Tämä on kaikkien aikojen vihatuin kouluruoka: "Päätyi ilmeisesti inhokiksi pelkästään väärän valmistustavan vuoksi"

IMG_4603
Ilmaista kouluruokaa on tarjottu Suomessa jo 74 vuoden ajan. Kuvituskuva.

Unilever Food Solutionsin teettämässä kouluruokakyselyssä selvitettiin kaikkien aikojen kouluruokasuosikit sekä -inhokit.

Maksutonta kouluruokaa on tarjottu Suomessa jo 74 vuoden ajan. Mikä kouluruoka on vuosien varrella ollut erityistä herkkua ja minkälaisia muistoja kouluruokailusta on jäänyt? Muun muassa näihin kysymyksiin saatiin vastaukset Unilever Food Solutionsin teettämässä kansallisessa kouluruokakyselyssä.

Katso video: Muistatko vielä tillilihan? Unohda kouluaikojen traumat, näin teet siitä hyvää! Artikkeli jatkuu videon alla.

Muistatko vielä tillilihan? Unohda kouluaikojen traumat - Emmi paljastaa salaisuuden törkeän hyvään kotiruokaan 2:52
Emmi paljastaa salaisuuden törkeän hyvään tillilihaan.

Suomalaisten kouluruokamuistoja 

”Ensimmäisellä luokalla oli hirveää tillilihaa ja maito oli jäässä.”
”Opettaja annosteli ruoan lautaselle ja kaikki oli pakko syödä.”
”Pinaattilettujen syömiskisa on jäänyt mieleen, itse söin 40.” 
”Ruokalan henkilökunta oli ihanan ystävällinen.” 
”Muistan rennon fiiliksen, kun sai jutella mistä vaan kavereiden kanssa syödessä ilman aikuisia.”

Lähde: Unileverin kouluruokakysely

Tilliliha vihatuin kouluruoka

Kouluruoka on kokenut vuosikymmenten varrella muutoksia ja kehittynyt paljon. Tietyt kotiruokaklassikot, kuten makaronilaatikko ja lihapullat, ovat kuitenkin olleet kestosuosikkeja eri vuosikymmenillä. Suosikkien joukkoon mahtuvat myös muun muassa uunimakkara, perunamuusi sekä jauhelihakastike

Ikävimmät kouluruokamuistot liittyvät kyselyn perusteella sen sijaan tillilihaan. Veriohukaiset, jauhemaksapihvit, maksalaatikko, kaalikeitto ja kaaliraaste eivät nekään ole vuosien aikana kuuluneet koululaisten suosikkeihin. Unileverin kouluruoka-asiantuntija, kokki Sami Lamminaho muistuttaa tiedotteessa, että laadukkaasta lihasta oikeaoppisesti valmistettu on tilliliha on todella herkullista.

– Ilmeisesti tilliliha päätyi kouluruokainhokiksi pelkästään väärän valmistustavan vuoksi, mikä sinänsä on sääli. Tilliliha katosi koulujen ruokalistoilta 1990-luvulla, Lamminaho toteaa.

Pinaattilettuja rakastetaan, mutta kasvisruokaa kammoksutaan?

Kouluruokakyselyssä nousi myös esille sukupolvien erot kouluruokasuosikeissa. Esimerkiksi 1960-luvulla koulua käyneiden suosikkilistalle pääsivät muun muassa kaali- ja juuresruoat, kuten kaalilaatikko ja lantturaaste. Juuri oppivelvollisuutensa suorittaneet eivät nimeä näitä lainkaan suosikeikseen. Ylivoimainen suosikkikouluruoka nuoremmilla sukupolvilla on tuoreen kyselyn perusteella pinaattiletut.

– Tämä on todella mielenkiintoinen tulos, koska inhokeikseen nuoremmat sukupolvet nimeävät kaikenlaiset kasvisruoat, joihin pinaattiletutkin kuuluvat. Tämä kertoo siitä, että kasvisruoat kyllä maistuvat koululaisille, kunhan niistä tehdään hyvänmakuisia eikä niille anneta erityistä kasvisruoka-leimaa, kertoo Lamminaho.

Pinaattilettujen lisäksi aiemmissa kyselyissä kouluruokasuosikiksi ovat nousseet myös kalapuikot.

Lamminaho kertoo Unilever Food Solutionsin kehittäneen uusia Cool School -kouluruokareseptejä yhdessä Suomen Kokkimaajoukkueen kanssa. Ruoat ovat perinteisiä kouluruokia, mutta niissä on uudenlainen makumaailma.

– Lasten ja nuorten toiveiden mukaisesti resepteissä on paljon aasialaisia makuja.

Uusien reseptien joukossa on muun muassa korealainen kaalisalaatti, teriyaki-perunanuudelivuoka sekä massaman-keitto, jonka pääraaka-aineena on peruna.

Kansallinen Unilever Food Solutionsin teettämä kouluruokakysely toteutettiin toukokuussa 2022. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18+ –vuotiaat ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Kyselyn toteutti Bilendi.

Katso video: Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin?

Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista 0:47
Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista.

Lähde: Unilever

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!