Täydellinen pääsiäislammas tai -karitsa: Vartissa uunivalmista, supermehevää ja helppoa – nappaa ohjeet

shutterstock_212292094
Shutterstock

Etsitkö pääsiäisen ruokaohjeita? Koostimme yhteen parhaat pääsiäislammas- ja pääsiäiskaritsareseptimme.

Suomalaiset ruokakaupat kertoivat taannoin pääsiäisen hittituotteistaan. Monen pääsiäispöytään kuuluvat muun muassa erilaiset lammasruoat. S-ryhmän mukaan lampaalihan myynti moninkertaistuukin pääsiäisen: vuonna 2021 myynti oli 30-kertainen tavanomaiseen viikkoon verrattuna.

Koostimme yhteen parhaat pääsiäislammas- ja pääsiäiskaritsaohjeemme. Nappaa tästä oma suosikkisi pääsiäisen juhlapöytään. Mukana on sekä nopeita ja helppoja ohjeita että hieman aikaa vaativia lammasherkkuja. 

Karitsan niskaa ja muut Pekka Terävän karitsaohjeet pääsiäiseksi

Keittiömestari Pekka Terävä näyttää, miten karitsasta saa valmistettua täydellistä 7:25
Keittiömestari Pekka Terävä näyttää videolla, miten karitsasta saa valmistettua täydellistä

Keittiömestari Pekka Terävä antoi keväällä 2020 Viiden jälkeen -ohjelmassa vinkkejä pääsiäiskaritsan valmistamiseen. Terävä valmisti lähetyksessä karitsan niskaa, mutta jakoi sen lisäksi toimivat reseptit myös karitsan ulkofileiden ja karitsan paistin valmistamiseen. 

– Karitsan niska kannattaa kypsentää hitaasti miedolla lämmöllä, niin sen mehukkuus säilyy, keittiömestari vinkkasi. 

Lampaan viulua Pipsan ja Meri-Tuulin ohjeella

Muutama vuosi sitten esitetyssä Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Väntsin Samassa liemessä -ohjelmassa valmistettiin myös juhlavaa ruokaa lampaasta. 

Meri-Tuulin ja Pipsan lampaanviulu kruunaa juhlapöydän. Se kannattaa valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, jolloin juhlapäivälle jää enää viulun kuorruttaminen tapenadella eli oliivitahnalla. Nopea lämmitys uunissa ja avot, juhlat voivat alkaa!

Teresa Välimäen paistettua karitsan ulkofileetä ja paahdettuja kasviksia vuohenjuuston kera

Pääsiäismenu a la Teresa Välimäki 5:32
Katso videolta Teresa Välimäen pääsiäismenuvinkit.

Kokki Teresa Välimäki valmisti vuonna 2016 Huomenta Suomessa kokonaisen pääsiäismenun. Pääruoaksi tarjoiltiin pääsiäisteemaan sopivasti paistettua karitsan ulkofileetä herkullisine lisukkeineen.

Katin Karitsanfilee ja uunijuurekset

Valmista pääsiäisaterialle mureaa karitsanfileetä ja tarjoa seuraksi värikkäitä uunijuureksia. Helppoa ja suussa sulavaa!

Hellapoliisina tunnetun ruoka-alan moniosaaja Kati Jaakosen karitsanfileereseptillä onnistut varmasti.


Haudutettua lampaan tai karitsan lapaa – vartissa uunivalmista!

Tämä Antto Melasniemen lammasresepti sopii mainostia pääsiäispöytään. Alkuperäisessä reseptissä käytetään lampaan etuselkää, mutta voit käyttää myös lapaa, kuten teki Sivumaku-blogia sivustollamme aiemmin pitänyt Jani Kinnunen. Kinnusen mukaan ruoan laittaa tulille vartissa ja tuntien kypsytys hoituu kuin itsestään uunissa.

Kari Aihisen kaalilaatikko karitsan jauhelihasta

Myös kaalilaatikko voi olla juhlaruokaa, kun sen kokkaa maukkaasta karitsan jauhelihasta. Kari Aihinen opasti Kaappaus keittiössä -ohjelman kuudennella kaudella, miten valmistuu täydellinen kaalilaatikko.

– Tämä on upgradettu (=päivitetty) kaalilaatikko. Fantastista, Aihinen sanoi ohjelmassa maustaen kaalia muun muassa currylla.

Aihinen kertoi pitävänsä itse kaalilaatikosta, jossa on enemmän kaalia kuin ohraa.

– Ohra on sellainen täyteaine vain. 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.