Varo näitä mokia, kun pakastat keittoa

Tomaattien kalttaus eli kuoriminen: Näin teet sen todella helposti 0:30 Tomaattien kalttaus eli kuoriminen: Näin teet sen todella helposti
KATSO MYÖS: Tomaattien kalttaus eli kuoriminen: Näin teet sen todella helposti esimerkiksi tomaattikeittoa varten.

Keittojen pakastamisessa kannattaa olla tarkkana, jotta soppa säilyttää makunsa ja rakenteensa siihen asti, kun se taas sulatetaan.

Viilenevät syyskelit suorastaan huutavat hellalle lämmittäviä keittoja.

Keittoja on myös helppo tehdä kerralla isompi satsi ja pakastaa osa myöhempää herkuttelua varten.

Riippuen siitä, millaista soppaa keittelet, pakastusvaiheessa kannattaa ottaa huomioon muutama seikka, jotta keitto maistuisi yhtä hyvältä myös sulatettuna ja lämmitettynä.

Raaka-aineet, jotka eivät pidä pakastamisesta

Sileiden sosekeittojen, kuten tomaatti- tai kasvissosekeiton pakastaminen on melko suoraviivaista, eikä vaadi sen enempää ajatusta, kirjoittaa Delish.

Jos keitossa on kuitenkin erilaisia tekstuureja, pakastamisen kanssa kannattaa olla tarkempi, sillä joidenkin raaka-aineiden koostumus ei kestä pakastamista. Pakastaminen ja sulattaminen saattaa tehdä esimerkiksi pavuista, kasviksista ja lihasta hieman mössöä, mutta useimmiten se ei kuitenkaan haittaa.

Sen sijaan esimerkiksi nuudeleista tulee keitossa helposti vetisiä. Jos siis valmistat keittoa, jossa on nuudeleita tai pastaa, kuten kana-nuudelikeittoa, pakastimeen menevässä osassa ei kannata olla nuudeleita. Kun sulatat keiton, nuudeleita voi valmistaa erillisessä kattilassa ja lisätä sitten muun sopan joukkoon. Saattaa kuulostaa työläältä, mutta lopputulosta syödessäsi kiität itseäsi vaivannäöstä.

Myös erilaiset sopan "päälliset", kuten leipä sipulikeitossa tai tuoreet yrtit kannattaa jättää pois pakkasesta. Nämä raaka-aineet ovat parhaimmillaan tuoreina ja ne kannattaakin lisätä keittoon vasta sulattamisen jälkeen.

Miten keitto kannattaa pakastaa?

Huolimatta siitä, minkälaista keittoa olet pakastamassa, kannattaa aina huolehtia, että keitto on täysin jäähtynyt ennen pakastamista.

Kuuma keitto vapauttaa höyryä ja jos pakasterasian kansi on paikallaan jo silloin, höyry jää loukkuun ja tiivistyy vedeksi keiton pinnalle. Pakastuessaan tämä vesi luonnollisesti jäätyy ja voi aiheuttaa ruokaan "pakkasenpuremia" eli jäähileitä ja rakennemuutoksia.

Huoneenlämmössä jäähtynyttä keittoa voikin kylmentää entisestään ensin jääkaapissa ennen kuin sen siirtää pakastimeen.

Myös annoskokoa kannattaa ajatella pakastuspuuhissa. Kannattaako keitto lapata suureen astiaan, josta ruokit sulatettaessa kerralla useamman henkilön vai kenties jo valmiiksi annoskokoisiin rasioihin?

Älä kuitenkaan täytä rasioita aivan piripintaan asti. Muuttuessaan nestemäisestä kiinteäksi, keitto laajenee hieman, joten jätä sille tilaa kasvaa astiassa.

Miten keitto kannattaa sulattaa?

Keiton sulattamiseen on olemassa monia tapoja, mutta luotettavin vaihtoehto on sulattaa se hitaasti kattilassa kannen alla.

Mikro saattaa tuntua helpoimmalta ja nopeimmalta vaihtoehdolta, mutta keitto saattaa sulaa ja lämmitä epätasaisesti. 

Riippuen siitä millaiseen astiaan olet alun perin keiton pakastanut, voi olla, että sinun pitää asettaa rasia lämpimään vesihauteeseen, jotta ylipäätään saat sen irti astiasta.

Katso myös: Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaappisi ja pakastimesi ruokiin

Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaappisi ja pakastimesi ruokiin 5:22
Miten sähkökatkot vaikuttavat ruoan säilyvyyteen jääkaapissa ja pakastimessa? Voiko ilman sähköä laittaa ruokaa? Keskustelmassa Marttaliiton kotitalousneuvoja Niina Silander.

Lähde: Delish

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat