisi 13. kesäkuuta Instagram-tilillään havainnollistavan videon. Esimerkissään Fuller käytti leppärouskua, sinivalmuskaa sekä voitattia.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

LUE MYÖS: Keititkö liikaa pastaa? Hyödynnä aterian rippeet herkullisessa kasvislasagnessa

Vettä pannuun ja menoksi

Ensin Fuller laittaa sienet isoon wokkipannuun ja kaataa sekaan vettä.

– Tässä sienien sisällä ollut vesi kiehutetaan pois.

Videolla näkyy, miten vesi tirisee pannulla. Fuller jatkaa keittämistä korkealla lämpötilalla, kunnes vesi höyrystyy.

Seuraavaksi Fuller kehoittaa maistamaan sieniä ja tarkistamaan, onko niiden rakenne al dente, sopivan kypsä. Mikäli näin ei ole, kannattaa kaataa sekaan hieman lisää vettä ja keittää hieman kauemmin.

Kun kaikki vesi on haihtunut ja sienet ovat melkein kypsiä, Fuller suosittelee lisäämään vähän rasvaa, kuten voita tai oliiviöljyä pannulle. Liäksi lisätään mausteet, kuten valkosipuli, pilkottu sipuli tai yrtit. Sitten sienet ruskistetaan. 

Fullerin mukaan tämä kokkausmetodi auttaa sieniä säilyttämään sametinpehmeän rakenteensa ja tekee niistä ihanteellisia kastikkeiden ja keittojen valmistamiseen. Sen pitäisi lisäksi tuoda niihin lisää makua.

Salaisuutena raakojen sienten huokoisuus

Niksi piilee siinä, että sienet ovat raakoina äärimmäisen huokoisia. Niinpä ne imevät sisäänsä mitä vain nestettä, jossa niitä keitetään. Jos sienten paistamisen aloittaa öljyllä tai voilla, ne imevät rasvan sisäänsä ennen kuin kuumenevat ja vapauttavat luontaisesti sisältämänsä veden. Sitten niistä tulee rasvaisia.

Kun pannulle laittaa pienen määrän vettä, ja keittää sieniä korkeassa lämpötilassa, lämpötila ja rakenne ovat juuri ihanteellisia ruskistukselle.

– Jos sieniä ryhtyy paistamaan öljyssä, kuumuus saa veden haihtumaan ja vesi suojaa öljyn lämpötilaa. Vesi kiehuu 100-asteisena, joten öljy ei saavuta korkeampaa lämpötilaa, jota tarvitaan pinnan ruskistamisen. 

– Öljy korvaa milteipä saman tien veden ja imeytyy sieneen. Mikäli laitat aluksi muutaman ruokalusikallisen öljyä, saatat huomata joutuvasi lisäämään sitä koko ajan.

LUE MYÖS: Paras sieniruoka, jota olet koskaan maistanut – klassikkopastan täyteläinen kasvisversio maistuu nirsoimmallekin syöjälle 

LUE MYÖS: "Aivan älyttömän hyvä vinkki" – Marita paljastaa keksimänsä sienestysniksin, jota et luultavasti ole tullut ajatelleeksi

Lähteet: Metro.co.uk, Dailymail.co.uk

Lisää aiheesta:

Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit – vältä pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiinAsiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Pitääkö pastaveteen oikeasti lisätä oliiviöljyä? Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Emma paljastaa, miten minkä tahansa lihan saa helposti mehukkaaksi: "Olen huomannut, että jopa 15 minuuttia tuottaa tulosta"Paras lohi valmistuukin täysin odottamattoman raaka-aineen avulla: "Totaalisen ainutlaatuinen lopputulos"
RuokaRuoanlaittoSienetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen20:48
    Italia

    Väärennetty carbonara sai Italian raivon valtaan – ministeri vaatii EU:lta välitöntä tutkintaa

  • Eilen19:09
    Arkiruoka

    Helppo vaihtoehto kreikkalaiselle salaatille – Tiina ylistää: "Täydellisen raikas"

  • Eilen16:40
    Oulu

    Haukiputaalaisen päiväkodin ruoassa ollut möykky osoittautuikin peltomyyräksi

  • Eilen10:33
    Jauheliha

    Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"

  • ke17:03
    Leipä

    Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteen